Καστοριά - Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό των Μηχανικών - OlaDeka

Καστοριά – Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό των Μηχανικών

Μεγάλη επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση – ημερίδα του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με θέμα το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό των Μηχανικών, με κεντρική ομιλήτρια τη δικηγόρο κα Στέλλα Βρακά, πρώην Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που διοργανώθηκε την Πέμπτη 02/06/2022, στην Καστοριά.

Το θέμα εισήγησης ήταν «Οι όροι Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης των Μηχανικών», με πλήθος συναδέλφων να συμμετάσχει και να παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν επίσης, οι Κίτσος Γεώργιος και Κακαγιάννης Κωνσταντίνος αντιπρόεδρος και Γραμματέας αντίστοιχατου Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, ο κος Δημήτρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.Εκ μέρους του ΤΕΕ παρέστησαν Ο Προέδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ κ. Συλλίρης Νικόλαος, ο Προέδρος Ν.Ε ΤΕΕ Καστοριάς Δημήτριος Παππάς και η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ κ. Μπάγκαβου Ευαγγελία.

Η πρώην Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Βρακά, ενημέρωσε το ακροατήριο για τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από το π.ΤΣΜΕΔΕ και για τους τρόπους με τους οποίους υπολογίζεται η σύνταξη με βάση το ν. 4387/2016, παρουσιάζοντας αναλυτικό πίνακα με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με την κλίμακα

των ετών ασφάλισης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση συνταξιοδότησηςμε ύπαρξη οφειλών, ανέλυσε διεξοδικά την περίπτωση των ΠΕ Μηχανικών στο Δημόσιο, έδωσε όλες τις απαραίτητες επεξηγήσεις ως προς την εγκύκλιο 50/2020 με συγκεκριμένα παραδείγματα και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικός ο τελευταίος φορέας ασφάλισης σύμφωνα με το ν.4892/2022. Τέλος, η κα Βρακά ενημέρωσε τους συναδέλφους για όσα ισχύουν σήμερα για τους κλάδους της επικουρικής ασφάλισης, των εφάπαξ παροχών ΤΣΜΕΔΕ και τον κλάδο πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, κος Πετρόπουλος πήρε εν συνεχεία το λόγο, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις λανθασμένων υπολογισμών οφειλών σε μισθωτούς και στη μεγάλη καθυστέρηση απονομής των συντάξεων από το π. ΤΣΜΕΔΕ, που ξεκινάει από 1,5 περίπου χρόνο για όσους έχουν μοναδικό ασφαλιστικό φορέα το π. ΤΣΜΕΔΕ και ξεπερνάει πλέον τα 6 χρόνια για τους διπλοασφαλισμένους – διαδοχικά και παράλληλα ασφαλισμένους. Εξήγησε τους κανόνες εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης και ενημέρωσε τους συναδέλφους για τη δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής ασφαλιστικού χρόνου, μέσω της ταυτόχρονης διαγραφής από το ΤΕΕ και το π. ΤΣΜΕΔΕ, για όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει η έναρξη καταβολής της σύνταξης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο για τις προσωπικές διαφορές, για το ύψος των εφάπαξ παροχών τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, και για τις δυσκολίες που υπάρχουν στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς.

Την παρουσίαση της κας Βρακά, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να την αναζητήσει στο site του ΤΕΕ/ΤΔΜ και συγκεκριμένα εδώ, ενώ πολλές πληροφορίες παρέχονται και στο siteτης ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ https://www.emdydas.gr/.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria