Το αιώνιο δίλημμα της Νέας Δημοκρατίας, “στροφή στα δεξιά ή άνοιγμα στο κέντρο”, κυριάρχησε και στο 14ο γαλάζιο συνέδριο, εκφράζοντας και προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά και τη διαφωνία στρατηγικής ενόψει των επόμενων εκλογών.
Το συνέδριο της ΝΔ είχε εξάλλου προεκλογικό άρωμα. Και αυτό καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πολλοί γαλάζιοι πιστεύουν πλέον ότι θα στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο. Αλλά ακόμη και οι εκλογές να γίνουν προς το τέλος της τετραετίας, επρόκειτο για το τελευταίο συνέδριο πριν τις επόμενες κάλπες και αυτό αποτυπώθηκε στη συμμετοχή των 2.500 συνέδρων και των 6.000 παρατηρητών.
Μεταξύ των παρατηρητών είχαν κινητοποιηθεί και σαμαρικοί, που κατά τα λοιπά στο σώμα του συνεδρίου δεν έχουν ισχυρή παρουσία (καθώς τα μέλη της ΠΕ με σαμαρικές αναφορές έχουν κατά κύριο λόγο ενσωματωθεί σε τάσεις γύρω από άλλα στελέχη πλέον). Και φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κατά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρώην πρωθυπουργός πέταξε και πάλι το γάντι, όπως αναμένετο, με αιχμές για την εξωτερική πολιτική, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ενεργειακό και τα πρόσφατα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ.
“Δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς τη δεξιά”, υποστήριξε ο κ.Σαμαράς, που θέλει να εμφανίζεται ως… θεματοφύλακας της δεξιάς φυσιογνωμίας της ΝΔ, ενώ χθες δημοσιευόταν συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Βήμα, στην οποία δήλωνε πως οι εκλογικές μάχες κερδίζονται στο κέντρο.
Ο Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι
Αυτή τη φορά πάντως ο κ.Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Μεσσήνιος. Υπενθύμισε με νόημα ότι η ΝΔ είχε πέσει στο 18% στις πρώτες εκλογές του 2012, επί Σαμαρά, αλλά και ότι επέστρεψε στο 40%. Υπερασπίστηκε συνεπώς την επιλογή του ανοίγματος και της ανανέωσης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ παραμένει σταθερή στις αξίες της.
Σημειωτέον ότι στον κ.Σαμαρά απάντησε και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας: “Για να είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα απαιτείται και το κέντρο και η δεξιά”.
Ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα όρισε τη “στρατηγική της πρώτης κάλπης”. Τόνισε ότι: “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα επικυρωθούν στη δεύτερη κάλπη και είναι ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία”. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα σε όσους νεοδημοκράτες σκέφτονται ότι αφού θα γίνουν και δεύτερες εκλογές, στην πρώτη κάλπη μπορούν να επιλέξουν αποχή ή χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας.
Ήδη κατά την έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το στόχο της αυτοδυναμίας, εγκαταλείποντας τη συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας. Μίλησε για τα “τρία σίγμα” (σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια) και δήλωσε ότι ισχυρή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Διαμήνυσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα είναι παρών και στο μέλλον, απαντώντας εμμέσως στα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό.
Οι παρεμβάσεις των στελεχών της ΝΔ
Το σύνθημα της αυτοδυναμίας αναπαρήγαγαν στη συνέχεια όλα τα στελέχη της ΝΔ που πήραν το λόγο, αν και ο καθένας προσέθεσε και τη δική του οπτική πάνω στην πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η γαλάζια παράταξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θέλησε να εμφανιστεί ως επίδοξος εκφραστής του καραμανλισμού στο μέλλον, καθησυχάζοντας όμως ταυτόχρονα το Μαξίμου ότι δεν είναι δελφίνος που θα επιχειρούσε αμφισβήτηση εν κινήσει- εξ ου και οι πολλές αναφορές του στον πρωθυπουργό.
Μίλησε ταυτόχρονα για το μεσαίο χώρο, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εστίασε στο δεξιό ακροατήριο δηλώνοντας ότι “πρέπει να δίνουμε τη μάχη για να μην κερδίσει η αριστερά”- και ταυτόχρονα επανέλαβε ότι “ο θεός μας φύλαξε” και πρωθυπουργός στις τελευταίες κρίσεις δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο κ.Μητσοτάκης.
Ακόμη πιο ξεκάθαρες δόσεις… αντικομμουνισμού είχε η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που ερμήνευσε από εμφυλιακή σκοπιά τη “σωστή πλευρά της ιστορίας”, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να υπενθυμίζει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εξαρχής θέσει τη ΝΔ πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, ενώ στάθηκε κυρίως στην κοινωνική πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η ακρίβεια άλλωστε “αιωρούνταν” πάνω από τα κεφάλια των συνέδρων, καθώς τα νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα μένει να αποδώσουν και ήδη η λαϊκή βάση της ΝΔ και η μεσαία τάξη έχει αντιμετωπίσει ένα γιγαντιαίο κύμα ανατιμήσεων.