Επισήμως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ, αναφορικά με την ακρίβεια, αλλά την ίδια στιγμή ετοιμάζουν ένα εθνικό σχέδιο αποκλιμάκωσης των τιμών.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που στο Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή ώστε να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο παρέμβασης στο κομμάτι των τιμών, ειδικά σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην κυβέρνηση δεν πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι σε θέση να λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να αποκλιμακώσει τις τιμές και ο δεύτερος σχετίζεται με το ότι οι τιμές έχουν ξεφύγει και προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται δύναμη πυρός που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ, ώστε να σβήσει ή να περιοριστεί η φωτιά που έχει ανάψει στους λογαριασμούς στο κομμάτι της ενέργειας.
Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι από τον Ιούνιο και μετά μπορεί οι τιμές να σημειώσουν πτώση και να ξεκινήσει μία διαδικασία αποκλιμάκωσης. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς επίσης και ένα μίνιμουμ οικονομικής συνεννόησης ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία.
Αλλάζει η επιδότηση του ρεύματος
Στο μεσοδιάστημα βέβαια, η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μία παρέμβαση που θα κινείται στην κατεύθυνση επιδότησης στην χονδρική τιμή του ρεύματος και όχι στον τελικό καταναλωτή και στους λογαριασμούς όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Και αυτό διότι η εν λόγω παρέμβαση και κοστοβόρος είναι, περίπου 500 – 600 εκατ. το μήνα και παράλληλα κρίνεται ως μάλλον αναποτελεσματική από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Και μπορεί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι έχουν στραμμένο στο βλέμμα τους στις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαΐου, εντούτοις είναι δεδομένο δρομολογούνται παράλληλα εθνικής αποφάσεις προς την κατεύθυνση στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού ο χρονικός ορίζοντας είναι μεγάλος μέχρι τότε και παράλληλα τίποτε δεν προδικάζει την λήψη δραστικών και αποτελεσματικών αποφάσεων.
Πτώση σε φυσικό αέριο, ρεύμα και πετρέλαιο
Στον απόηχο όλων αυτών των διεργασιών, η τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα κινήθηκαν πτωτικά.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η πρώτη ήταν την Μ. Πέμπτη των Καθολικών, διατηρήθηκε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Πιο συγκεκριμένα έκλεισε στα 92,6 ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 3,2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν πράξεις και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος υποχώρησε 268,48 ευρώ, έχοντας κάμψη κατά 6,6%. Στην κορυφή του μίγματος παρέμειναν για μία ακόμη ημέρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 40,25%, ακολούθησε το φυσικό αέριο με 26,16%, οι εισαγωγές ρεύματος με 23,66% και σε πολύ μεγάλη απόσταση ο λιγνίτης με 3,24%.
Μεγάλη πτώση και για την τιμή του πετρελαίου μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών. Πιο συγκεκριμένα υποχωρεί κατά 5,24% στα 107,23 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 5,93 δολάρια. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει κατά ένα επιπλέον δολάριο χαμηλότερα.
Η πτώση προκύπτει εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της ζήτησης μετά τις καθοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ μείωσε σήμερα την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, επικαλούμενο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον «ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος» για πολλές χώρες.