Τι περιμένουμε φέτος από τον τουρισμό

“Συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα”. Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ξεκίνησε την αποτίμηση της σεζόν που πέρασε και τις εκτιμήσεις για αυτή που ξεκινά, μιλώντας χθες σε συνέντευξη τύπου.

Πρόκειται για μια χρονιά που θεωρείται απρόβλεπτη σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων και θεωρείται πως για ακόμη μια φορά θα έχουμε κρατήσεις της “τελευταίας στιγμής”.

Συνεχείς ανατροπές

“Η πανδημία τα δύο αυτά χρόνια έχει αλλάξει πολλά πράγματα. Tο 2020 χάθηκε το 75% του τουριστικού εισοδήματος σε σχέση με το 2019, το 40% το 2021” σημείωσε. “Στις αρχές της άνοιξης του 2021 θεωρούσαμε επιτυχία να πιάσουμε το 40% των εσόδων του 2019, όμως στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο το γ’ τρίμηνο”.

Εντούτοις το θετικό momentum ανατράπηκε και πάλι όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος, καθώς λόγω της μετάλλαξης Omicron διατηρήθηκαν  ταξιδιωτικοί περιορισμοί και μέτρα για την πανδημία.

“Όσο περνάγαμε το χειμώνα, χώρες ξεκίνησαν να αίρουν μέτρα αυτό οδήγησε σε μία πολύ σημαντική δυναμική κρατήσεων κυρίως από τη βρετανική αγορά, η οποία ακολουθήθηκε και από άλλες αγορές. Η εξέλιξη των κρατήσεων για το 2022 ήταν πολύ θετική στην αρχή του έτους, ωστόσο από την εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα δύο χρόνια δεν κάναμε προβλέψεις. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μία πολύ καλή δυναμική σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στα αστικά κέντρα” συνέχισε. 

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος άλλαξε και πάλι τα δεδομένα, φέρνοντας πάγωμα στις κρατήσεις. “Υπήρχε και υπάρχει ένα σχετικό πάγωμα. Και ο πόλεμος να μην είχε γίνει θα ήμασταν σε μία χρονιά Covid 19. Aυτό σημαίνει ότι θα είχαμε και πάλι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, έστω κι αν σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με πριν”.

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχουν ακυρώσεις τόνισε, στα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει και σε όσα ετοιμάζονται.

“Το πάγωμα δεν σημαίνει ότι θα ανατρέψει και τη χρονιά” προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ανησυχία για την ακρίβεια

“Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο πόλεμος, όσο ο πληθωρισμός που μας δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία. Είναι η ακρίβεια, η αύξηση στα είδη πρώτης ανάγκης, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδα” είπε.

“Το πόσο θα επηρεάσει φέτος τα πράγματα; Αυτό θα το δούμε περισσότερο το 2023”. 

Αναφερόμενος στην τουριστική ζήτηση φέτος για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε πως καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αεροπορικές θέσεις για το καλοκαίρι. Τα slots είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019, κάτι που δείχνει και τη δυναμική”.

Όσον αφορά τις αγορές που κινούνται, τα νέα είναι θετικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες. Από τη Γερμανία παρατηρείται μια στάση αναμονής, ενώ προβληματίζει η αγορά της Πολωνίας, που για τον ελληνικό τουρισμό είχε αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς η χώρα έχει υποδεχθεί μαζικά πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ειδική μνεία έγινε στη συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω της δημιουργίας περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας εντός του 2022, και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, “ο τουρισμός είναι καταλύτης για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα”.

Τονίζοντας τέλος την ανάγκη ύπαρξης και υλοποίησης μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, με έμφαση στις συνέργειες και τη συνεργασία με τις Περιφέρειες, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανήγγειλε την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου 2030 για τον Τουρισμό, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum VIII, δηλώνοντας ότι “Το Εθνικό Σχέδιο 2030 μας ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria