Οι «φυγάδες» Ρώσοι ολιγάρχες αγοράζουν τώρα πανάκριβα ακίνητα στο Ντουμπάι - OlaDeka

Οι «φυγάδες» Ρώσοι ολιγάρχες αγοράζουν τώρα πανάκριβα ακίνητα στο Ντουμπάι

Ξεκίνησαν τα «πανηγύρια» για τις μεσιτικές στη χώρα της Μέσης Ανατολής – Πλήθος εκατομμυριούχων από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ αγοράζουν πολυτελή ακίνητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στέλνουν τις τιμές στα ύψη

Η ομάδα της εταιρείας ακινήτων του Ντουμπάι Mira Estate έχει «εκατομμύρια» λόγους για να πανηγυρίζει.

Η πολυτελής αγορά ακινήτων κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 100% σε πωλήσεις προς ολιγάρχες από τη Ρωσία και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ το α’ εξάμηνο του 2022.

Οι πωλήσεις ακινήτων από την Mira Estate η οποία ειδικεύεται στη συγκεκριμένη πελατεία διπλασιάστηκαν, με απολαβές  2 δισ. Ντιρχάμ ($500 εκατ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εταιρείας.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σε ένα «χλιδάτο» κλαμπ στο Ντουμπάι, Ρώσοι μεσίτες διαφορετικής εταιρείας το γιόρτασαν με ακριβές σαμπάνιες και ποτά, μετά από ένα εξάμηνο-ρεκόρ. Μία μεσίτης είχε προμήθειες 4 εκατ. ντιρχάμ ($1 εκατ.), σε τρεις μόλις μήνες.

Ο πρώην κάτοχος της Chelsea FCRoman Abramovich και γνωστός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin φέρεται πως ήδη μελετά την αγορά ακινήτου στην περιοχή Palm Jumeirah (φωτό), το γνωστό, τεχνητό αρχιπέλαγος με σχήμα φοίνικα. Το ιδιωτικό τζετ του δισεκατομμυριούχου, αξίας $350 εκατ, παραμένει κατασχεμένο σε αεροδρόμιο των ΗΑΕ μετά από σχετική απόφαση των ΗΠΑ.

Αποφυγή των κυρώσεων

H εισροή αγοραστών από τη Ρωσία και τις χώρες του Commonwealth of Independent States (CIS), γκρουπ 9 πρώην χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, έχουν δώσει δραματική ώθηση στον τομέα ακινήτων των ΗΑΕ μετά από την απαρχή του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αν και πολλές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη «ρωσική αρκούδα» και έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών-φίλων του Putin, τα ΗΑΕ παραμένουν «ανοιχτά για business». 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επίδραση των κυρώσεων έχουν οδηγήσει τους πλούσιους ολιγάρχες της Ρωσίας και των CIS στον Ντουμπάι», ανέφερε η CEO της Mira Estate, Tamara Getigezheva, προσθέτοντας πως «οι δισεκατομμυριούχοι αυτοί επιλέγουν τα ΗΑΕ και αυξάνουν τη ζήτηση για πολυτελή ακίνητα».

Σημειωτέον πως οι πωλήσεις ακινήτων στο Ντουμπάι αυξήθηκαν κατά 45% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και κατά 51% τον Μάιο, σύμφωνα με το Dubai Land Department.

Ανακάμπτοντας από την πρόσφατη μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πολυτελής περιοχή του Ντουμπάι καταγράφει σταθερή ανάπτυξη μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα ΗΑΕ, παράλληλα, επέκτειναν το πρόγραμμα βίζας τους για μακροπρόθεσμους κατοίκους και εργαζομένους, ενώ υπέγραψαν μία ιστορική συμφωνία με το Ισραήλ και κατήργησαν ορισμένους θρησκευτικούς και κοινωνικούς νόμους.

Η επιλογή της γεωπολιτικής ουδετερότητας τη στιγμή που μεγάλο μέρος των ανεπτυγμένων οικονομιών κλείνουν τις πόρτες τους στη Ρωσία μετά από την εισβολή στην Ουκρανία έχει επωφελήσει τα ΗΑΕ τα οποία είχαν ήδη τη φήμη του φορολογικού παραδείσου και της εχεμύθειας.

Προορισμός για τους ολίγους

Η εταιρεία ακινήτων του Ντουμπάι, Betterhomes, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά της ανακάλυψε πως οι Ρώσοι κατέλαβαν την 5η θέση στην κατάταξη των ξένων αγοραστών ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο Henley & Partners, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως τα ΗΑΕ θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους «ολίγους» φέτος, προσελκύοντας 4.000 νέους εκατομμυριούχους στη χώρα. Παράλληλα η Ρωσία αναμένεται να «χάσει» 15.000 εκατομμυριούχος.

«Τα ακίνητα στα ΗΑΕ έχουν μετατραπεί σε must για κάθε χαρτοφυλάκιο εκατομμυριούχου», ανέφερε ο Philippe Amarante, στέλεχος της Henley & Partners.

H δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «McMafia», Misha Glenny, τόνισε πως «τα ΗΑΕ έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό πλούσιων επενδυτών, ιδιαίτερα στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Οι Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις της Δύσης έχουν μεταφερθεί στα ΗΑΕ και το Ισραήλ».

Oι προτιμήσεις

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη δημιουργηθεί ξεκάθαρα trends σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των Ρώσων ολιγαρχών.

«Οι πολυτελείς κατοικίες, ιδιαίτερα κοντά στη θάλασσα με ωραία θέα είναι η πρώτη προτίμηση των ολιγαρχών», ανέφερε ο Tahir Majithia, στέλεχος της Prime Capital σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC.

Οι επενδυτές αυτοί επιλέγουν αγορές ακινήτων τόσο για κατοικία όσο και για ενοικίαση, σύμφωνα με τον Majithia. Tα λεγόμενα «block deals», όπου ένας πλούσιος επενδυτής αγοράζει ολόκληρους ορόφους ή πολλαπλά ακίνητα είναι συνηθισμένα. Η μέση τιμή του ορόφου ενός πολυτελούς ακινήτου κοστίζει μεταξύ $7 εκατ και $10 εκατ., ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθός του.

Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες επιλέγουν τις αγορές  σε κρυπτονομίσματα, αφού πολλές εταιρείες ακινήτων στη χώρα τα δέχονται ως μέσο πληρωμών.

Ξέπλυμα χρήματος

Τόσο οι ακτιβιστές όσο και οι ρυθμιστές σε πολλά μέρη του κόσμου κατηγορούν το Ντουμπάι πως βοηθά τους ολιγάρχες αυτούς στο ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματός τους. Ο Bill Crowder έχει κάνει έκκληση για προσθήκη της χώρας στη «μαύρη λίστα» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ ένα γκρουπ Ευρωπαίων Βουλευτών κατηγόρησαν την κυβέρνηση της χώρας πως «διευκολύνει το μαζικό ξέπλυμα χρήματος», κάνοντας εκκλήσεις για την επιβολή κυρώσεων στους Ρώσους ολιγάρχες που διέφυγαν στα ΗΑΕ.

Η Financial Action Task Force, διεθνής οργανισμός κατά του ξεπλύματος χρήματος προσέθεσε τη χώρα στη «γκρίζα λίστα» του τον Μάρτιο. Ως αποτέλεσμα ο αντίστοιχος οργανισμός της χώρας διαβεβαίωσε τους ρυθμιστές πως κάνει τα πάντα για την καταπολέμηση των παράνομων, τέτοιου είδους, δραστηριοτήτων.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, προς το παρόν η οικονομία των ΗΑΕ καταγράφει σημαντική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον μεγιστάνα ακινήτων της χώρας Hussain Sajwani και τις πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC, «είμαι σίγουρος πως πολλοί Ρώσοι μπορεί να προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά το Ντουμπάι είναι αυτό που θα βγει -εν τέλει- κερδισμένο. Θα σας πω μόνο πως οι κυρώσεις της Δύσης ανησύχησαν πολλούς, αλλά εάν τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα είναι νόμιμα, τότε δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε τις επαγγελματικές μας δραστηριότητας κανονικά».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria