Ακρίβεια: Έκρηξη τιμών σε ρεύμα και αέριο – Πτώση στο πετρέλαιο

Ακρίβεια: Καπέλο 87% στις τιμές του ρεύματος το τελευταίο 4ήμερο.

Αρχική » Uncategorized - Default » Ακρίβεια: Έκρηξη τιμών σε ρεύμα και αέριο – Πτώση στο πετρέλαιο

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και πάλι οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, «αντιδρώντας» στην σοβαρή μείωση των ροών φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που ήρθε να συμπληρώσει το ήδη εκρηκτικό σκηνικό στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ως εκ τούτου, οι αυξημένες τιμές των τελευταίων ημερών στο φυσικό αέριο, έφεραν άλμα τιμών και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την χονδρική τιμή να εκτοξεύεται στα 313,87 (από 167) ευρώ η μεγαβατώρα.

Το χθεσινό μείγμα είχε το φυσικό αέριο με 48,31%, τις ανανεώσιμες πηγές με 24,48%, τον λιγνίτη με 17,01% (ιδιαίτερα υψηλό), ενώ πιο χαμηλά με μονοψήφια ποσοστά εισαγωγές και  τα υδροηλεκτρικά.

Το φυσικό αέριο συνέχισε και χθες την ανοδική του πορεία και βρίσκεται στην περιοχή των 126 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν από 14 ημέρες ήταν στα 79 ευρώ.

Σε καθοδική τροχιά το πετρέλαιο

Χθες η τιμή του «μαύρου χρυσού» παρουσίασε σημαντική πτώση χάνοντας έστω και οριακά κάποια στιγμή τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Στην αντλία αυτή η εξέλιξη δεν έχει αποτυπωθεί, παρά μόνο στο ελάχιστο.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή για αμόλυβδη βενζίνη ήταν στο 2,418 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης ήταν στα 2,119 ευρώ το λίτρο.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια