Ευλογιά των πιθήκων – Λινού: «Κυκλικός εμβολιασμός» και προμήθεια εμβολίων - OlaDeka

Ευλογιά των πιθήκων – Λινού: «Κυκλικός εμβολιασμός» και προμήθεια εμβολίων

Σεμινάρια για τον ιατρικό κόσμο και μάσκα για τους πολίτες, αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Μιλώντας στο CNN Greece, η ειδικός εμφανίζεται καθησυχαστική και υποστηρίζει ότι «είναι θεμιτό να εμβολιάζεται ο κύκλος του κρούσματος, είτε πρόκειται για τους γιατρούς που έρχονται σε επαφή μαζί του είτε είναι συγγενείς του ατόμου που νοσεί από τον ιό».

Επίσης, προτρέπει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με «ψυχραιμία» και τους συστήνει «να είναι επιφυλακτικοί με εκείνους που έχουν ένα είδος βλάβης στο δέρμα τους ή βήχουν έντονα σε κοντινή απόσταση από εκείνους».

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι οι γιατροί πρέπει να εκπαιδευτούν μέσω σεμιναρίων, καθώς είναι μία ασθένεια άγνωστη ακόμα και στον ιατρικό κόσμο.

«Οι γιατροί δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο κρούσμα και δεν έχουν εμπειρία. Τα σεμινάρια θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν σωστά τυχόν περιστατικά» λέει η κυρία Λινού.

athina-linou.jpg
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά ΛινούINTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Εφοδιασμός εμβολίων για τη νόσο

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία λογική να γίνει γενικός εμβολιασμός, εξηγεί η ίδια.

«Αυτό που γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνεται “κυκλικός εμβολιασμός”. Δηλαδή αν υπάρξει κρούσμα, να εμβολιαστούν όσοι έχουν έρθει σε επαφή με το κρούσμα και ανήκουν σε υψηλό κίνδυνο. Αυτοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι ίδιοι οι γιατροί που θα αντιμετωπίσουν τα κρούσματα, αν υπάρξουν, το προσωπικό που εργάζεται σε σχετικά εργαστήρια και οι συγγενείς που ήρθαν σε επαφή με το άτομα που νοσεί».

Επισημαίνει ωστόσο ότι «αυτό προϋποθέτει την προμήθεια εμβολίων, αν δεν έχουν ήδη γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Το εμβόλιο σταμάτησε να γίνεται τέλος της δεκαετίας του ’70, επομένως όσοι το έκαναν είναι 40-50 χρονών σήμερα. Αυτοί το πιο πιθανό είναι να προστατεύονται αν και δεν έχουμε εμπειρία καθώς δεν προέκυψαν κρούσματα μετά το ’80, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. Θεωρείται ότι εξαφανίστηκε» λέει η κυρία Λινού.

Σοβαρή νόσος – Έγκαιρη ενημέρωση

Κατά την καθηγήτρια επιδημιολογίας, ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια.

Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μία σειρά από μέτρα για την ατομική μας προστασία.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία σοβαρή νόσος. Όχι όμως τόσο σοβαρή όσο είναι η ευλογιά. Είναι ένα πολύ ατυχές γεγονός και πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί. Ο πληθυσμός πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως, να αποφεύγει τη στενή επαφή με αγνώστους. Δεδομένου ότι εμείς δεν έχουμε κρούσμα στη χώρα, ακόμα, δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία».

Τέλος, τονίζει:

«Είναι απαραίτητο να μην ανταλλάσσουμε ρούχα, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα. Να μην ξαπλώνουμε γυμνοί σε ξαπλώστρα θαλάσσης που έχει ξαπλώσει κάποιος άλλος νωρίτερα. Να επιλέγουμε τη δική μας πετσέτα και μετά το μπάνιο πρέπει να την πλένουμε με ζεστό νερό» συμβουλεύει η ίδια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria