Τριπλό «χτύπημα» για την έλεγχο της ακρίβειας – Εκτακτο σχέδιο μείωσης των τιμών στην ενέργεια

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει θετικά στην απαίτηση της κοινωνίας προκειμένου να αναχαιτιστεί η ακρίβεια σε βασικά είδη, αλλά κυρίως στα τιμολόγια ρεύματος

Αρχική » Ελλάδα » Τριπλό «χτύπημα» για την έλεγχο της ακρίβειας – Εκτακτο σχέδιο μείωσης των τιμών στην ενέργεια

Αναχώματα απέναντι στην ακρίβεια ετοιμάζει να στήσει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι παρά τις συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία και στα νοικοκυριά, η πληγή είναι μεγάλη και η δυσαρέσκεια στην κοινωνία ακόμη μεγαλύτερη. Και εκείνο που πραγματικά αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» στην όλη προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της ακρίβειας και του επιταχυνόμενου πληθωρισμού, είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τιμή του βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και παρά τα συνεχή επιδοματικά προγράμματα που τρέχουν από το περασμένο φθινόπωρο, οι λογαριασμοί που φτάνουν στα νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτοι. Μάλιστα αρκετοί καταναλωτές θεωρούν ότι η επιδότηση που δίνεται, παρά το ότι είναι γενναιόδωρη είναι… σταγόνα στον ωκεανό.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα θα επιχειρήσει να επιλύσει η κυβέρνηση αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ευελπιστώντας έτσι ότι θα δοθεί πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται ισχυρή ένεση με αρκετά δις, που ναι μεν θα αυξήσουν το έλλειμμα, αλλά θα δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι στο στάδιο της επεξεργασίας και θα παρουσιαστεί το ταχύτερο δυνατό, ενώ δεν θα συνδέεται με τις δράσεις που θα αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι εφόσον η Ευρώπη δεν δράσει άμεσα, θα το κάνει από μόνη της και σε εθνικό επίπεδο η Ελλάδα, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτή την «μάχη» απέναντι στην ακρίβεια ο πολίτης δεν θα μείνει μόνος του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, που τόνισε ότι έρχεται αλλαγή στον τρόπο παρέμβασης και στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, σημειώνοντας ότι αναμένεται η λήψη αποφάσεων από την ΕΕ τον Μάϊο, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τότε.

Ματώτατος μισθός – Αισχροκέρδεια

Η δεύτερη παρέμβαση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα είναι γενναία και θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ, στηρίζοντας σε ένα σημαντικό βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των περισσότερο ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και επισήμως θα γίνει γνωστός προς το τέλος του μήνα, δηλαδή λίγο την πριν έναρξη ισχύος του.

Η 3η παρέμβαση είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, που μέρα με την ημέρα αυξάνονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν μέχρι σήμερα μηδενική ανοχή και εξαντλούν την αυστηρότητά τους, όταν εντοπίζουν τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι και σήμερα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές που πέρασε μετά από καιρό τα 110 δολάρια το βαρέλι, από 99 δολάρια που ήταν πριν λίγες ημέρες. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος υποχώρησε μεν λίγο η τιμή κατά περίπου 9% στα 259,7 ευρώ, που είναι ιδιαίτερα υψηλή αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 10 Απριλίου ήταν στα 168 ευρώ.

Το καλό νέο της ημέρας έρχεται από την αγορά του φυσικού αερίου, όπου σήμερα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ και συγκεκριμένα στα 90 ευρώ η κιλοβατώρα, σημειώνοντας κάμψη κατά 14,5%.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια