Ερντογάν για Φινλανδία – Σουηδία: Όχι σε ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αιχμές για την Ελλάδα

«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Αρχική » Κόσμος » Ερντογάν για Φινλανδία – Σουηδία: Όχι σε ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αιχμές για την Ελλάδα

Τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη χώρα μας. 

«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει απο πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τόνισε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να δει θετικά τα σχέδια των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP-C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους». «Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά» πρόσθεσε.

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το οποίο ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και η προσδοκία ότι θα ακολουθήσει η Σουηδία, θα επιφέρει την επέκταση της συμμαχίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

Σχόλιο και για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Αγαπητοί φίλοι, δεν έχει νόημα να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σχετικά, αναφερόμενος στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. «Δηλαδή, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις μπορεί να κάνει ή θα κάνει ο Μπάιντεν. Και φυσικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη εκεί είναι ξεχωριστό θέμα. Επομένως, αφού δούμε τα πάντα, ειδικά αφού δούμε και τις δηλώσεις του Μπάιντεν, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας», συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης.

Κριτική στις ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε, ωστόσο, σήμερα παράπονα και για την στάση που έχει κρατήσει ο Ουάσιγκτον απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα στο YPG το οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Πιο συγκεκριμένα, εκείνος δήλωσε:

«Το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το YPG είναι αυτό που είναι το PKK. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το σφάλμα της Αμερικής. Στην πραγματικότητα, δυστυχώς, όλες οι πρόσφατες διοικήσεις στις ΗΠΑ έχουν δώσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK ή σε όλες τις δομές στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Έστειλαν οχήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά σε αυτά τα μέρη με φορτηγά. Αν και τα είπαμε αυτά σε όλες τις διοικήσεις, δεν εισακούστηκαν και αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε ως είχε. Αλλά το λέω πολύ ξεκάθαρα… ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο βόρειο τμήμα της Συρίας… Γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτούς τους τρομοκράτες. Και το λέμε αυτό σε όλες τις χώρες που μας φαίνονται φιλικές. Κάνεις λάθος, κάνε τα βήματα σου σωστά.» 

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια