Την σφαγή της Κλεισούρας από τα SS, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 21.00 το βράδυ από το Cosmote History - OlaDeka

Την σφαγή της Κλεισούρας από τα SS, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 21.00 το βράδυ από το Cosmote History

Trailer – ΕΙΚΟΝΕΣ

Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 15 Μαΐου στις 5 το απόγευμα.

Η Κλεισούρα αποτελεί μία ιστορική και σημαντική κωμόπολη του βλάχικου Ελληνισμού με σημαντική ιστορία και προσωπικότητες την περίοδο της ακμής της. 

Όλα άλλαξαν όμως, τον Απρίλιο του 1944,  όταν άνδρες του 7ου Συντάγματος SS, σφαγίασαν τον πληθυσμό και έκαψαν τα σπίτια.  

Πρόκειται για ένα  από τα ατιμώρητα εγκλήματα του συνταγματάρχη Καρλ Σύμερς και των ανδρών του οι οποίοι αιματοκύλισαν πολλές περιοχές της Ελλάδας την περίοδο της κατοχής.

Η έρευνα φωτίζει το ρόλο των προσώπων που διέταξαν τη σφαγή αλλά και τη συμμετοχή των συνεργατών τους από το λεγόμενο βουλγαρικό κομιτάτο στο οποίο αρχηγός ήταν ο ταγματάρχης Κάλτσεφ.

Οι μαρτυρίες – ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο και όχι για ένα ξέσπασμα οργής με το πρόσχημα την θανάτωση και ατίμωση Γερμανών στρατιωτών σε ενέδρα των ανταρτών.

Ιστορικοί και ερευνητές της περιόδου φωτίζουν ακόμα το ρόλο του καπετάν Υψηλάντη (Αλέξανδρου Ρόσιου), επικεφαλής της αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ, που επιτέθηκε κατά των Γερμανών στη θέση Νταούλι. 

Η εκπομπή διερευνά τις εντολές που έδωσε και την απόφαση να ζητήσει από τους άνδρες της Κλεισούρας να καταφύγουν στα γύρω βουνά για να σωθούν. Τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι παρέμειναν στα σπίτια τους.

Αυτόπτες μάρτυρες, αφηγούνται στην κάμερα της εκπομπής τις εκτελέσεις συγγενών, φίλων ακόμα και μικρών παιδιών και καταθέτουν ότι οι Γερμανοί δεν ήθελαν να αφήσουν κανένα ζωντανό. Μέσα σε 2,5 ώρες σφαγιάστηκαν περίπου 280 κάτοικοι.   

Οι πρώτοι που έφτασαν στην Κλεισούρα μετά την σφαγή ανέφεραν ότι βρήκαν τους «ανθρώπους σκορπισμένους σαν τα φύλλα στους δρόμους».  

Η αντίδραση του εντεταλμένου του Τρίτου Ράιχ στα Βαλκάνια Χέρμαν Νωυμπάχερ ήταν έντονη. Αποκάλεσε τα γεγονότα «λουτρό αίματος» και  παρήγγειλε δικαστική έρευνα.  

Η εκπομπή περιγράφει τον μηχανισμό συγκάλυψης και της αθώωσης Σύμερς.
Ο συνταγματάρχης των SS απολογήθηκε στο στρατιωτικό Διοικητή Θεσσαλονίκης και υποστήριξε ότι η επίθεση στην Κλεισούρα ήταν πόλεμος με τους αντάρτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ψευδώς ότι έδωσε μάχη με τους αντάρτες μέσα στην Κλεισούρα και την κατέλαβε με έφοδο. 

Ο Σύμερς πήρε προαγωγή και συνέχισε την πορεία του στην Στερεά Ελλάδα και λίγο καιρό αργότερα έπνιξε στο αίμα το Δίστομο, την Υπάτη και την Σπερχειάδα. 

Για την δράση του στην κατεχόμενη Ελλάδα παρασημοφορήθηκε, αλλά είχε ξαφνικό το τέλος το Μάιο του 1944 στην Ήπειρο. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έπεσε σε νάρκη ανταρτών και σκοτώθηκε.

Στην εκπομπή μιλούν:

Στράτος Δορδανάς – Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ

Γκάτσιου Παναγιώτα – Υποψήφια Διδάκτωρ Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νταμπίζα Ναταλία – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Βλαχάβας Ιωάννης – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Γκαλίτσας Γεώργιος – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Γκόγκος Κωνσταντίνος – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Ελληνίδου Ευγενία – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Βακουφάρης Περικλής – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Ζαχαρία Αικατερίνη – Η γιαγιάς της υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Κολέτσα Ελένη – Έχασε συγγενείς στη σφαγή της Κλεισούρας

Σιάβα Δέσποινα – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας 

Σιώκης Κωνσταντίνος – Αυτόπτης μάρτυρας στη σφαγή της Κλεισούρας

Σιώκης Νικόλαος – Διδάκτωρ Ιστορίας

Τόμου Ιωάννης – πρώην δήμαρχος Κλεισούρας

Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν:

Μέλη του “Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου 2021”

και της αναβιωτικής ομάδας “JITTERBUGS SKG”, «Σύλλογος Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ’40 & του ’50”

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria