Βερολίνο: "Πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα φοβερό 2023 λόγω επερχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου" - OlaDeka

Βερολίνο: “Πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα φοβερό 2023 λόγω επερχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου”

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι είναι “ολοένα και περισσότερο παράγοντας αβεβαιότητας” στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την επανεκκινηση του αγωγού Nord Stream 1 σε ένα “ανεπαρκές” και “μη αξιόπιστο” επίπεδο παραδόσεων.

“Η Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι όλο και περισσότερο ένας παράγοντας αβεβαιότητας στο ενεργειακό σύστημα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάνκοκ.

“Τίποτα δεν εμποδίζει τεχνικά το να επανέλθει ο Nord Stream σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης μετά τη συντήρησή του”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία ξανάνοιξε σήμερα την κάνουλα του αερίου προς την Ευρώπη θέτοντας ξανά σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream έπειτα από εργασίες συντήρησης διάρκειας δέκα ημερών υπό μεγάλη ένταση.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου, Gascade, δείχνουν πως η παραγωγή είναι όση και εκείνη πριν από τις εργασίες συντήρησης, γύρω στο 40% της δυνατότητάς του.

Πολύ λίγο για το Βερολίνο: “Αυτά τα ανεπαρκή επίπεδα αποστολής μιλάνε μια σαφή πολιτική γλώσσα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις παραδόσεις”, είπε ο Χάμπεκ.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί πλέον σε πλήρες καθεστώς από τα μέσα Ιουνίου, μια απόφαση της ρωσικής Gazprom, που επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια “πολιτική” απόφαση και ένα “πρόσχημα” για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατέφερε εξάλλου να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.

“Όμως έχουμε τώρα την εντύπωση ότι η Ρωσία δεν θέλει να την πάρει πίσω”, δήλωσε σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο υπουργός εκτίμησε πως η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για ένα “φοβερό 2023” λόγω των επερχόμενων ελλείψεων αερίου.

Το Βερολίνο προβλέπει να υιοθετήσει προσεχώς ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τα νοικοκυριά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ.

Αν η προμήθεια αερίου παραμείνει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη αερίου από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει με παραγγελία της κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria