Α. Μάρκελλος: Από το 35 στο 100% ο λιγνίτης και στην Ολλανδία

Σημαντική εξέλιξη:

Και η Ολλανδία αποφάσισε να αναβαθμίσει στο 100%  (από το 35%) την απόδοση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα.

Συνολικά οι Ευρωπαϊκές χώρες, -όπως επισήμανε και το Reuters πριν από λίγο- στρέφονται προσωρινά στην μόνη ρεαλιστική λύση απέναντι στο Ρωσικό εκβιασμό με το αέριο.

Προσωρινή λύση, αναγκαστικά, λόγω των στόχων για την αντιμετώπιση της ακόμη μεγαλύτερης απειλής που συνιστά η κλιματική αλλαγή.

Για να είναι προσωρινή, δηλαδή το πολύ για μια τριετία, η Ευρώπη πρέπει να «τρέξει» σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, το οποίο, -για να καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της- χρειάζεται τόσο την επόμενη, πιο παραγωγική γενιά κλιματικά φιλικών τεχνολογιών (ήλιος, αέρας, νερό) με ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση όσο ΚΑΙ οποιαδήποτε ποσότητα αερίου υπάρχει ή θα εντοπιστεί εκτός Ρωσίας και εκτός άλλων πολιτικά «εχθρικών» ή έστω μη φιλικών χωρών, ώστε να μην επαναληφθεί αντίστοιχη εξάρτηση και νέος -αλά ρούσα- εκβιασμός στο μέλλον.

Ήρθε ο καιρός μιας πολύ καθυστερημένης ενεργειακής μετάβασης και, κατά μια έννοια ευτυχώς, είναι μονόδρομος.

Στην αρχή δε που βρισκόμαστε, “τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι κακοτράχαλα”, καθώς η Ευρώπη είχε επαναπαυθεί στις εισαγωγές από Ρωσία. 

Αυτό είναι το τίμημα της απρονοησίας, κυρίως της Γερμανίας και βέβαια θα το πληρώσει ολόκληρη η Ευρώπη.

Μέχρι να ισορροπήσει σχετικά η κατάσταση, εκτιμώ τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 23, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες δομικές εξελίξεις (επέκταση πολέμου), οι τιμές θα συνεχίσουν να προκαλούν…δέος, ενώ είναι μάλλον σίγουρο πως θα υπάρξουν περιορισμοί στην κατανάλωση και σχέδια «εκλογίκευσης» της, τόσο στις πόλεις όσο και στη βιομηχανική παραγωγή.

Πραγματικοί περιορισμοί, όχι μόνο λόγω της τιμής (αυτοπεριορισμός), αλλά με επιβαλλόμενα μέτρα που θα μας αγγίξουν όλους.

Όσοι ζήσαμε τις πετρελαϊκές κρίσεις τη δεκαετία του 70, το έχουμε ξαναδεί το έργο σε μαζική κλίμακα. Να «σβήνουν» για παράδειγμα ολόκληρες πόλεις ή να μπαίνει δελτίο στα καύσιμα.

Υπομονή.

Σήμερα βέβαια δεν είμαστε στα σέβεντις και οι δυτικές κοινωνίες, -της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης- λόγω πολυετούς…καλοπέρασης, έχουν γίνει πολύ πιο…μαλθακές, για να το πω κομψά, οπότε «θα τσούξει».

Γεωστρατηγικά και οικονομικά για την Ελλάδα, μπορεί να είναι ένα θετικό, έως στρατηγικά θετικό ραντεβού με την Ιστορία.

Αλλά, οι γέννες, έχουν πόνο.

Αλέκος Μάρκελλος

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria