Πληροφορία από πηγή του Κρεμλίνου επικαλείται η βρετανική Daily Mail, σύμφωνα με την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναγκαστεί να αφήσει για λίγο τον έλεγχο του πολέμου στην Ουκρανία καθώς πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείρηση για καρκίνο.
Σύμφωνα με το μέσο, στη θέση του, για να ελέγχει τις εξελίξεις του πολέμου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, θα αφήσει τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην επικεφαλής της FSB Νικολάι Πατρούσεφ. Ο 70χρονος Πατρούσεφ θεωρείται, μέχρι στιγμής, ένας από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» της ρωσικής εισβολής, καθώς και το πρόσωπο που έπεισε τον ρώσο πρόεδρο για την μεγάλη ύπαρξη νεοναζί στο Κίεβο.
Σε πολύ κακή κατάσταση η υγεία του ρώσου προέδρου
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του General SVR, η κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πολύ κακή καθώς έχει καρκίνο στην κοιλιά και Πάρκινσον. Ο ίδιος φαίνεται να έχει καθυστερήσει το χειρουργείο του, το οποίο δεν πρόκειται να γίνει πριν από την 9η Μαΐου – Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και αναμένονται οι εορτασμοί και η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Η είδηση έρχεται εν μέσω εικασιών ότι ο Πούτιν θα εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο σε όλη την Ουκρανία και θα διατάξει μαζική κινητοποίηση ανδρών που βρίσκονται σε στρατιωτική ηλικία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πολιτικό ρίσκο. Η επέμβαση είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, αλλά καθυστέρησε, όπως ισχυρίστηκε η SVR. «Συνιστάται στον Πούτιν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, η ημερομηνία της οποίας συζητείται και συμφωνείται», ανέφερε το πρακτορείο. «Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο επείγον, αλλά δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε αυτό». Πάσχει επίσης από «νόσο του Πάρκινσον και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή», η οποία φέρει συμπτώματα σχιζοφρένειας, συμπεριλαμβανομένων παραισθήσεων και μανίας. Το Κρεμλίνο ανέκαθεν αρνιόταν σθεναρά ότι ο Πούτιν έχει ιατρικά προβλήματα και παρουσιάζει ότι έχει ισχυρή υγεία, ακόμη και όταν απουσιάζει μυστηριωδώς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα συμφωνούσε να μεταβιβάσει την εξουσία», ωστόσο, είναι έτοιμος να «τοποθετήσει έναν υπεύθυνο για τον έλεγχο της χώρας και των πολεμικών εξελίξεων». Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσίας, πάντως, η εξουσία περνάει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν – τον χαμηλών τόνων 56χρονο τεχνοκράτη που δεν έχει δεσμούς με τον στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.