Οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε τελετή στο Κάιρο την Τετάρτη σύμφωνα με την The Jerusalem post. Η συμφωνία έρχεται καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας στη Ρωσία υπό το φως της εισβολής της στην Ουκρανία.
Το αέριο θα μεταφερθεί από το Ισραήλ στην Αίγυπτο μέσω ενός υπάρχοντος αγωγού και η Αίγυπτος θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της για να υγροποιήσει το αέριο προς εξαγωγή για να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια όλων των πλευρών.
Η συμφωνία πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2030 και θα μειωθεί σταδιακά έως το 2050. Οι πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη δέσμευση άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθώς και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση πρωτοβουλίες.
Επιπλέον, οι πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν σε ένα σχέδιο για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετάσχουν στην αναζήτηση και παραγωγή φυσικού αερίου στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Κινητικότητα για όλους _ Greenpeace Greece00:00PreviousPauseNext00:46 / 01:05UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox PlayerΌπως εξήγησε η κ. Φον ντερ Λάιεν, το μνημόνιο συναντίληψης αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται προτού μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα συμβάλει στο να καταστεί η Αίγυπτος «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».
Η συμφωνία υπογράφηκε από την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ ελ-Μόλα και την Ισραηλινή Υπουργό Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ.
Αναφερόμενη στη συζήτηση που είχε με τον κ. Σίσι για το ζήτημα της ενέργειας, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως η ΕΕ θέλει να δώσει τέλος στην εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές από αξιόπιστους εταίρους. Ένας τέτοιος εταίρος είναι η Αίγυπτος, πρόσθεσε.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης πως η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία σε νέες λύσεις όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες η Αίγυπτος έχει καλή πρόσβαση και σημείωσε πως ΕΕ και Αίγυπτος έχουν κοινό συμφέρον να προωθήσουν μαζί υποδομές και τεχνολογία.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, η ΕΕ και η Αίγυπτος επεξεργάζονται τη μελλοντική τους συνεργασία στο θέμα της παραγωγής καύσιμου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος με τη σειρά του ανέφερε πως ενημέρωσε την κ. Φον ντερ Λάιεν για τις προετοιμασίες της Αιγύπτου για την κλιματική σύνοδο COP27 που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Σαρμ ελ-Σέιχ.
Σε σχέση με την ενέργεια, σημείωσε πως συζητήθηκαν θέματα φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής διασύνδεσης, υποδομών καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Η ΕΕ, σημείωσε ο κ. Σίσι, αποτελεί μια οικονομική και πολιτική δύναμη με την οποία η Αίγυπτος έχει μια μακροχρόνια σχέση σεβασμού και επικοινωνίας. Κατά τη σημερινή τους συνάντηση, συνέχισε, συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, ενώ καλωσόρισε την υιοθέτηση των προτεραιοτήτων της σχέσης των δύο πλευρών μέχρι το 2027.
Όπως εν τω μεταξύ ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης και το θέμα της ασφάλειας τροφίμων και τις επιπτώσεις του πολέμου και στην Αίγυπτο λόγω του αποκλεισμού από τη Ρωσία τόνων σιτηρών στα λιμάνια της Ουκρανίας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για αντιμετώπιση των αναγκών επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, και για αύξηση των δυνατοτήτων φύλαξης.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, ο στόχος είναι η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής τροφίμων, μεταξύ άλλων με την παροχή 3 δισεκατομμυρίων για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της γεωργίας στην περιοχή.