Έσπασε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στη Wall Street από το 1932

Αρχική » Ελλάδα » Έσπασε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στη Wall Street από το 1932

Η επιβράδυνση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά μείωσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και έφερε άνοδο με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές και τον Nasdaq να κερδίζει 3,3%. Συνεχίζεται η πτώση του bitcoin.

Με καθαρή επικράτηση των αγοραστών και εκτίναξη των βασικών δεικτών έκλεισε η τελευταία ημέρα της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι χαλαρώνει η πολιορκία από τον πληθωρισμό. Με την άνοδο αυτής της εβδομάδας, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά διέκοψε το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων υποχωρήσεων που έχει καταγραφεί από το 1932.

Η υποχώρηση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό επέτρεψε στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 3,3%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 2% και ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,8%. Το bitcoin συνέχισε την πτωτική του πορεία, παρά την άνοδο του Nasdaq με τον οποίο έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης, και έχανε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall περίπου 2%, υποχωρώντας κοντά στα 28.800 δολάρια.

Ο δείκτης τιμών ειδών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια και είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε κατά 6,3% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, έναντι 6,6% τον Μάρτιο, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να υποχωρούν.

Από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed φάνηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων αμέσως μόλις αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός, ακόμη και μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους, γι’ αυτό και η ανακοίνωση της πρώτης υποχώρησης του PCE εδώ και αρκετό καιρό συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Τα στοιχεία έδειξαν, επίσης, ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ανθεκτικές, γεγονός που λειτούργησε καθησυχαστικά για την πορεία της οικονομίας, μετά τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει ορισμένοι από τους μεγάλους ομίλους λιανικού εμπορίου.

Η κακή πλευρά της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης, όπως επισήμαναν πολύ αναλυτές, είναι ότι δυσκολεύει την προσπάθεια της Fed να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και ασκεί πίεση στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η τελευταία έρευνα για τους καταναλωτές δείχνει, πάντως, ότι η εικόνα είναι μεικτή, καθώς οι οικονομικά ασθενέστεροι πιέζονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών, σε αντίθεση με τους καταναλωτές μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.

Η Gap ανέφερε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που υπολείπονται των προβλέψεων από τους αναλυτές και μείωσε την καθοδήγηση για τις πωλήσεις του 2022. Η μετοχή της αλυσίδας εμπορίου ειδών ένδυσης έχασε περισσότερο από 3%. Η Deutche Bank σχολίασε ότι η Gap «υπέφερε από ανισορροπίες στα αποθέματα και την έκθεση σε καταναλωτές χαμηλότερου εισοδήματος». Η τράπεζα μείωσε από 17 σε 12 δολ. την τιμή στόχο.

Η Ulta Beauty αύξησε τις προβλέψεις της για το 2022 μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, στέλνοντας τις μετοχές της περισσότερο από 11% υψηλότερα. «Πιστεύουμε ότι η ULTA έχει θέσει μια εφικτή καθοδήγηση μετά από τα ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου», σχολίασε η UBS.

Η τεχνολογία προσέλκυσε αγοραστικό ενδιαφέρον και κέρδισε έδαφος, με τις μετοχές της Apple, της Google και των κατασκευαστών μικροτσίπ να ηγούνται της ανόδου. Η Marvell Technology ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για κέντρα δεδομένων, 5G και ηλεκτρικά οχήματα ενίσχυσε την ανάπτυξη. Οι μετοχές της έκαναν άλμα περισσότερο από 6%.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια