Πληθωρισμός: Κυκλώνας χτυπά την παγκόσμια οικονομία – Στο στόχαστρο μετοχές και ομόλογα

Στη δίνη του κυκλώνα έχουν βρεθεί αυτή την περίοδο οι αγορές με ισχυρές πιέσεις τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές – Ο φόβος της ύφεσης αρχίζει να επιστρέφει στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το παράδοξο των αυξημένων τιμών στο πετρέλαιο καλά κρατεί

Αρχική » Ελλάδα » Πληθωρισμός: Κυκλώνας χτυπά την παγκόσμια οικονομία – Στο στόχαστρο μετοχές και ομόλογα

Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία κάθε ημέρα που περνάει βαθαίνει όλο και περισσότερο, προκαλώντας ανησυχία σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και βέβαια στους πολίτες, οι οποίοι μάταια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αναζητούν λύσεις ή θεραπεία στο πρόβλημα.

Τις τελευταίες ημέρες η κρίση έχει περάσει στις αγορές μετοχών και ομολόγων, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Ολα αυτά έρχονται λίγες ημέρες πριν από την αύξηση επιτοκίων από την Fed. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Οι αγορές αρχίζουν να προβλέπουν έναν ακόμη ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο αυτό, όπως σημειώνει το CNBC.

Οι αξιωματούχοι της Fed  εξετάζουν την πιθανότητα της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Steve Liesman του CNBC.

Οι αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ο πληθωρισμός να μην έχει κορυφωθεί και ότι «τρέχει» πολύ πάνω από τον στόχο της Fed στο 2%, θα μπορούσαν να επιφέρουν μια μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη.

Παρά την ύφεση το πετρέλαιο καλπάζει 

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι ενώ οι αγορές φοβούνται για την ακρίβεια και «βλέπουν» ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, εντούτοις το πετρέλαιο συνεχίζει να καλπάζει. Και σήμερα ξεπέρασε τα 124 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ανατρέπει κάθε οικονομική θεωρία, αφού είναι αδύνατο με μείωση της κατανάλωσης να αυξάνεται η τιμή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομία έχει μπει σε ένα δύσκολο μονοπάτι και ουδείς γνωρίζει πότε θα βγει στο ξέφωτο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό με τη γενεσιουργό αιτία να βρίσκεται στην πλευρά της προσφοράς, η οποία δεν έχει μπορέσει να ισορροπήσει μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Σήμερα ήταν μία ακόμη πραγματικά δύσκολη ημέρα, με τις αγορές να ξεκινούν με θετικό πρόσημο, εν συνεχεία να δέχονται ισχυρές πιέσεις και να κλείνουν με απώλειες στην Ευρώπη τουλάχιστον. Στις ΗΠΑ οι απώλειες περιορίστηκαν αργά το απόγευμα και εν συνεχεία οι δείκτες πέρασαν σε θετικό έδαφος, αλλά αυτό δεν είχε διάρκεια.

Στην αγορά των ομολόγων, η απόδοση για το ελληνικό 10ετές, ξεπέρασε το 4,7%, που είναι υψηλό 5ετίας. Της Ιταλία το 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 4,2%, που αποτελεί υψηλό σχεδόν 10ετίας.

«Τρέχουν» και οι τιμές των καυσίμων

Η βενζίνη και το diesel κίνησης στην Ελλάδα συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία με τη μέση τιμή να είναι πλέον πάνω από το 2,4 ευρώ και 2 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Βέβαια στα νησιά η τιμή είναι πολύ υψηλότερη, με τις προβλέψεις να λένε ότι αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό τις επόμενες ημέρες, τα 3 ευρώ θα είναι πραγματικότητα.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια