«Γκαζώνει» για τα 3 ευρώ η αμόλυβδη [vid]

Καύσιμα: Ρεκόρ δεκαετίας το brent στα 120 δολάρια

Αρχική » Ελλάδα » «Γκαζώνει» για τα 3 ευρώ η αμόλυβδη [vid]

Καύσιμα: Τα 120 δολάρια το βαρέλι ξεπέρασε σήμερα το αργό brent συνεχίζοντας το ανοδικό ράλι με τον δείκτη αναφοράς να έχει εκτινάχθηκε πάνω από 6% την περασμένη εβδομάδα όπου και σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο μηνών.

Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού στην Κίνα αλλά και την επίμονη προσπάθεια της Ευρώπης να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, και μετά την αποτυχία συμφωνίας στη χθεσινή συνάντηση καθώς δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας. Το αργό Brent βρίσκεται σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεχόμενο μήνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Το ράλι στις διεθνείς τιμές αναμένεται να πυροδοτήσει νέα έκρηξη και στις εγχώρια αγορά με πολλούς παράγοντες να φοβούνται ότι η τιμή θα φτάσει εντός του καλοκαιριού τα 3 ευρώ.

Για την ξέφρενη πορεία των καυσίμων μίλησε στον ant1 ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

«Ξεκίνησε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων και θα πρέπει να δούμε και τις τιμές στα διυλιστήρια για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Σήμερα τα ελληνικά διυλιστήρια πουλάνε την αμόλυβδη 2,16 ευρώ και 1,70 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα 10% που πρέπει να κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί, δηλαδή η εταιρεία, το πρατήριο κι ο μεταφορέας. Άρα, η τιμή θα πρέπει να είναι για τον καταναλωτή στα 2,36 για την αμόλυβδη», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια προέβλεψε ότι πολύ σύντομα η μέση τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει στα 2,50 και μάλιστα αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα έντονων ανατιμήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων τόσο μειώνεται ο τζίρος των πρατηρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου  Ανάπτυξης η μέση τιμή για την αμόλυβδη είναι στα 2,267 ευρώ το λίτρο και το diesel στα 1,857 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα πάντως με τον ΣΚΑΙ στο Κολωνάκι εντοπίζονται πρατήρια με τιμές στα 2,347 ευρώ/λίτρο και το diesel στα 1,894/λίτρο.

Οι πιο ακριβές τιμές στην περιφέρεια εντοπίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου σε:

  • Κυκλάδες: 2,477 ευρώ/λίτρο
  • Ευρυτανία: 2,366 ευρώ/λίτρο
  • Κεφαλλονιά: 2,360 ευρώ/λίτρο
  • Σάμος: 2,340 ευρώ/λίτρο
  • Ρέθυμνο: 2,333 ευρώ/λίτρο
  • Φωκίδα: 2,332 ευρώ/λίτρο
  • Κέρκυρα: 2,324 ευρώ/λίτρο

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια