Ο εφιάλτης των υψηλών τιμών στην ενέργεια επέστρεψε για τα καλά και ενισχύει τους φόβους εκείνων που θεωρούν ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από την μία άκρη στου πλανήτη στην άλλη.
Εδώ και μερικές ημέρες καλπάζουν εν νέου οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, μετά από ένα μακρύ διάστημα ηρεμίας και διατήρησης των τιμών, όχι βέβαια σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αλλά σίγουρα αρκετά χαμηλότερα από εκείνα του Μαρτίου όπου οι αγορές, οι επενδυτές και οι καταναλωτές έζησαν τον απόλυτο τρόμο.
Η τιμή του φυσικού αερίου μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες έχει εκτοξευθεί από τα 79 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν στις 8 Ιουνίου , στα 135 ευρώ σήμερα, μία άνοδος της τάξεως σχεδόν 70%.
Ανάλογη είναι η πορεία και για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι χθες η άνοδος τις τέσσερις τελευταίες ημέρες άγγιζε το 88%. Ευτυχώς σήμερα παρουσίασε πτώση και η συσσωρευτική άνοδος από το Σάββατο μέχρι σήμερα έχει … περιοριστεί στο 54%.
Ερχεται το νέο σύστημα τιμολόγησης
Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ως στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση στο ελάχιστο και να μην ξεπερνάει το 15% – 20% σε σχέση με τους περυσινούς αντίστοιχους λογαριασμούς.
Το χθεσινό μίγμα είχε το φυσικό αέριο με 38,49%, τις ανανεώσιμες πηγές με 26,10%, τον λιγνίτη με 16,76% (ιδιαίτερα υψηλό), ενώ πιο χαμηλά με μονοψήφια ποσοστά εισαγωγές και υδροηλεκτρικά.
Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία και η διάθεση της τελευταίας να χρησιμοποιήσει το αέριο ως μέσο πίεση, προκειμένου να ικανοποιήσει μέρος των επιδιώξεών της, καθιστά ιδιαίτερα αβέβαιη την επόμενη ημέρα. Κανείς λοιπόν υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, αλλά και ούτε να προχωρήσει σε στοιχειώδη προγραμματισμό.
Λίγο καλύτερα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, είναι τα πράγματα με το πετρέλαιο, όπου οι τιμές θυμίζουν λίγο το τρενάκι του τρόμου. Από τα υψηλά πάντως απέχουν περίπου 10 με 12 δολάρια το βαρέλι.
Μεγάλες διακυμάνσεις σε μικρό διάστημα
Δύο είναι τα κακά σε αυτή την υπόθεση. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τάση αλλάζει πολύ εύκολα και δεν είναι απίθανο να δούμε την τιμή του μαύρου χρυσού, να ανεβαίνει στα 115 ή και στα 120 δολάρια σε χρόνο ρεκόρ και το κυριότερο χωρίς σαφή αίτια.
Η αλήθεια είναι στην παρούσα περίοδο δεν φαίνεται να μπορεί να διαμορφώσει μία ισχυρή πτωτική τάση. Κάποιες φορές ακολουθεί τα χρηματιστήρια, όταν αυτά φοβούνται για τον ενδεχόμενο ύφεσης. Πάντως εκείνοι που επενδύουν στο πετρέλαιο, δεν δείχνουν να φοβούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Να θυμίσουμε ότι στην περίοδο των πανδημίας και όταν η ύφεση ήταν προ των πυλών, η τιμή του πετρελαίου είχε βουτήξει στα επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν γίνει πράξεις και σε αρνητική τιμή, γεγονός πρωτόγνωρο για το πετρέλαιο.
Η τιμή του «μαύρου χρυσού» σήμερα παρουσίασε σημαντική μεταβλητότητα και είναι λόγο πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Σταθερά επίσης πάνω από το 1,05 διατηρείται και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου.
Στην αντλία αυτή η εξέλιξη δεν έχει αποτυπωθεί, παρά μόνο στο ελάχιστο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι πρώτες μειώσεις στην αντλία αναμένεται να φανούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα έχουμε άμεση αναστροφή τάσης διεθνώς.