Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει σταδιακά τη στρόφιγγα στη Δύση και εκτοξεύει τις τιμές

Φυσικό αέριο: Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία και την Ιταλία στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου οικονομικού πολέμου μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Αρχική » Κόσμος » Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει σταδιακά τη στρόφιγγα στη Δύση και εκτοξεύει τις τιμές

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom άρχισε νωρίς σήμερα το πρωί να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει προχθές, Τρίτη, ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.

Συνολικά η τελευταία περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε την Τρίτη πως μία από τις τουρμπίνες αερίου του Nord Stream 1, που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η Gazprom, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, επικαλέσθηκε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της επισκευής της μονάδας συμπίεσης αερίου ως την αιτία για τις παραδόσεις μειωμένων όγκων αερίου, αν και η αρμόδια γερμανική υπηρεσία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου με την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, όμως σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Σε χθεσινοβραδινό μήνυμά του, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε από το κοινό να κάνει οικονομία στην ενέργεια. «Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει σ’ αυτήν την κατάσταση», δήλωσε.

Αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, η προμήθεια ενέργειας στη Γερμανία δεν κινδυνεύει, πρόσθεσε.

Πάνω από τα 130 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Στις 9.55 το πρωί, τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Ιούλιο (TTF) αυξήθηκαν στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ επιπλέον 11%, μετά τη χθεσινή άνοδό τους κατά 20%, φθάνοντας στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 11.00 εκτινάχθηκαν περαιτέρω στα 133 ευρώ.

Στο 52% τα αποθέματα αερίου της ΕΕ

Στις 14 Ιουνίου, το συνολικό επίπεδο αποθεμάτων της ΕΕ είχε αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας το 52% της συνολικής χωρητικότητας των αποθηκών, έναντι μόλις 25% στο τέλος Μαρτίου.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να γεμίζει τις αποθήκες της με τον σημερινό ρυθμό, θα εξασθενήσει η πίεση της Ρωσίας στην Ευρώπη όταν έρθει ο χειμώνας.

Όπως έκανε, εξ άλλου, γνωστό χθες η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου προς την Ιταλία κατά 15% χωρίς να αναφέρει κάποια αιτία.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια