Εξαιρετική Εμπειρία για τη «Μύηση» το Φεστιβάλ των Καρδιών - OlaDeka

Εξαιρετική Εμπειρία για τη «Μύηση» το Φεστιβάλ των Καρδιών

Πλουσιότερη σε εμπειρίες επέστρεψε η χορευτική ομάδα του Ομίλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Έχοντας προετοιμάσει δύο παραστάσεις με χορούς και τραγούδια της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε με κέφι σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ. 

Την πρώτη μέρα οι Καστοριανοί χορευτές παρακολούθησαν μαζί με όλους τους φιλοξενούμενους, σαν καλωσόρισμα, ένα χορευτικό πρόγραμμα από τις σχολές χορού της Τιμισοάρας και όλης της Ρουμανίας. Για τους Βαλκάνιους φίλους μας ο χορός είναι μια αγαπημένη τέχνη για πολλούς ανθρώπους νεαρής ηλικίας που με πειθαρχία και συστηματική δουλειά έχουν καταφέρει να δίνουν παραστάσεις εξαιρετικά καλού επιπέδου και να κερδίζουν τις εντυπώσεις συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη χορογραφία.

Την δεύτερη μέρα η «Μύησις» και όλοι οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν στον εορτασμό της έναρξης του φεστιβάλ. Ο Δήμαρχος της Τιμισοάρας καλωσόρισε αντιπροσωπείες των χωρών στα σκαλιά του ορθόδοξου καθεδρικού ναού των Τριών Ιεραρχών. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Τιμισοάρα είναι μια πολυπολιτισμική πόλη όπου ζουν αρμονικά διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Το Φεστιβάλ των Καρδιών ξεκίνησε να τελείται μετά την Ρουμανική Επανάσταση του 1989 που ξέσπασε στο κέντρο της Τιμισοάρας. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή όλου του κόσμου προβάλλοντας τις αξίες της ελευθερίας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων, των χωρών και των πολιτισμών. 

Στη συνέχεια η ομάδα των αντιπροσωπειών απέδωσε τιμές στο μνημείο της επανάστασης για την ελευθερία όπου χαραγμένα είναι τα ονόματα των πεσόντων. Την ίδια ώρα οι χορευτικές ομάδες όλων των χωρών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, κάτω από το άγαλμα της Αγία Μαρίας, από όπου ξεκίνησε η παρέλαση. Με παραδοσιακές μουσικές και ενδυμασίες οι χορευτές διέσχισαν όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης και κατέληξαν στον χώρο του Φεστιβάλ, στο Πάρκο των Τριαντάφυλλων (Parcul Rozelor) όπου από τη σκηνή ο Δήμαρχος κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ. 

Η «Μύησις» προσέλκυσε την προσοχή του κοινού με την επιβλητική παραδοσιακή ενδυμασία, τη ζωντανή μουσική, με νταούλι, τρομπέτα και κλαρίνο, και το εύθυμο κλίμα που διαμόρφωσε και μετέδωσε από τη σκηνή. Οι Καστοριανοί χορευτές με τη λήξη του φεστιβαλικού προγράμματος προκάλεσαν δύο φορές αυθόρμητο γλέντι έξω από το πάρκο ξεσηκώνοντας Ρουμάνους περαστικούς και συμμετέχοντες χορευτές άλλων χωρών.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού υποδέχτηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης τους εκπροσώπους των φιλοξενούμενων ομάδων. Ο Πρόεδρος του Ομίλου Παναγιώτης Κώττας δώρισε στην Αντιδήμαρχο το βιβλίο «Αθανάσιος Χριστόπουλος, Ο Ποιητής εις την Πόλιν» που εκδόθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της «Μυήσεως» στο πρόγραμμα του Interreg EXTRO-CULT και πρόκειται να παρουσιαστεί στην Καστοριά αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του ποιητή μας που έζησε στη Ρουμανία και περιλαμβάνει ποιήματα μελοποιημένα στην Κωνσταντινούπολη από τον ίδιο και τον φίλο του Χιώτη Νικηφόρο Καντουνιάρη 

Αναμνηστικό με ιδιαίτερη αφιέρωση στον Δήμαρχο της Τιμισοάρας απέστειλε και ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.

Σημαντική εμπειρία ήταν και μια παράσταση που δόθηκε μαζί με την κροατική ομάδα σε μια μικρή καινούρια εκκλησία της πόλης. Καινούρια γιατί είναι αφιερωμένη στους πρώτους σαράντα μάρτυρες που σκοτώθηκαν κατά την Ρουμανική Επανάσταση για ελευθερία ενάντια στο καθεστώς Τσαουσέσκου. Μετά την εκτέλεσή τους το καθεστώς θέλοντας να εξαφανίσει τα πτώματα τα έκαψε και τα έθαψε σε έναν ομαδικό τάφο. Η εκκλησία χτίστηκε ακριβώς πάνω από αυτόν τον τάφο διατηρώντας στη μνήμη τη θυσία των πρώτων αγωνιστών κατά του καθεστώτος και υμνώντας το πανανθρώπινο αγαθό της ελευθερίας. Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας Έλληνες και Κροάτες χόρεψαν στο προαύλιο και έτυχαν εγκάρδιας υποδοχής από τους ιερείς του ναού. 

Ήταν το 31ο Φεστιβάλ των Καρδιών (Festivalul Inimilor) που τελείται από το 1990. Φιλοξένησε χορευτές από τις χώρες Πολωνία, Βουλγαρία, Μεξικό, Ιταλία, Κροατία, Γεωργία, Περού, Σερβία τηρώντας ποιοτικές προδιαγραφές στις εκδηλώσεις θεσπισμένες από την UNESCO. Οι Ρουμάνοι μέσα από την αγαπημένη τους τέχνη προωθούν τις οικουμενικές αξίες της αγάπης και της ελευθερίας, προβάλλουν τη σύγχρονη ιστορία τους και αναδεικνύουν τη χώρα τους ως μια σύγχρονη, αναπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα που έχει πια απαγκιστρωθεί από το δύσκολο παρελθόν της. 

Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» θα συνεχίσει με κάθε ευκαιρία να προβάλλει τον τόπο μας και την κουλτούρα μας εντός και εκτός Ελλάδας τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεση για πνευματική καλλιέργεια και ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria