Σχεδόν δυο μήνες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας και η εντεινόμενη διεθνής απομόνωση της Μόσχας έχει οδηγήσει ολοένα και περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη του Κρεμλίνου να αμφισβητούν διακριτικά την απόφασή του Ρώσου προέδρου να πάει σε πόλεμο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικριτές του Πούτιν παραμένουν περιορισμένοι, ωστόσο πρόκειται για υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη ρωσική κυβέρνηση και τις κρατικές επιχειρήσεις. Υποστηρίζουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα καταστροφικό λάθος που θα αποτελέσει ιστορικό πισωγύρισμα για τη Ρωσία, σύμφωνα με δέκα άτομα με γνώση της κατάστασης που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο. Οι ίδιοι δηλώνουν πολύ φοβισμένοι για την αντίδραση του Ρώσου προέδρου, σε περίπτωση που μιλήσουν δημόσια.
Φοβούνται για πυρηνικά
Μέχρι στιγμής – σύμφωνα πάντα με το Bloomberg – αυτοί οι άνθρωποι δεν βλέπουν καμία πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος να αλλάξει πορεία και καμία προοπτική οποιασδήποτε αμφισβήτησής του στο εσωτερικό. Στηριζόμενος ολοένα και περισσότερο σε έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών συμβούλων, ο Πούτιν έχει απορρίψει τις προσπάθειες άλλων αξιωματούχων να τον προειδοποιήσουν για το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος της εισβολής, είπαν.
Κάποιοι ανέφεραν ότι συμμερίζονται όλο και περισσότερο τον φόβο που εκφράζουν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί σε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων εάν αντιμετώπιζε αποτυχία σε μια εκστρατεία που θεωρεί ότι αποτελεί την ιστορική του αποστολή.
Σίγουρα, η υποστήριξη για τον πόλεμο του Πούτιν παραμένει βαθιά σε μεγάλο μέρος της ρωσικής ελίτ, με πολλούς γνώστες να ασπάζονται δημόσια και ιδιωτικά την αφήγηση του Κρεμλίνου, ότι η σύγκρουση με τη Δύση είναι αναπόφευκτη και ότι η οικονομία θα προσαρμοστεί στις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και συμμάχους της. Και η δημόσια υποστήριξη παραμένει ισχυρή καθώς το αρχικό σοκ από τις κυρώσεις έχει δώσει τη θέση του σε ένα είδος σουρεαλιστικής σταθερότητας στη Ρωσία.
Ιστορικό πισωγύρισμα
Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι κορυφαίοι παράγοντες έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι η δέσμευση του Πούτιν να συνεχίσει την εισβολή θα καταδικάσει τη Ρωσία σε χρόνια απομόνωσης και αυξημένης έντασης που θα αφήσει την οικονομία της ακρωτηριασμένη, την ασφάλειά της σε κίνδυνο, όπως και την παγκόσμια επιρροή της. Μερικοί μεγιστάνες των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε καλυμμένες δηλώσεις αμφισβήτησης της στρατηγικής του Κρεμλίνου, αλλά πολλοί ισχυροί παίκτες φοβούνται πολύ τη διευρυνόμενη καταστολή των διαφωνούντων, ώστε να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημόσια.
Ανώτεροι αξιωματούχοι προσπάθησαν να εξηγήσουν στον πρόεδρο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των κυρώσεων θα είναι καταστροφικός, διαγράφοντας τις δύο δεκαετίες ανάπτυξης και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου που είχε προσφέρει ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
«Η Δύση δεν μάς άφησε άλλη επιλογή»
Ο Πούτιν απέρριψε τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι ενώ η Ρωσία θα πληρώσει τεράστιο κόστος, η Δύση δεν του είχε αφήσει άλλη εναλλακτική από το να διεξαγάγει πόλεμο. Δημόσια, ο Πούτιν λέει ότι το «οικονομικό Blitzkrieg» έχει αποτύχει και η οικονομία θα προσαρμοστεί.
Ο πρόεδρος παραμένει βέβαιος ότι οι Ρώσοι τον στηρίζουν, και παραμένουν έτοιμοι να υπομείνουν χρόνια θυσιών για να υλοποιήσουν ένα όραμα εθνικού μεγαλείου. Με τη βοήθεια σκληρών κεφαλαιακών ελέγχων, το ρούβλι έχει ανακτήσει τις περισσότερες από τις αρχικές του ζημίες και ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί, η οικονομική αναστάτωση παραμένει σχετικά περιορισμένη μέχρι στιγμής.
Αλλαγή τακτικής
Ο Πούτιν δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα, ακόμα κι αν το Κρεμλίνο πρέπει να προσαρμόσει την τακτική του, από μια γρήγορη, σαρωτική κατάληψη μεγάλου μέρους της χώρας σε μια εξαντλητική μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η συμβιβασμός με λιγότερα θα άφηνε τη Ρωσία απελπιστικά ευάλωτη και αδύναμη μπροστά στην απειλή που αντιμετωπίζουν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.