Τη μαζική αύξηση από περίπου 40.000 σε πάνω από 300.000 του αριθμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Θα μετασχηματίσουμε τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας σε αρκετά πάνω από 300.000», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ θα αλλάξει επίσης τη φρασεολογία του για τη Ρωσία, η οποία από το 2010 χαρακτηρίζεται από τη συμμαχία στρατηγικός εταίρος. «Δεν θα χαρακτηρίζεται έτσι στη στρατηγική που θα συμφωνήσουμε στη Μαδρίτη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα πως η Ρωσία θέτει άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», πρόσθεσε. Όπως είπε, θα υιοθετηθεί μεταξύ άλλων το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» της Συμμαχίας, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.
«Το νέο Στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.
Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα σύμμαχοι φτάνουν τώρα ή υπερβαίνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, 19 έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.
Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.
Συνάντηση Ερντογάν-Νιινίστο-Άντερσον
Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε επίσης τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. «Καλωσορίζω το γεγονός ότι οι τρεις ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συναντηθούν αύριο στη Μαδρίτη», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις τρεις χώρες.
«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις ιστορικές αιτήσεις προσχώρησης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες ασφαλείας όλων των συμμάχων έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο μίλησε με τον Ερντογάν και τη Δευτέρα έχει συνάντηση με την Άντερσον.
Σχετικά με τη συνάντηση των τριών ηγετών στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν θα δώσω υποσχέσεις, ούτε θα κάνω εικασίες για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πάντως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ποτέ δεν ήταν προθεσμία».
«Έχουμε δουλέψει σκληρά από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτηση για ένταξη για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να ενταχθούν στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατό. Την ίδια στιγμή πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τις ανησυχίες της Τουρκίας. Γι’ αυτό και έχουμε εντατικοποιήσει το διάλογο μεταξύ των τριών χωρών τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε τέλος ο Στόλτενμπεργκ.
Πολύ πιθανή μια συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν
Αυτές ακριβώς οι ανησυχίες αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του στη Μαδρίτη, η οποία συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για να γίνει, σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα υπό εξέταση ζητήματα θα επιλυθούν στην επερχόμενη σύνοδο, αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».
Ο Σάλιβαν δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη νότια Γερμανία ότι ο Μπάιντεν παρακολουθεί «πολύ στενά» μια έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από το θέμα.
EURONEWS