ΕΔΩ ΣΤΟ oladeka.com ΕΧΕΙ «ΜΑΛΛΙΑΣΕΙ» Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ, 4η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ…ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ!
ΘΕΜΑ: «Νέα κρίση στη γουνοποιία Καστοριάς και Σιατίστης, λόγω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με δηλώσεις, τις οποίες δημοσίευσε ο ιστοχώρος «thesseconomy», την 1η Μαρτίου, του Προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, «Ο Προφήτης Ηλίας» κ. Άκη Τσούκα, κάθε ελπίδα ανακάμψεως της ελληνικής γουνοποιίας, μετά δύο χρόνια έντονης υφέσεως του κλάδου λόγω της πανδημίας, ουσιαστικά εξανεμίστηκε, εξαιτίας των κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, η οποία ανέκαθεν ήταν ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός εμμέσων και αμέσων εξαγωγών για την ελληνική γουνοποιία. Προ δε του πλήγματος το οποίο είχε υποστεί από την πανδημία προϋπήρχε ήδη παλαιότερο εμπάργκο της Ε.Ε. προς τη Ρωσία με αντίποινα της δεύτερης προς τις χώρες της πρώτης. Κατά το 2020 οι πωλήσεις και οι εξαγωγές είχαν σχεδόν μηδενισθεί, ενώ το 2021 υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη. Εξαιτίας δε της κρίσεως του 2020 έκλεισαν 200 από τις 2.000 γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς και Σιατίστης και οι πωλήσεις είχαν σημειώσει πτώση τα τελευταία προ πανδημίας έτη στο ύψος των 120-130 εκ. δολαρίων, έναντι των 650 εκ. δολαρίων του 2013. Πέραν αυτών, και η Κίνα αναπτύσσει γουνοποιητικές επιχειρήσεις με αυτονόητο συμπέρασμα ότι η αγορά της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων θα στραφεί προς αυτήν, με αποτέλεσμα την οριστική ίσως απώλειά της από την Ελλάδα με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες και για την Καστοριά – Σιάτιστα και για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό να συνυπολογισθεί και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- Τι μέτρα στηρίξεως προτίθεστε να λάβετε για την παραπαίουσα, λόγω των κυρώσεων γουνοποιία;
- Προτίθεστε να επαναλάβετε το πρόγραμμα αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποφευχθεί μαζικό κύμα απολύσεων και κλεισίματος οικογενειακών επιχειρήσεων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 3931/15-03-2022 ερώτησης των βουλευτών κ.κ. Κυριάκου Βελόπουλου και Κωνσταντίνου Χήτα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η βιομηχανία στο σύνολο των περιοχών της ελληνικής επικράτειας και για το σύνολο των κλάδων της, αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα λόγω της μείζονος συμβολής της στην παραγωγή αξίας και καινοτομίας, στη δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας συνεκτικής και βιώσιμης Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία.
Αναλυτικότερα, θεσπίστηκε και λειτουργεί Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση, υλοποίηση, εποπτεία και αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, με στόχο την ανάκαμψη και ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα σε όλους τους επιμέρους κλάδους της. Στο πλαίσιο αυτής υφίσταται πρόβλεψη για κλαδική ανάλυση, η οποία, εφόσον προκριθεί, θα εξειδικευτεί το προσεχές διάστημα.
Στην Κυβερνητική Επιτροπή, πέραν των αρμοδίων Υπουργών, συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συνδέσμων των Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών της χώρας.
Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προωθείται δράση επενδυτικού χαρακτήρα με τελικούς αποδέκτες ελληνικές επιχειρήσεις της ελληνικής μεταποίησης, και συγκεκριμέα η πρόταση για την «Έξυπνη Μεταποίηση» (“Accelerating Smart Manufacturing”).
Κύριος στόχος της δράσης είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, προκειμένου να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής και της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή μετάβαση.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΘΩΜΑΙΣ ΕΥΤΥΧΙΔΟΥ