Oxford Economics: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμη στις παρυφές της ύφεσης και το βασικό σενάριο είναι ότι θα εμφανίσει ισχυρή ανάπτυξη το 2022, ωστόσο η μεγέθυνση του ΑΕΠ δείχνει να κορυφώνεται, κάτι που με βάση άλλα παρόμοια επεισόδια του παρελθόντος, συνεπάγεται ότι η πιθανότητα ύφεσης στο εγγύς μέλλον αυξάνεται σημαντικά. Σε έκθεσή του ο βρετανικός οίκος μελετών, Oxford Economics, προχωρά στην υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και τονίζει ότι θα κάνει νέα εκτίμηση εντός του μήνα.

Το οικονομετρικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η Oxford Economics δείχνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται για το επόμενο εξάμηνο, αν και το βασικό σενάριο για το 2022 θέλει την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,8%. Η ανάλυση καταγράφει τον αντίκτυπο των τρεχουσών εξελίξεων στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τα ευρήματά της επιβεβαιώνονται από τον «δείκτη επιχειρηματικού κύκλου» του οίκου, ο οποίος συνδυάζει τις προσδοκίες των καταναλωτών και των αναλυτών, τους δείκτες εργασίας και χρηματαγορών καθώς και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή.

Οι καταναλωτές πιέζονται ασφυκτικά από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, γεγονός που επιβαρύνει την αγοραστική τους δύναμη και την πρόθεσή τους να δαπανήσουν χρήματα, σημειώνει η Oxford Economics. Αλλά παρά την υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη, η βασική εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση θα παραμείνει ανθεκτική φέτος, δεδομένων των σημαντικών αποταμιεύσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαξιλάρι απέναντι στις αυξήσεις των τιμών και να δώσουν ώθηση στην κατανάλωση καθώς ανοίγουν οι οικονομίες.

Ο κίνδυνος ύφεσης

Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχυθούν περαιτέρω, οι προοπτικές της κατανάλωσης θα αντιστραφούν, προκαλώντας οικονομική ύφεση, εκτιμά η Oxford Economics. Ειδικότερα, ο κίνδυνος ύφεσης στον βιομηχανικό κλάδο είναι μεγάλος, καθώς αντιμετωπίζει μία παρατεταμένη περίοδο διαταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και υψηλών τιμών ενέργειας.

Ενώ μία πτώση στη βιομηχανική παραγωγή δεν θα είναι ικανή να προκαλέσει συρρίκνωση του ΑΕΠ, η ασθενέστερη μεταποίηση θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές. Ο ρόλος της Ρωσίας και της Ουκρανίας ως εξαγωγείς προϊόντων και πρώτων υλών συνεπάγεται ότι οι αλυσίδες αξίας θα αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τη βελτίωση των συνθηκών στις εφοδιαστικές αλυσίδες που είχε αρχίσει να παρατηρείται. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα lockdown σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Κίνας, λόγω της πολιτικής μηδενικού covid που υιοθετεί το Πεκίνο, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας αυξάνουν σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις και έρχονται να προστεθούν στις ελλείψεις πρώτων υλών που παρατηρούνται, δυσκολεύοντας την απρόσκοπτη συνέχεια της παραγωγής. Για μία ακόμη φορά, τα στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και τη μεταφορικά δραστηριότητα αποδεικνύουν ότι η εκτίμησή μας που κάνει λόγο για διαρκή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής είναι σωστή, καταλήγει η Oxford Economics.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria