Θανάσης Αλατάς- Παντεχνίτης με δύο βραβεία Grammy! - OlaDeka

Θανάσης Αλατάς- Παντεχνίτης με δύο βραβεία Grammy!

Ο Θανάσης Αλατάς δεν είναι μία απλή περίπτωση. Αποζητάς το καθάριο του χαμόγελο στις συναντήσεις σας, το βαθύ του βλέμμα όταν ασχολείται με τη μουσική και τον απόλυτα σοβαρό τόνο της φωνής του όταν μιλάει για κοινωνικά ή πολιτικά θέματα. Μπορεί να είναι πολλά μαζί χωρίς να σε μπερδεύει. Ο Θανάσης Αλατάς καταφέρνει να αυτοπροσδιορίζεται μέσα από τον πολύπλευρο εαυτό του, τον ευαίσθητο και δυναμικό του χαρακτήρα και φυσικά την τέχνη του. Είτε είναι μουσική, είτε βιβλίο, είτε σκίτσο είτε μανιφέστο. Έχει μια μοναδική ικανότητα να είναι παντού κι εσύ να τον ψάχνεις. Ένας μάγος παντεχνίτης που δεν κάθεται ήσυχος. Δεν του το επιτρέπει το μυαλό του και δεν τον αφήνει η καρδιά του. Ο Θανάσης Αλατάς στο maxmag.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

Η συνεργασία του με τον JΑΥ-Ζ στο τραγούδι RUN THIS TOWN που το ερμηνεύει μαζί με την RΙΗΑΝΝΑ και τον KANYE WEST τον φέρνει στην κορυφή (#1) των Τοp 10 του περιοδικού Βillboard όλου του κόσμου. Στις 31 Ιανουαρίου 2010 το τραγούδι RUN THIS TOWN κερδίζει δύο βραβεία στα (52nd Grammy Awards 2010) στην 33η και 34η κατηγορία των βραβείων για την καλύτερη σύνθεση RAP τραγουδιού. Στις 5 Οκτωβρίου 2010 κερδίζει δύο διεθνή βραβεία URBAN MUSIC AWARDS από την ΒΜΙ ως ο πιο επιτυχημένος ευρωπαίος καλλιτέχνης στις ΗΠΑ και μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης με αυτές τις παγκόσμιες μουσικές διακρίσεις. Το 2012 το τραγούδι RUN THIS TOWN κλείνει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, ερμηνευμένο από τον ίδιο τον JAY-Z την RIΗANNA και τους Coldplay.

Θανάση καλώς ήρθες στο MaxMag. Θα μου επιτρέψεις τον ενικό γιατί γνωριζόμαστε σχεδόν 20 χρόνια. Μουσικός ή/και δημοσιογράφος; Σκιτσογράφος ή συνθέτης; Κιθαρίστας ή ντράμερ, που θα έλεγε και ο αγαπημένος Γιάννης Γιοκαρίνης;

Παντέχνης, μια λέξη που μου την μύησε ο συνθέτης Στέφανος Βασιλειάδης, όταν με ρώτησε με τι ασχολούμαι και του ανέφερα μερικά από τα ενδιαφέροντα μου που ξεκίναγαν από την αγάπη μου στο σκίτσο και την ζωγραφική, το πάθος μου για την μουσική και την σύνθεση, την συλλεκτική μου μανία, ακόμη το ενδιαφέρον μου για τα βιβλία, την φωτογραφία, την δημοσιογραφία, τον συνδικαλισμό και άλλα ακόμη μερικά. Το Παντέχνης αφορά το άτομο που ασχολείται με σοβαρότητα πέρα της μίας τέχνης και απαραίτητα να τις γνωρίζει σε βάθος ώστε η κάθε μία χωριστά να τον βοηθά στις άλλες. Καμιά σχέση με το πολυτεχνίτης.

 Είσαι μία πολύπλευρη καλλιτεχνική φύση. Αναρωτιέμαι αν η τέχνη γενικά είναι η κινητήριος δύναμή σου για να σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι.

Οι πολλές ασχολίες δεν με αφήνουν συχνά με πρωινή ραστώνη που όλοι την αναζητούμε. Η τέχνη χρειάζεται να σε έχει πάντα «με κύματα Άλφα και Θήτα» έτσι συχνά παραμερίζω τον ύπνο μου για να ολοκληρώσω κάτι και μερικές φορές σηκώνονται από το κρεβάτι ότι ώρα είναι για να σημειώσω μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να μη χαθεί μέχρι το πρωί μαζί με τα όνειρα. Επιπλέον γνωστό είναι ότι οι δημοσιογράφοι – καλλιτέχνες δεν έχουν τίποτε σταθερό συμπεριλαμβάνοντας και τα ωράρια.

Αλατάς
προσωπικό αρχείο Θανάσης Αλατάς

«Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης». Ένας από τους σπανιότερους δίσκους παγκοσμίως. Η ιστορία πίσω από αυτόν τον δίσκο είναι απλά συναρπαστική αλλά έχεις κρατήσει κάπως χαμηλά τις νότες σου. Θα επιμείνω λίγο γιατί οι καλές ιστορίες παραμένουν καλές όσες φορές κι αν ακουστούν.

Ξεκίνησα πρώτα με το σχήμα FROG’S EYE στο Ίλιον με συναυλίες στους τοπικούς κινηματογράφους. Τα «4 Επίπεδα της Ύπαρξης» το συγκρότημα και ο ομώνυμος και μοναδικός δίσκος τους το 1976 έχουν χωριστά τον δικό τους νεανικό μύθο και όταν ενώνουμε τις αφηγήσεις των διαδρομών δημιουργείται μια μοναδική ιστορία λόγω των όσων απίθανων γεγονότων έχουν συμβεί για να φτάσει η μουσική μας σε όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον πολλών ακροατών και στελεχών της ξένης μουσικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο είναι πρωτόγνωρο και έχει να κάνει φυσικά και με το δικό μας τότε δημιουργικό μεράκι αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο από τα νεανικά μας χρόνια.

 Που συνθέτεις, που γράφεις; Περνάς χρόνο στο στούντιο ή συγγραφή σε κερδίζει μέρα με τη μέρα περισσότερο;

Κάθε στιγμή της ημέρας είναι χρόνος δημιουργίας, αρκεί να έχεις τον τρόπο να καταγράψεις όποια ιδέα, στίχος ή μελωδία σε πλησιάσει. Όταν ήμουν νέος ο χρόνος δημιουργίας ήταν συγκεκριμένος αφού εργασία και σπουδές είχαν το δικό τους μεγαλύτερο μερίδιο απασχόλησης, αργότερα που σταματήσαμε το σχήμα και δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά με την μουσική ως βιοποριστικό επάγγελμα πάντα είχα τον τρόπο να σημειώνω τις ιδέες μου, πρώτα σε χαρτί και κασέτες και στη συνέχεια σε ότι νέο προϊόν βοηθούσε στην καταγραφή και διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένων συνθέσεων, αποτέλεσμα σήμερα να έχω μεγάλο αρχειακό υλικό και περισσότερο χρόνο για τελική επεξεργασία και κυκλοφορία του.
Από την άλλη η συγγραφή βιβλίων και η έκδοση σκίτσων είναι σημαντικές πνευματικές εργασίες που με ενδιαφέρουν εξίσου και συνέχεια ζητούν και πιέζουν για τον δικό τους χρόνο.

Αλατας
προσωπικό αρχείο Θανάσης Αλατάς
προσωπικό αρχείο Θανάσης Αλατάς

Ένας καλλιτέχνης σαν εσένα δε μπορεί να μπει σε στεγανά. Υπάρχουν φορές που αποπειράθηκαν να σε βάλουν οι εκάστοτε συνθήκες; Πως θα συμβούλευες τους νέους να αντιδρούν σε παρόμοιες καταστάσεις;

Στις αρχές θεωρώ τύχη που όλοι μας είχαμε τις ίδιες απόψεις περί διασκεδαστικής και ψυχαγωγικής μουσικής και έτσι αρνηθήκαμε να ταλαιπωρηθούμε σε πίστες χορού, club κλπ. Μείναμε στον δικό μας μουσικό χώρο έκφρασης με εξαίρεση μερικές επιλεγμένες νεανικές συναυλίες μία η οποία το 1974 ήταν για την εισβολή στην Κύπρο.
Πριν μερικά χρόνια υπήρχε μια πρόταση για διαγωνισμούς νεανικών σχημάτων στην τηλεόραση αλλά διακόπηκε διότι έπρεπε να διαφημίζω προϊόντα ανάμεσα στις παρουσιάσεις κάτι που διαφώνησα σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν δημοσιογράφος που δεν το επιτρέπει ο κώδικας δεοντολογία των δημοσιογράφων. Η εργασία μου ως δημοσιογράφος μου έδωσε την άνεση της ανεξαρτησίας στα μουσικά μου ενδιαφέροντα, αποτέλεσμα ποτέ δεν σκέφτηκα να δημιουργήσω μουσική καριέρα.
Οι νέοι να μη ξεκινούν να δημιουργούν με την σκέψη πως θα προβάλουν ή που θα καταλήξει η σύνθεση τους αλλά να αφιερώνουν χρόνο και σπουδή να φτιάξουν κάτι που να τους εκφράζει και να το ολοκληρώνουν με την βοήθεια φίλων μουσικών και τεχνικών. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα χάσουν από αυτή την πρώτη προσπάθεια.

Είσαι ένας άνθρωπος που εκφράζει την άποψή του ενώ παράλληλα είσαι καλός ακροατής και συνομιλητής. Θεωρείς πως αυτά είναι βέλη στη φαρέτρα ενός καλλιτέχνη ή ο καλλιτέχνης πρέπει να εκφράζεται μόνο από τη μουσική του;

Με περίπου 30 χρόνια παρουσία στον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό συμπλήρωσα τις γνώσεις μου με την βοήθεια σπουδαίων συναδέλφων από μικρό παιδί. Εκεί έμαθα από πρώτο χέρι πως να ακούω και πως να μιλώ ή να αντιδρώ με προσοχή, όχι μόνο ως καλλιτέχνης, αλλά και σαν άτομο με πολλές άλλες ανησυχίες, όπως η αγάπη μου για τις γελοιογραφίες που δημοσίευα από 16 ετών στα έντυπα ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ κ.α. Όλα ήθελαν κόπο και πολλές γνώσεις ανάλυσης μέχρι να έρθει η πρώτη αναγνώριση και η συνέχεια αυτής. Έτσι επέλεξα μια κατάσταση όπου εκφραζόμουν απόλυτα με περισσότερες τέχνες οι οποίες συμπλήρωναν τις νεανικές μου ανησυχίες.

Ποιες από τις καλλιτεχνικές σου δουλειές είναι οι αγαπημένες σου μέχρι τώρα; Σε ποια θεωρείς πως κατέθεσες το μεγαλύτερο κομμάτι του εαυτού σου χωρίς φόβο και πάθος;

Όσο και να θέλω να αποφύγω την ερώτηση η σκέψη αρχίζει και μοιράζεται μεταξύ της ζωγραφικής που πρώτη αυτή την τέχνη γνώρισα και ασχολήθηκα, της μουσικής και του σκίτσου – γελοιογραφίας που ακολούθησαν δημιουργικά και τέλος της συγγραφής βιβλίων που όλα με απασχολούν μέχρι και σήμερα. Αν μπορούσαμε να αποφασίσουμε πιο είναι πιο σημαντικό, η συγγραφή ενός βιβλίου που παίρνει 2-3 χρόνια επιμέλειας, η ολοκλήρωση μιας μουσικής σύνθεσης που θέλει από την σύλληψη της μερικές εβδομάδες να ολοκληρωθεί ή ενός σημαντικού πολιτικού σκίτσου που ολοκληρώνεται σε μερικές ώρες για να δημοσιευτεί την επομένη στην εφημερίδα δεν φτάνει η λέξη [αγαπημένο] Το μόνο που μένει είναι η υπέροχη αμφίδρομη [χωρίς φόβο και πάθος] ικανοποίηση καλλιτέχνη και κοινού.

Αλατάς
προσωπικό αρχείο Θανάσης Αλατάς

Επειδή συνεχώς κάτι σκαρώνεις που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Με τι έχεις καταπιαστεί;

Αφού ασχολήθηκα με παραγωγές μεγάλων φεστιβάλ, εκδηλώσεις δήμων και καλλιτεχνών τώρα προσπαθώ να ολοκληρώσω σε δικό μου διαμορφωμένο χώρο τις συνθέσεις μου που αφορούν μουσικές σε ντοκιμαντέρ, θεατρικές μουσικές συνθέσεις, συνεργασίες με φίλους και όποτε υπάρχει καλό υλικό βοηθώντας με κάθε τρόπο νεανικές προσπάθειες.
Τελευταίες συνεργασίες μου με τις «Δυνάμεις του Αιγαίου» πρώτα με την συμμετοχή στον Οργανισμό 1821-2021 όπου η πρότασή μας «Ορατόριο των Αθανάτων Ελλήνων Ηρώων» εγκρίθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω της πανδημίας, την παραγωγή μερικών τραγουδιών και ιδιαίτερα στο τραγούδι και video «Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο» για τις ανάγκες του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Σαν τους Γλάρους πάνω από τον Κεράτιο» με θέμα την Μεγάλη Σχολή του Γένους.

Κανένα ενδιαφέρον τραγούδι δεν πάει χαμένο όπως και να παιχθεί, απλά θα περιφέρεται μέχρι να φτάσει σε κάποιον που θα το αναδείξει, αυτό έχουμε ανάγκη και αναζητούμε

Υπάρχουν προσωπικότητες που θεωρείς πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δική σου εξέλιξη και στις αποφάσεις ζωής σου; Επιρροές που είχαν το εκτόπισμα να σε διαμορφώσουν;

Όπου εργάστηκα και θήτευσα νέος υπήρχαν τα άτομα που βοήθησαν να αναπτυχθούν οι τέχνες μου, απλά έπρεπε να μπορώ να επεξεργάζομαι και να απομονώνω τα αρνητικά ή τα πρόωρα σχετικά με την ηλικία. Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πνευματικός πατέρας στάθηκε ο τότε διευθυντής Κώστας Νίτσος που με καθοδήγησε στωικά να αναπτύξω τα σκίτσα και το χιούμορ μου σε μια εποχή που υπήρχε ακόμη η Χούντα. Στη ζωγραφική δάσκαλοι η Ελένη Βακαλό, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Δανιήλ Γουναρίδης, Γιάννης Βαλαβανίδης κ.ά. Στη μουσική, ο Στέφανος Βασιλειάδης, Γιάννης Ιωαννίδης και οι παιδικοί φίλοι μου μουσικοί που ο καθένας τους βοήθησε πολύτιμα να αναπτύξω το ενδιαφέρον μου για τις νότες και τους στίχους μου.

 Θα ήθελα με την πραότητα και ταυτόχρονα καταιγίδα που σε διακρίνει στο λόγο σου να μου πεις τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στη μουσική και οι καλές δουλειές, τα καλά τραγούδια χάνονται ή αποσιωπούνται.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που έφερε η ψηφιακή επανάσταση στην μουσική παραγωγή. Τα καλά και τα άσχημα μπλέκονται τόσο που έχουν γίνει κουβάρι και θα αργήσουν να λυθούν όπως αρμόζει προς όφελος των δημιουργών αλλά και των ακροατών. Με συνεχή παρουσία και ενδιαφέρον για τα μουσικά δρώμενα [ακόμη και για τα συνδικαλιστικά και πνευματικά δικαιώματα] παντού συνεχώς ακούω καλά νέα τραγούδια που όμως για διάφορες αιτίες δεν ολοκληρώνονται. Πολλοί νέοι δημιουργοί επενδύουν και αναζητούν με άγχος την άμεση επιτυχία και για βιοπορισμό τους με τα χειρότερα αποτελέσματα. Φυσικά κανένα ενδιαφέρον τραγούδι δεν πάει χαμένο όπως και να παιχθεί, απλά θα περιφέρεται μέχρι να φτάσει σε κάποιον που θα το αναδείξει, αυτό έχουμε ανάγκη και αναζητούμε, συνθέσεις με τις απαραίτητες συνεργασίες τεχνικών και παραγωγών [που αναζητούνται] ώστε στο τέλος να έχουμε ολοκληρωμένα έργα και όχι ακόμη ένα καλό δείγμα αναρτημένο στο διαδίκτυο που πολλές φορές η εικόνα να είναι πιο ενδιαφέρουσα από την μουσική.
Μετρά και η γνώμη του Μάνου Χατζηδάκι που παρότρυνε να γράφουμε και να ολοκληρώνουμε σωστά και με τον χρόνο τους τα τραγούδια για την εσωτερική δική μας ανάγκη και όχι για τους υπόλοιπους σχετικούς ή άσχετους εμπορικούς λόγους.

Ποιος είναι ο στίχος με τον οποίο θα ήθελες να κλείσουμε την κουβέντα μας.

Να διαβαστεί σε συνέχεια: Now, somewhere between the sacred silence, sacred silence and sleep [System of A Down] Άνοιξε τα μάτια σου και δες κάθε τι που φεύγει δεν γυρνά [Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης].

Ο Θανάσης Αλατάς έχει εκδώσει 5 βιβλία:

Oι περιπέτειες ενός ασφαλιστή (γελοιογραφίες)
Tο φύσημα (φιλοσοφική θεωρία)
Η Γένεση της Είδησης (φιλοσοφική θεώρηση του θέματος)
Το ιερό φως (γελοιογραφίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες)
Πολυτεχνείο 1973 (για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην Αθήνα το 1973).

Ηχογραφήσεις μουσικής:

Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης
Εντός Σχεδίου Πόλεως
Ματιές
Run This Town (single) Jay-Z – Rihanna – Kanye West
BLUE PRINT III JAY-Z

Ο Θανάσης Αλατάς εδώ στο FACEBOOK

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria