«Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Σταϊνμάιερ» λέει τώρα ο Ζελένσκι – Η Ουκρανία αναμένει όπλα από τη Γερμανία, προσβλεβλημένος δήλωσε ο Σολτς
Σε κινήσεις αναδίπλωσης επιδίδεται το Κίεβο που επιχειρεί να ρίξει τους τόνους μετά τον φανερό εκνευρισμό του Βερολίνου λόγω της απόφασης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αντιμετωπίσει ως «persona non grata» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος ακύρωσε, τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στην Ουκρανία.
«Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του Γερμανού προέδρου για την επίσκεψή του» δήλωσε, από την πλευρά του, σε δημοσιογράφους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Πολωνίας και τριών άλλων χωρών της Βαλτικής.
Νωρίτερα, ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λεσένκο, αρνήθηκε σε συνέντευξή του στο CNN τους ισχυρισμούς της γερμανικής πλευράς ότι ο Ζελένσκι δεν δέχεται τον Σταϊνμάιερ στα ουκρανικά εδάφη.
Παράλληλα, πηγές κοντά στον Ζελένσκι λένε ότι δεν έγινε επίσημη προσέγγιση στον Ουκρανό πρόεδρο για συνάντηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Κίεβο αναμένει νέο οπλισμό από τη Γερμανία και την ίδια στιγμή επιδιώκεται μια τετ α τετ συνάντηση ανάμεσα σε Ζελένσκι και Όλαφ Σολτς, με τον τελευταίο ωστόσο να χαρακτηρίζει ενοχλητική την ουκρανική κίνηση για τον Σταϊνμάιερ.
Τπ χρονικό όξυνσης του κλίματος
Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας η κίνηση του Κιέβου να αντιμετωπίσει ως «ανεπιθύμητο» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το ηλεκτρισμένο κλίμα δεν άργησε να φανεί, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να σπεύδει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, μιλώντας για ενοχλητική απόφαση από πλευράς Ζελένσκι, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να μεταβεί άμεσα στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της εμπόλεμης χώρας τον περιμένουν για να εγκριθεί νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γερμανός πρόεδρος «πάγωσε» το ταξίδι που προγραμμάτιζε στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του, κατά το προηγούμενο 24ωρο, ο Σταϊνμάιερ δήλωσε ειδικότερα ότι μαζί με τους ομολόγους τους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ειδικότερα ο Γερμανός πρόεδρος από την Πολωνία.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το επιτελείο Ζελένσκι επιδιώκει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο. Θεωρεί, ωστόσο, ανεπιθύμητο τον πρόεδρο της Γερμανίας, τον πολιτικό-ανώτατο εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους.
Στο Κίεβο ανέμεναν τον Όλαφ Σολτς για τη λήψη αποφάσεων με τις οποίες θα ενεργοποιείτο η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε, νωρίτερα, ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στο γερμανικό δίκτυο ZDF.
Το Βερολίνο αποστέλλει ήδη αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των συντονισμένων και ενταντικών προσπαθειών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο Σταϊνμάιερ είναι ανεπιθύμητος τη στιγμή που περιμένουν τον Σολτς στο Κίεβο…
Οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν
Όπως γράφει το αμερικανικό μέσο Politico, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τον Σταϊνμάιερ ως πολιτικό που έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν, ειδικά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Εξευτελιστική χαρακτηρίζεται, πάντως, από το αμερικανικό δημοσίευμα η κίνηση του Κιέβου για τον Σταϊνμάιερ, τον ανώτατο σε αξίωμα εκρόσωπο του γερμανικού κράτους.