Την Τετάρτη και Πέμπτη 8 και 9 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τρίτη (υβριδική) εταιρική συνάντηση (TPM) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδικός προγράμματος: 2020-1-BE01-KA226-SCH-082731) με τίτλο “DigitALL” στη Μονς στη Γαλλία. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και δυο από το Βέλγιο, ο ένας από τους οποίους είναι και ο συντονιστής του προγράμματος. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προσαρμογή ψηφιακού υλικού στις ανάγκες των μαθητών με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής παιδαγωγικής προσέγγισης.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία η ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε διαδικτυακά, συζητήθηκε εκτενώς η πρόοδος των εργασιών και των προϊόντων του προγράμματος. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων σχετικά με την αξιολόγηση του Οδηγού για τις ανάγκες ψηφιακής προσαρμογής (Guide), των φύλλων πρακτικής εφαρμογής (Practical Adaptation Sheets) της εργαλειοθήκης με εφαρμογές και χρήσιμα εργαλεία για την προσαρμογή του ψηφιακού υλικού στις ανάγκες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (toolbox). Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος https://digitall-project.eu/ όπου θα είναι διαθέσιμα και ελευθέρα προσβάσιμα όλα τα προϊόντα του προγράμματος. Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης οι εταίροι παρουσίασαν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των δραστηριοτήτων για τις οποίες ο καθένας είναι υπεύθυνος, την ψηφιακή παρουσία του προγράμματος, την αξιολόγηση των επιμέρους δραστηριοτήτων του προγράμματος, τη διαχείριση και διάχυσή του.
Σημειώνεται ότι η στοχοθεσία του προγράμματος είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή εκπαίδευση καθώς και με τις οδηγίες και τους στόχους του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών σχετικά με την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και την εφαρμογή της συμπερίληψης.