Παγκόσμια ανησυχία για τα lockdown στην Κίνα – Γιατί αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία

Καμπανάκια κινδύνου κρούουν οι αναλυτές σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες από τα ολικά ή μερικά lockdown σε πόλεις της Κίνας λόγω του κορονοϊού.

Σχεδόν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 πόλεις της χώρας βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, μέτρο της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για μηδενικά κρούσματα covid. Αντιπροσωπεύουν το 40%, ή 7,2 τρισεκατομμύρια δολάρια του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Nomura Holdings, όπως αναφέρει το CNN.

“Οι παγκόσμιες αγορές μπορεί ακόμα να υποτιμούν τον αντίκτυπο, επειδή η μεγάλη προσοχή παραμένει στραμμένη στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ”, ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Lu Ting, επικεφαλής οικονομολόγος και συνεργάτες της Nomura για την Κίνα.

Το πιο ανησυχητικό είναι το επ’ αόριστον lockdown στη Σαγκάη, μια πόλη 25 εκατομμυρίων κατοίκων και έναν από τους βασικότερους κόμβους παραγωγής και εξαγωγών της Κίνας.

Το lockdown οδήγησε σε ελλείψεις τροφίμων, αδυναμία πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη, ακόμη και σε αναφερόμενες δολοφονίες κατοικίδιων ζώων. Απόρροια του μέτρου είναι και ότι το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου έχει μείνει χωρίς προσωπικό.

Το λιμάνι της Σαγκάης, το οποίο διαχειριζόταν πάνω από το 20% της κινεζικής εμπορευματικής κίνησης το 2021, βρίσκεται ουσιαστικά σε αδιέξοδο. Οι προμήθειες τροφίμων που έχουν “κολλήσει” εκεί δεν έχουν ψύξη και σαπίζουν.

Το εισερχόμενο φορτίο είναι πλέον κολλημένο στους τερματικούς σταθμούς της Σαγκάης για οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο προτού μεταφερθεί αλλού, μια αύξηση 75% από την έναρξη του πρόσφατου γύρου των lockdown. Ο χρόνος αποθήκευσης των εξαγωγών έχει μειωθεί, αλλά αυτό είναι πιθανό επειδή δεν υπάρχουν νέα κοντέινερ που αποστέλλονται στις αποβάθρες από τις αποθήκες, σύμφωνα με πλατφόρμα παρακολούθησης της αλυσίδας εφοδιασμού .

Οι αεροπορικές εταιρείες εμπορευμάτων έχουν ακυρώσει όλες τις πτήσεις εντός και εκτός πόλης και περισσότερο από το 90% των φορτηγών που υποστηρίζουν παραδόσεις εισαγωγών και εξαγωγών είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας.

Η Σαγκάη παράγει το 6% των εξαγωγών της Κίνας, σύμφωνα με τη στατιστική επετηρίδα της κυβέρνησης για το 2021, και το κλείσιμο εργοστασίων μέσα και γύρω από την πόλη κλονίζει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού.

“Οικονομική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή το επόμενο 6μηνο”

Τα εργοστάσια προμηθευτών της Sony και της Apple μέσα και γύρω από τη Σαγκάη βρίσκονται σε αδράνεια. Η Quanta, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος κατασκευαστής φορητών υπολογιστών στον κόσμο και κατασκευαστής MacBook, σταμάτησε εντελώς την παραγωγή. Το εργοστάσιο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παραγωγικής ικανότητας φορητών υπολογιστών της Quanta και η εταιρεία προηγουμένως υπολόγιζε ότι θα στείλει 72 εκατομμύρια μονάδες φέτος. Η Tesla έκλεισε το εργοστάσιό της στη Σαγκάη, το οποίο παρήγαγε περίπου 2.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα την ημέρα.

Πριν λίγες μέρες, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής της Κίνας ανέφερε σε μια δήλωση ότι έστειλε μια ομάδα εργασίας στη Σαγκάη για να εργαστεί σε ένα σχέδιο για την επανέναρξη της παραγωγής σε 666 βασικούς κατασκευαστές στην αποκλεισμένη πόλη. Τα στελέχη της Tesla ελπίζουν ότι θα τους επιτραπεί να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους σύντομα, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη παύση του εργοστασίου από τα εγκαίνια του το 2019. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει χάσει πάνω από 50.000 μονάδες παραγωγής μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Reuters.

“Ο αντίκτυπος στην Κίνα είναι σημαντικός και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά σημαντικές”, δήλωσε ο Michael Hirson, επικεφαλής τμήματος του Eurasia Group για την Κίνα και τη Βορειοανατολική Ασία. “Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε περισσότερη αστάθεια και οικονομική και κοινωνική αναστάτωση για τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria