“Οδός Εβραΐδος”: Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για την εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς (βίντεο) - OlaDeka

“Οδός Εβραΐδος”: Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για την εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς (βίντεο)

Στην Καστοριά, μια πόλη στη δυτική Μακεδονία, κάποτε υπήρχε μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, η οποία χάθηκε τον Μάρτιο του 1944. Σήμερα, στην πόλη αυτή υπάρχει μόνο μια εβραϊκή οικογένεια, δεν υπάρχει εβραϊκή κοινότητα πια και μόνο λίγα γεγονότα, προφανή ή κρυμμένα, μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων της. Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ από έναν 23χρονο χριστιανό κινηματογραφιστή, πολίτη της Καστοριάς, προσπαθεί να εντοπίσει αυτά τα κρυμμένα γεγονότα, να δώσει φως στις σκοτεινές γωνιές αυτής της μνήμης, να καταλάβει και να δει την εβραϊκή κοινότητα στην πόλη, μέσα από την παρουσία του σήμερα. Μια προσπάθεια να απεικονίσει το αόρατο, προκειμένου να γνωρίζει βαθιά και να κατανοεί τα γεγονότα που είναι ήδη ορατά.

Η “Οδός Εβραΐδος” είναι ένα σύντομο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησα ως τελική διατριβή μου το 2017. Είναι η διατριβή μου για το Τμήμα Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου και παρουσιάστηκε σε μια επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις καθηγητές. Απονεμήθηκε επίσης ο υψηλότερος βαθμός με θετικά σχόλια από τα μέλη της σχολής.

Δημήτρης Κωστάρας

Οδός Εβραϊδος – Evraidos Street – Short Documentary for the Jewish Community of Kastoria (2017) from Dimitris Kostaras on Vimeo.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria