Η Φινλανδία ανακοινώνει την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ – Τι σημαίνει αυτό για τη Ρωσία

Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά μία από τις πιο αρνητικές για την ίδια τη Ρωσία είναι η ολοένα και πιο πιθανή προοπτική να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

Το σκανδιναβικό έθνος αναμένεται να ανακοινώσει το ενδιαφέρον του για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, και κατόπιν είναι πολύ πιθανό να λάβει πρόσκληση από τη Συμμαχία για να συζητηθεί η διαδικασία ένταξης.

Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα, καθώς η Φινλανδία πληροί ήδη τα περισσότερα κριτήρια και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει αντίρρηση από κάποιο κράτος μέλος.

Εάν αυτό συμβεί όπως αναμένεται, αυτή η χώρα των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ξανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη ασφάλειας με τρόπο που ήταν προηγουμένως ασύλληπτος και μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία.

Η Σουηδία, η οποία συνορεύει με τη Φινλανδία στα δυτικά, είναι επίσης πιθανό να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η ένταξη της Φινλανδίας θα σήμαινε ότι μια χώρα με την οποία η Ρωσία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων, θα ευθυγραμμιστεί επίσημα στρατιωτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο άσχημα νέα για το Κρεμλίνο, αλλά η προσθήκη της Φινλανδίας θα ήταν πολύ καλή εξέλιξη για το ΝΑΤΟ.

Κι αυτό διότι, παρά τον σχετικά μικρό πληθυσμό της, η Φινλανδία είναι μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη που έχει ευθυγραμμιστεί ανεπίσημα με τη Δύση εδώ και δεκαετίες. Ο στρατός της χρησιμοποιεί εξοπλισμό που αγοράζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι συμβατός με των μελών του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να συμμετάσχει στις αποστολές της Συμμαχίας εάν το επιλέξει. Παράλληλα, διατηρεί υψηλές αμυντικές δαπάνες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Πούτιν. Όχι μόνο θα σήμαινε αυτά τα επιπλέον 1.300 χιλιόμετρα κοινών συνόρων με τη συμμαχία, αλλά συμβολικά θα προωθούσε περισσότερο την ενίσχυση ενός συνασπισμού κατά του Πούτιν που καλλιεργείται μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι χώρες που κάποτε ήταν ουδέτερες παρέχουν τώρα χρηματοδότηση και όπλα στην Ουκρανία και ο Πούτιν δείχνει όλο και πιο απομονωμένος.

Επίσης, αναμένεται να επεκτείνει την επιρροή του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη μέχρι την Αρκτική, μια περιοχή που γίνεται ολοένα και πιο σημαντική γεωπολιτικά λόγω των φυσικών της πόρων, της στρατηγικής της θέσης και πολλών εδαφικών διεκδικήσεων, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ.

Ποι μπορεί να είναι η ρωσική απάντηση

Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία, στην επιθυμία της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Μάρτι Κάρι, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως βοηθός αρχηγός αμυντικών πληροφοριών της Φινλανδίας, είπε στο CNNi ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της. «Το κύριο θέμα είναι ότι η Φινλανδία είναι μια ναζιστική χώρα, επειδή πολεμήσαμε εναντίον [της] Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τη ναζιστική Γερμανία», είπε.

Προβλέπει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας και να διαταράξει τις δραστηριότητές της στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, καθώς και να αυξήσει τις μυστικές επιχειρήσεις της εναντίον της χώρας.

Ο Håkon Lunde Saxi, αναπληρωτής καθηγητής στο Νορβηγικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Άμυνας, πιστεύει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «πιθανώς θα είχε ως αποτέλεσμα μια ρωσική στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των νέων συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία από μόνη της δεν θα ήταν επωφελής για τη Φινλανδία ή ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ωστόσο, πιστεύει ότι τα οφέλη θα υπερτερούσαν κατά πολύ των «πιθανών αρνητικών συνεπειών ενός κάπως μεγαλύτερου ρωσικού στρατιωτικού αποτυπώματος κατά μήκος των συνόρων της Φινλανδίας».

Και παρά τις ανησυχίες για το τι θα συμβεί στην ενδιάμεση περίοδο, όπου η Φινλανδία δεν θα προστατευόταν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά θα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, πολλοί αξιωματούχοι είπαν στο CNNi ότι αναμένουν από τα μέλη της συμμαχίας, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, να εγγυηθούν την ασφάλεια της Φινλανδίας μέσω αυτής της διαδικασίας.

Φυσικά, τίποτα δεν είναι σίγουρο έως ότου η Φινλανδία κάνει την πρώτη κίνηση δήλωσης της πρόθεσής της. Αλλά με τη δημόσια έγκριση, την πολιτική υποστήριξη και τη Ρωσία να παρέχει κάθε λόγο στον γείτονά της να ενταχθεί στον μισητό εχθρό της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιχνίδι του Πούτιν να μειώσει την επιρροή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αποτυγχάνει θεαματικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria