Συνάντηση Μητσοτάκη με Πελόζι στο Αμερικανικό Κογκρέσο: Είμαστε με τους Έλληνες – Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν αναμονή της ομιλίας του προς τους Αμερικανούς βουλευτές στις 18:00 ενώ αυτή την ώρα συναντιέται με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε «μεγάλη τιμή» που καλωσορίζει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο, καθώς «η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών Αρχών από την αρχαιότητα».

«Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια όμορφη τελετή που υποδεχόμαστε έναν φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τη μάχη της (σ.σ. της Ελλάδας) κατά του κορονοϊού αλλά και επειδή έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε στη συνέχεια η Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. (…). Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην Αθήνα 25 αιώνες πριν. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία. Πολεμήσαμε μαζί κατά την διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού».

To παρασκήνιο της συνάντησης στο Λευκό Οίκο

Η κοινή οπτική στο ενεργειακό μέτωπο αλλά και η συναντίληψη για τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι επιβεβαιώθηκαν στο τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ μια ομιλία με σαφές γεωπολιτικό και εθνικό «στίγμα» θα κάνει σήμερα το απόγευμα στο Κογκρέσο.

Στην Αθήνα είναι έκδηλη η ικανοποίηση για το «ραντεβού» στο Λευκό Οίκο, όπου επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα κρίσιμα θέματα της γεωπολιτικής, ενεργειακής, οικονομικής και επενδυτικής ατζέντας. Με την κυβερνητική πλευρά να υπογραμμίζει πως στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο – που κράτησε περισσότερο από μια ώρα – επιβεβαιώθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο πως η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο μέσα σε ένα ραγδαίως μεταβαλλόμενο σκηνικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το βασικό μήνυμα από τη συνάντηση είναι ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Προσέθεταν δε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προκλητικότητα της Άγκυρας και στις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε έναν χάρτη με τις τουρκικές αιτιάσεις για την «Γαλάζια Πατρίδα». Στο γεύμα που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο. Και έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δύο κρατών.

Οι αναφορές αυτές στην Άγκυρα γίνονται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν. Μπλίνκεν και της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου. Μια συνάντηση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η γειτονική χώρα επιδιώκει να αξιοποιήσει το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό για να ισχυροποιήσει τη θέση της.

Την ίδια στιγμή ωστόσο που η Άγκυρα προχωρά σε… ανατολικά παζάρια, η κυβέρνηση επισημαίνει πως η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Και στέλνει μήνυμα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικές κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην διεθνή σκηνή.

Παράλληλα με τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς – στα οποία να σημειωθεί πως δεν έχει πρόσβαση η Άγκυρα – θα μπορούσε να γίνει μέχρι το 2028.

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται το ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών Lockheed Martin για να επενδύσει προσεχώς στην ΕΑΒ. Να διευκρινιστεί πάντως πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο, καθώς το ελληνικό κράτος θα διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ.

Το ενεργειακό «ενώνει»

Συναντίληψη υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για τις επόμενες κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο, με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι κινήσεις ξεδιπλώνονται σε δύο επίπεδα, καθώς από τη μια πλευρά αναζητούνται εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και από την άλλη πλευρά αναμένονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ράλι των τιμών.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο αλλά και υδρογόνο αργότερα από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Με την Αλεξανδρούπολη να μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα για μια ακόμα φορά έγινε εμφανής η θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές.

Παράλληλα αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος Μαΐου, με δεδομένο πως δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να κλείσει ο διακόπτης του ρωσικού φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση έχει σημειώσει πως στο μείζον θέμα της ενέργειας πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις, ενώ υπενθυμίζεται πως έχουν κατατεθεί προτάσεις για την αξιοποίηση των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς.

Nα σημειωθεί τέλος πως Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους και στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Τσάφος (που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας) και ο Έρικ Χοκστάιν (σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν) θα έχουν στενή συνεργασία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria