Συμμετοχή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτ. & Κεντρ. Μακεδονίας στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος - OlaDeka

Συμμετοχή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτ. & Κεντρ. Μακεδονίας στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννη Μασούτη, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απριλίου 2022 και ώρα 17:30, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας, παρευρέθηκαν στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας για τη διευρυμένη, δια ζώσης, συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν για την Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ελμαλόγλου Νεκτάριος, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημάδης Κωνσταντίνος, ο Β’ αντιπρόεδρος, κ. Ταλλίδης Θωμάς, ο τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Πανταζής Ευάγγελος και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, κ. Σαραφούδης Παναγιώτης.  

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, καθώς υπήρχε και από τις δύο πλευρές η διάθεση για εποικοδομητική συνεργασία με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για το εμπόριο.

Τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας εξέφρασαν στο συμβούλιο το άγχος και την αγωνία, που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο την παρούσα χρονική περίοδο. Οι συμμετέχοντες αφουγκραστήκαν την αγωνία του συμβουλίου και άκουσαν προσεκτικά τις προτάσεις που είχε να καταθέσει. 

Πιο αναλυτικά, δόθηκε ο λόγος στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Ελμαλόγλου Νεκτάριο, ο οποίος τόνισε το πόσο σημαντική είναι η συνεχής επαφή και συνεργασία μεταξύ των Επιμελητηρίων και των Ομοσπονδιών, με απώτερο στόχο την επικοινωνία των προβληματισμών που υπάρχουν στο εμπόριο. 

Ο Πρόεδρος, εκ μέρους όλων των Εμπορικών Συλλόγων που υπάγονται στην Ομοσπονδία, κατέθεσε αυτή τη φορά, κατ’ ιδίαν και στην Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος τα 14 σημεία – προτάσεις για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία παλαιότερα στα Επιμελητήρια της περιοχής.

Οι προτάσεις του συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την παρούσα χρονική περίοδο, εφόσον επιτευχθούν, έστω μέρος αυτών, θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας, ώστε να καταφέρει το λιανεμπόριο, να συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία και να μην αρχίσει να αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση». 

Σημεία – Προτάσεις:  

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν όλες οι επιχειρήσεις, να γίνει μη επιστρεπτέα, όπως και στα καταστήματα των συναδέλφων της εστίασης, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.
  • Επιδότηση των νοσούντων με COVID αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, για όσες ημέρες χρειάστηκε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, λόγω ασθενείας. 
  • Αναστολή πληρωμών προς ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, παράλληλα με επιδότηση εισφορών από το κράτος. Δηλαδή, δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου και ενίσχυση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο, όχι μέσω τραπεζών, με σκοπό να καλυφθούν διαρκείς, βασικές και πάγιες ανάγκες αυτών (ενοίκιο, ηλεκτρική ενέργεια). 
  • Νέες χρηματοδοτήσεις, ανάλογες με εκείνες του 2020, με κριτήρια όμως για όλους τους επαγγελματίες, δίνοντας μεγάλη προσοχή στη μείωση του τζίρου της επιχείρησης. 
  • Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεών, μετά από την δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να ορθοποδήσουν. 
  • Σχεδιασμός προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις και με βάση την ισονομία που επιτάσσει το σύνταγμα,  αντίστοιχων με αυτά που εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις των συναδέλφων της εστίασης και του τουρισμού.
  • Επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση. 
  • Η τράπεζα να αποτελεί «μαξιλάρι» για την μικρομεσαία επιχείρηση. Σε αυτή την περίπτωση, για την ενίσχυση όσων επιχειρήσεων χρειαστεί να αιτηθούν τραπεζικό δανεισμό, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον τραπεζικό μηχανισμό η συνολική πορεία της επιχείρησης, δηλαδή πέρα από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα ποιοτικά στοιχεία αυτής.   
  • Επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και για τα εμπορικά καταστήματα.
  • Λόγω της δεκαετούς ύφεσης και της πανδημίας εκ των υστέρων, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Ενεργοποίηση του μηχανισμού «Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων».  
  • Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του λιανεμπορίου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
  • Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μίας επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές της.
  • Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός ακόμη μνημονιακού κατάλοιπου, το οποίο δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις σε μία δύσκολη εποχή.

         Ο Πρόεδρος,                       Ο Γενικός Γραμματέας,

 Ελμαλόγλου Νεκτάριος                          Δημάδης Κωνσταντίνος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria