“Θα στηρίξουμε τον κλάδο της γούνας που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από τις συνέπειες των κυρώσεων του πολέμου” δήλωσε ο Ακης Σκέρτσος από την Καστοριά

του Σπύρου Κουταβά

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » “Θα στηρίξουμε τον κλάδο της γούνας που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από τις συνέπειες των κυρώσεων του πολέμου” δήλωσε ο Ακης Σκέρτσος από την Καστοριά

Την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι «θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον κλάδο της Γούνας που συνάδει με την Ευρωπαϊκή νομιμότητα» μετέφερε στους Γουνοποιούς της Καστοριάς και της Σιάτιστας, ο υπουργός Επικρατείας

Άκης Σκέρτσος κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Καστοριά και της σύσκεψης που ακολούθησε στις εγκατάστασης του  Κέντρου Γούνας δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «ο κλάδος της Γούνας είναι αυτός που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από τις συνέπιες του πολέμου στην Ουκρανία» και κάλεσε τους Γουνοποιούς να εξετάσουν ‘την επέκτασή τους σε νέες αγορές εκτός της Ρωσίας και Ουκρανίας’.

Παρουσία και του προέδρου Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή που χειρίστηκε την οργάνωση της Κορεάτικης εμπορικής αποστολής στην Καστοριά πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Απόστολος Τσούκας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο event που οργανώθηκε με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Greece «είχε θετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις ως προς το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων σε μια νέα αγορά όπως της Κορέας» υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες μας δίνουν προοπτική και ελπίδα στον κλάδο». Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των εμπορικών αναγνωριστικών επαφών έγιναν συναλλαγές ύψους 1,3 εκ € με προϊόντα γούνας που εξάχθηκαν στην Κορέα.

Τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας όσο και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Δημήτρης Τσουγουράρης εξήγησαν στον κ. Σκέρτσο την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει με το πρόγραμμα αναστολών «το σύνολο του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων της γούνας που σήμερα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξάγουν  στην Ρωσία η να πωλήσουν ακόμη κι ένα παλτό σε Ρώσο τουρίστα».  Μάλιστα ανέφεραν ως παράδειγμα την τελευταία εντολή  της ΑΑΔΕ πρός στις Τελωνειακές αρχές στις πύλες εξόδου της χώρας, να κατάσχουν προϊόντα  γούνας αξίας πάνω από 300 € που μπορεί  Ρώσοι τουρίστες να αγόρασαν από την χώρα μας.

 Το πρόγραμμα των αναστολών αφορά περί τους 2000 εργαζόμενους και ο κ. Σκέρτσος υποσχέθηκε ότι «θα το εξετάσει με το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Το υπουργικό Κλιμάκιο με τον Άκη Σκέρτσο και την  υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, όπου ενημερώθηκαν από την Κοσμητορισα της Σχολής Θετικών Επιστημών καθηγήτρια Ζαχαρούλα Καλογηράτου για  την δυναμική των τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στην ακριτική πόλη, αλλά και την έναρξη λειτουργίας ενός  νέου  ξενόγλωσσου προπτυχιακού τμήματος από το νέο Ακαδημαϊκό έτος.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια