Ως “σημαντική και πολύ εποικοδομητική” χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν την διάσκεψη άμυνας για την Ουκρανία, η οποία έγινε στην αμερικανική αεροπορική βάση στην πόλη Ραμστάιν του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο. Αποτελεί πρωτοβουλία των ΗΠΑ, και σε αυτήν συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας από την ΕΕ, το Νάτο κι άλλες συνολικά 40 χώρες της Δύσης με στόχο σε μια κρίσιμη φάση του επιθετικού ρωσικού πολέμου, όπως αυτή, να δοθεί η μέγιστη δυνατή στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο για να σταθεί όρθιο. Στη διάσκεψη συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
“Η Δύση αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε”
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών ο Λόιντ Όστιν υπογράμμισε ότι από τη Διάσκεψη έγινε σαφές ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ουκρανία. “‘Έχουμε φτάσει σε νέα φάση στο πεδίο των μαχών και πρέπει να αντιδράσουμε. Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη παρά ποτέ”. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επέκρινε σημερινές προειδοποιήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. “Οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και άχρηστη”, τόνισε «κανείς δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει» για να προσθέσει ωστόσο ότι “υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να συμβούν πολλά πράγματα, αλλά είναι ριψοκίνδυνο και δεν βοηθά κανέναν να “παίζεις με τα σπαθιά” και να κάνει εικασίες για χρήση πυρηνικών όπλων”. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν να ξεφύγει ο πόλεμος από τα σύνορα της Ουκρανίας. “Ο κόσμος στέκεται ενωμένος ενάντια στην κυβέρνηση της Μόσχας, η Ουκρανία είναι πεπεισμένη ότι θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, το ίδιο και όλοι εμείς εδώ”.
Ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι στο εξής η διάσκεψη θα γίνεται σε μηνιαία βάση, υπό μορφή ομάδας επαφής, χωρίς να προσδιορίσει σε τί επίπεδο, με στόχο να παρακολουθεί τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και μετά τη λήξη του πολέμου, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια και την εδαφικής της ακεραιότητα. Στη διάσκεψη η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία προτίθεται να διευκολύνει τη χορήγηση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, είδηση που είχε διαρρεύσει από το πρωί στις γερμανικές εφημερίδες, και που σηματοδοτεί στροφή στην μέχρι τώρα στάση του Βερολίνου.Όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Ραμστάιν μετά τη λήξη των εργασιών, η Γερμανία θα δώσει το πράσινο φως για την παράδοση 50 αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης τύπου Gepard από τα αποθέματα της γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Η εξαγγελία απέσπασε τα εύσημα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. “Η Γερμανία είναι ένας σπουδαίος φίλος και εταίρος των ΗΠΑ, η παράδοση των 50 αρμάτων μάχης αποτελεί σημαντικό βήμα που φέρνει στην Ουκρανία επιπλέον (αμυντικές) δυνατότητες”.
Το γερμανικό μήνυμα
Ο Μαρσέλ Ντίρσους, από το Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας του Κιέλου, σχολιάζοντας την εξέλιξη στο Reuters είπε ότι “η πραγματική σημασία της γερμανικής απόφασης δεν έγκειται στη διαφορά που μπορεί να κάνει η ενεργοποίηση των Gepards στο πεδίο των μαχών, αλλά στο μήνυμα που στέλνει η ίδια η απόφαση”. Σύμφωνα με την Welt η παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης τύπου Gepard συζητείται από καιρό. Η πολεμική βιομηχανία Krauss Maffei Wegmann είχε ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι διαθέτει από τα δικά της αποθέματα περίπου 50 άρματα που θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ουκρανία μετά από μια σχετικά γρήγορη επισκευή. Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και στη γερμανική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται από την εταιρεία. Ο επικεφαλής της Ραλφ Κέτζελ είπε ότι τα οπλικά συστήματα μπορούν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν τελικά γίνει η παράδοση, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει την αποστολή των συγκεκριμένων τανκς.
Ήδη το 2020 το Βερολίνο ενέκρινε την παράδοση 15 μοντέλων Gepard στο Κατάρ για την προστασία του Μουντιάλ ποδοσφαίρου τέλος του 2022 από τρομοκρατικές επιθέσεις με ντρόουνς. Αν και το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αποσυρθεί από καιρό από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, με το νέο σύστημα ραντάρ που διαθέτει θεωρείται πολύ αποτελεσματικό όπλο και με πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας των πυροβόλων του. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μοντέλο από την εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο απόγειο της.
Αρχική φωτό: O Λόιντ Όστιν (μπροστά από την αμερικανική σημαία) στη συνέντευξη τύπου στο ΡαμστάΙν
Ειρήνη Αναστασοπούλου
DEUTSCHE WELLE