Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση για το τέλος του πολέμου, που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων». Αυτό τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Άγκυρα, μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφερόμενο στην τουρκική διαμεσολάβηση, που περιλαμβάνει και την πρόταση για τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ουάσιγκτον, λοιπόν, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε και δεν απείλησε με νέες κυρώσεις την Άγκυρα, εξαιτίας της κατηγορηματικής άρνησής της να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται έτοιμη να κάνει ένα βήμα ακόμη: Να επανεξετάσει και τα δεδομένα που οδήγησαν στη ρήξη μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, με αφορμή την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400.
Άλλο Ερντογάν, άλλο Τουρκία
«Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία προσβλέπουν σε μια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, εντός του πλαισίου του Στρατηγικού Μηχανισμού, εντός του 2022», σημειώνει επίσης το ανακοινωθέν. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία σταδιακής αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, που είχε αποφασιστεί κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων, Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Οκτώβριο.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, στην πράξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ – έστω κι αν δεν συμπαθούν ιδιαιτέρως τον Ερντογάν και το AKΡ – αποδίδουν μεγάλη σημασία στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή και δεν είναι διατεθειμένες να την αφήσουν στην αγκαλιά του Πούτιν.
Το σκέφτεται και η Ευρώπη
Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις ενστάσεις της Άγκυρας στο περιεχόμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας». Μπορεί, άλλωστε, η υπόθεση της ένταξης της Τουρκίας σε αυτήν να έχει πρακτικά αποκλειστεί ως σενάριο (τουλάχιστον για το ορατό μέλλον), όμως τόσο το προσφυγικό όσο και η ισχυρή επιρροή της στον μουσουλμανικό κόσμο και τα Βαλκάνια την καθιστούν πολύτιμο – αν όχι αναντικατάστατο – εταίρο.
Ενδεικτικές είναι, από αυτή την άποψη, οι επισημάνσεις του ινστιτούτου Konrad Adenauer Stiftung σε πρόσφατη εμπιστευτική έκθεσή του προς τους βουλευτές της Bundestag: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται μελλοντικά στο δυτικό στρατόπεδο και θα παραμείνει ο πιο σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική του πτέρυγα», σημειώνει και προσθέτει: «Η θέση της καθιστά την Τουρκία ένα βασικό παίκτη στον Νότιο Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή και έχει ζωτική γεωστρατηγική σημασία για την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως η Γερμανία δεν μπορεί να αγνοήσει τις απόψεις και τα συμφέροντά της σε ζητήματα ασφαλείας».