«Χρυσός» η αμόλυβδη: Πάμε για αυξήσεις ρεκόρ - Οι τιμές θα αγγίξουν τα 3 ευρώ - OlaDeka

«Χρυσός» η αμόλυβδη: Πάμε για αυξήσεις ρεκόρ – Οι τιμές θα αγγίξουν τα 3 ευρώ

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων με τη βενζίνη να ξεπερνά τα 2,5 ευρώ το λίτρο. Έσπασε το φράγμα των 120 δολ. το μπρεντ.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων για να φουλάρουν με βενζίνη, με τους πρατηριούχους πλέον να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο στην Αττική. Ήδη, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η τιμή έφτασε τα 2,7 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε προς στιγμήν τα 120 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας (30/5), έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 6% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου Παπαγεωργίου μιλώντας στον Αnt1, υποστήριξε ότι «ξεκίνησε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα και θα πρέπει να δούμε και τις τιμές στα διυλιστήρια για να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Σήμερα, όπως είπε, τα ελληνικά διυλιστήρια πουλάνε την αμόλυβδη 2,16 ευρώ και 1,70 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. «Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα 10% που πρέπει να κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί, δηλαδή η εταιρεία, το πρατήριο κι ο μεταφορέας. Άρα η τιμή θα πρέπει να είναι για τον καταναλωτή στα 2,36 για την αμόλυβδη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πού θα φτάσει η τιμή της βενζίνης

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η μέση τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ ανά λίτρο και μάλιστα αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα έντονων ανατιμήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων τόσο μειώνεται ο τζίρος των πρατηρίων.

Όπως αποκαλύπτουν μάλιστα οι πρατηριούχοι, οδηγός μηχανής γέμισε με 3,5 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι που γεμίζουν το ρεζερβουάρ και εξαφανίζονται.

Μιλώντας για το θέμα στο MEGA, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου, εξήγησε ότι «επειδή υπάρχει πλαφόν στο μέσο περιθώριο κέρδους η τιμή αλλάζει μόνο όταν υπάρχει ανεφοδιασμός».

Συγκεκριμένα δε για τη Μαγνησία, η ίδια ανέφερε πως και εκεί παρατηρείται το φαινόμενο της πίστωσης και πως όσοι πρατηριούχοι μπορούν, εξυπηρετούν τους οδηγούς. Τόνισε επίσης:

«Γενικότερα οι τιμές έχουν ξεφύγει, εδώ στη Μαγνησία είμαστε σχεδόν στο 2.28/lt, ενώ στην Αλόννησο κοντεύει τα 2.70/lt».

Η κ. Κοντοχρήστου επισήμανε πως όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο μειώνονται και οι πωλήσεις, και τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση είτε αυτό αφορά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είτε του ΦΠΑ:

«Κάτι πρέπει να δοθεί πίσω στην κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος, σημείωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα σε δύο επίπεδα:

  • το ένα αφορά τους ελέγχους
  • το δεύτερο μία υπεύθυνη αντιμετώπιση από το κράτος

Ξεπέρασε τα 120 δολάρια το πετρέλαιο

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν καθώς η Κίνα χαλαρώνει τα lockdown, γεγονός που αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση. Την ίδια ώρα η ΕΕ εντείνει τις διαπραγματεύσεις για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού.

πετρέλαιο, μπρεντ, τιμές βενζίνη

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες. Μάλιστα, ειδικά για την Ευρώπη, τα βάρη αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα εξαιτίας της υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο οποίο αποτιμάται ο «μαύρος χρυσός».

Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε προς στιγμήν τα 120 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας (30/5) , έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 6% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Το μεσημέρι τα κέρδη είχαν περιοριστεί, με την τιμή κοντά στα 117 δολάρια ανά βαρέλι. Παρόμοια η εικόνα για το αμερικανικό αργό με την τιμή του να αγγίζει προσωρινά τα 116 δολάρια το βαρέλι.

Χαρακτηριστικά το Bloomberg, σημείωνε ότι πρόκειται για νέο ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης που αποτελεί πλήγμα για τους οδηγούς.

Πηγή

Κοινοποίηση
loading...
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria