ΠΑΣΟΚ: Βαθύτατα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean»

Αρχική » Ελλάδα » ΠΑΣΟΚ: Βαθύτατα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean»

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ «TURKAEGEAN»

Βαθύτατα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης από το νήμα των αποκαλύψεων σχετικά με την ευρωπαϊκή κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» από τον Τουριστικό Οργανισμό της Τουρκίας.

Η ολιγωρία και η σοβαρή υστέρηση επαγρύπνησης είναι αδικαιολόγητη και αναμφίβολα δεν καμουφλάρεται πίσω από την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού ότι το εν λόγω σήμα δεν είχε τουριστική απήχηση.

Όπως επισήμανε από χθες το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Φορέας, που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο «ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη» κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Ενώ η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής


Γεωργιάδης για «Turkaegean»: Ζητώ συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω

«Το θέμα του “Turkaegean” είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του Υπουργείου Ανάπτυξης»

Συγγνώμη ζήτησε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με την υπόθεση του εμπορικού σήματος «Turkaegean».

«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Το θέμα του “Turkaegean” είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του Υπουργείου Ανάπτυξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση.

«Αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρήσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το τουρκικό Αιγαίο».

«Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα «Turkaegean». Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του Υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και τα αποτελέσματά της, είπε θα γίνουν γνωστά στον ελληνικό λαό.

Για τις επικρίσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ίδιος απάντησε και στην οξεία κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό.

«Κατηγορούμαι από τον κ. Τσίπρα γιατί ένας υπάλληλος του Υπ. Ανάπτυξης της Επιτροπής σημάτων όταν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό της Τουρκίας, δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία και δεν σήκωσε red flag. Μάλιστα, για αυτό να κατηγορηθώ», είπε.

Συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας:

«Η υπηρεσία σημάτων με νόμο επί υπουργίας μου καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2021 και η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον ΟΒΙ. Έλεγα τότε ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που ήθελα, ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και αν κάτι πήγαινε στραβά κανείς δεν μπορούσε να το μάθει. Αυτά έλεγα στην Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι είναι μια χαρά η υπηρεσία και γιατί να την πειράξω. Ψηφίστηκε ο νόμος και καταργήθηκε η υπηρεσία. Στην μεταβατική περίοδο, δηλαδή στην περίοδο της μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΟΒΙ που πλέον είναι η λειτουργία της από τον Φεβρουάριο με ηλεκτρονικά πρωτόκολλα και συστήματα ελέγχου, έγινε αυτό. Θέλω να είμαι προσεκτικός ακόμη, είναι ανοιχτή μια ΕΔΕ, δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν εγώ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη, ο ίδιος απάντησε:

«Πολιτική ευθύνη να υπάρχει σε κάτι που δεν το έμαθα ποτέ; Να αναλάβω πολιτική ευθύνη, πολύ ευχαρίστως. Γιατί κατηγορείται ένας πολιτικός για πολιτική ευθύνη; Γιατί στον τομέα της ευθύνης του μια υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός ο συγκεκριμένος είχε πει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε σωστά και την κατήργησε» υπογράμμισε και επανέλαβε «ο λόγος που πήγα στην Βουλή και την κατήργησα είναι γιατί η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να μάθει τίποτα εάν ένας υπάλληλος δεν έκανε αυτό που δεν έκανε στην προκειμένη περίπτωση».

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν βγαίνει χαμένος

Σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε πως ο Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει χαμένος βάσει των εξελίξεων.

«Εδώ και δύο μήνες έλεγε ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο σύμβουλός του ο κ. Καλίν έχει πει ότι δεν θέλουμε ορόσημο την Μαδρίτη. Οι εκτιμήσεις των διαφόρων διπλωματών ήταν ότι δεν θα μπορούσε να αρθεί το βέτο χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία και πιθανότατα θα πηγαίναμε για την Σύνοδο του Οκτωβρίου. Επίσης, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα έρθει και θα βάλει ζητήματα Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ελληνικών υπερπτήσεων, ότι θα καταθέσει χάρτες που θα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει παρανομήσει στα διάφορα σημεία. Αυτό ήταν το κλίμα που επικρατούσε. Έρχεται στην Μαδρίτη. Στα πρώτα 25 λεπτά έχει άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών. Πάπαλα ο εκβιασμός. ΤΙ πήρε για να άρει το βέτο; Πήρε ένα μνημόνιο μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας που εμάς δεν μας αφορά σχεδόν καθόλου το οποίο λέει ότι αυτοί θα επιταχύνουν την διαδικασία της έκδοσης τρομοκρατών. Βλέπετε κανένα σοβαρό κέρδος από αυτό; Αυτό ήταν όλη η κουβέντα, δύο μήνες βέτο για να πάρει ότι θα ανταλλάσσουν οι μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τους τρομοκράτες; Πήρε και μια έκφραση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα του βάζουν εμπάργκο στην πώληση όπλων».

Για τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

Σε σχέση με συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε δηκτικά:

«Είδε τελικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν, κατάφερε να βγει μια φωτογραφία μαζί του, “μεγάλη επιτυχία”».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις αναβαθμίσεις των μαχητικών αεροσκαφών που αιτήθηκε η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Είπε χαρακτηριστικά: «Πριν από τέσσερα χρόνια η Τουρκία έπαιρνε τα F-35 στα οποία ήταν συμπαραγωγός χώρα και τώρα θα είχε παραλάβει τα πρώτα 20 αν είχε τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ενώ η Ελλάδα τότε προσπαθούσε να βρει τρόπο να αναβαθμίσει τα F-16 σε Viper. Πέντεχρόνια μετά, η Ελλάδα έχει τα πρώτα έξι Viper στον αέρα και αναβαθμίζονται ταχύρρυθμα και τα υπόλοιπα, 83 αν θυμάμαι καλά στο σύνολο θα γίνουν. Έχει πάρει έξι Rafale και ετοιμάζονται να έρθουν και τα επόμενα αρχές του επόμενου χρόνου. Η Τουρκία κατάφερε να χάσει τα F-35 που θα έπαιρνε και να πάρει μια δέσμευση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι θα υποστηρίξει προς το Κογκρέσο την πρότασή του να προμηθευτεί η Τουρκία αναβαθμισμένα F-16, δηλαδή Viper. Πήρε προεδρική υποστήριξη στο Κογκρέσο για αυτό το πρόγραμμα. Προεδρική υποστήριξη στο Κογκρέσο, αυτό σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα τα αποδεσμεύσει; Αυτό τώρα έχει πολύ δρόμο μπροστά του, μπορεί και 1-1,5 χρόνο στο Κογκρέσο, αν περάσει, αν δεν κοπεί. Στο καλύτερο σενάριο για την Τουρκία, όταν η Ελλάδα θα έχει στον αέρα καμιά εικοσαριά Rafale και καμιά εικοσαριά Viper, τότε θα εγκριθεί από το Κογκρέσο το πρόγραμμα για να αναβαθμιστούν τα πρώτα F-16 της Τουρκίας, για να έχει Viper δηλαδή μετά από πέντε χρόνια».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια