Η Κλεισουριώτισσα που τελείωσε το Λύκειο με το απόλυτο άριστα, 20 σε όλα τα μαθήματα – Έκανε το διδακτορικό της στο Χάρβαρντ

Η «διεθνής» των κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων στην Αθήνα

Της Τασούλας Επτακοίλη
Θηριώδεις σπουδές, εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα και σπουδαίο ερευνητικό έργο: αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής των δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Το 2ο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες), το εναρκτήριο συμπόσιο του νεοσύστατου Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών HIAS (έγινε την περασμένη εβδομάδα) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας COSPAR (θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 24 Ιουλίου) ήταν η αφορμή.

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα που συνδέει όλους τους Έλληνες που διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ: η βαθιά αγάπη τους για τη χώρα μας και η επιθυμία τους να προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις και με τα δικά τους «όπλα», τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Πώς; Δημιουργώντας γέφυρες στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την καινοτομία, δημιουργώντας φιλόξενα εκπαιδευτικά και ερευνητικά οικοσυστήματα για τους νέους μας και ανακόπτοντας το brain drain.

Ενδεικτικές είναι οι πορείες 10 εξ αυτών:

1) Μαρία Σπυροπούλου, Φυσική / Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας
Μεγάλωσε στην Καστοριά και τελείωσε το Λύκειο με το απόλυτο άριστα: είκοσι σε όλα τα μαθήματα.
Στη βράβευσή της από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς δεχόταν από όλους συγχαρητήρια, απαντούσε: «Όταν θα πάω στο Χάρβαρντ να με συγχαρείτε».
Το έκανε, αφού προηγουμένως αποφοίτησε (1993) από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, μπήκε σε διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και εργάστηκε στο CERN.
Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2000 και από το 2009 είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής, Μαθηματικών και Αστρονομίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας.
«Η Φυσική δεν είναι η δουλειά μου, είναι η ζωή μου», λέει.
«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βρίσκομαι στις επάλξεις, στην πρώτη γραμμή αυτού του υπέροχου αγώνα, για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο».
 Συνέχεια στο kathimerini.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria