Στην Καστοριά Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Στην Καστοριά Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών

Από τον Όσιο Σεραφείμ Λοκρίδος στην Οσία Σοφία της Κλεισούρας μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτου Καστορίας…

Από τους τόπους της γεννήσεως αλλά και της ασκήσεως ενός εκ των επιφανεστέρων Φθιωτών Αγίων, του Οσίου Σεραφείμ του εκ Ζελίου του Δομβοΐτου μετέβη χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, στον τόπο της ασκήσεως, της οσιακής βιοτής και του αγιασμού της Οσίας Μητρός ημών Σοφίας της ασκησάσης εν Κλεισούρα Καστοριάς, στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου.

Ο κ. Συμεών κατευθυνόμενος με την συνοδεία του στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου κατέθεσε διερχόμενος και το ευλαβικό του προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς, όπου έγινε δεκτός με αδελφική αγάπη από τον Γέροντα και Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. π. Ευλόγιο Παπαδημητρίου.

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Κλεισούρας τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και την συνοδεία του καλωσόρισε με αισθήματα περισσής και αρχοντικής αγάπης ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος και η Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Ευφραιμία.

Στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε μεθέορτος δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, καθώς και Ιερά Παράκληση στον Οσία Σοφία την εν Κλεισούρα Ασκησάση.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών των Ιερών Μητροπόλεων Καστορίας και Φθιώτιδος.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών προσεφώνησε και καλωσόρισε με λόγια αδελφικής αγάπης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και τον ευχαρίστησε για την αγάπη, την οποία επιδεικνύει προς το πρόσωπό του.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο  τιμωμένη Οσία Σοφία και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Ζούμε σε έναν κόσμο, ο οποίος βομβαρδίζεται από εικόνες και πληροφορίες, σε μία εποχή υπερταχύτατης μετάδοσης δεδομένων. Αυτή η εικονική πραγματικότητα την οποία ζούμε, είναι παράλληλη με την ουσιαστική πραγματικότητα.

Η Οσία Σοφία μας βοηθά να καταλάβουμε αυτή την διάκριση, μεταξύ του φαινομενικού και εικονικού κόσμου, ενός κόσμου που θέλει να βλέπει την γυάλινη εικόνα, την οποία η Οσία δεν είχε, και του πραγματικού και ουσιαστικού κόσμου, του κόσμου της «των πραγμάτων αλήθειας», του κόσμου της Χάριτος του Θεού, τον οποίο ζούσε και είχε η Οσία».

Στις Ιερές Ακολουθίας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης καθώς και πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Συμεών σήμερα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Υπαταίο Ήρωα Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου, ο οποίος συμμετείχε ως επικεφαλής στην απελευθέρωση του Δισπληλιού Καστοριάς και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 15 Απριλίου 1941.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών στην Καστοριά συνοδεύουν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. ΕφραίμΤριανταφυλλόπουλος, ο Ιεροκήρυξ και Διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού Θείου Κηρύγματος και Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου ΥπάτηςΑρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Νικόλαος Πολυζώης, καθώς και 50 ευλαβείς προσκυνητές μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Αινιάνες», συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Λαμιέων κ. Κωνσταντίνο Ξεφλούδα, ως εκπρόσωπο του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου, ο επίτιμος Δημότης της Υπάτης και του Δήμου Λαμιέων, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου κ. Γεώργιος Κακάβας, η Πρόεδρος των εν Αθήναις Υπαταίων «Ο Άγιος Ηρωδίων» κ. Ελένη Φωτιάδου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια