Οι λύσεις που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή - OlaDeka

Οι λύσεις που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες λύσεις για να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται εξαιτίας πλέον της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Οι 700.000 επιχειρήσεις περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης οι οποίες θα διαμορφωθούν περί τον Μάιο λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την αποπληρωμή εφάπαξ της επιστρεπτέας προκαταβολής.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί νέα παράταση η οποία μπορεί και να φθάσει μέχρι το Φθινόπωρο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και κυρίως την κατάσταση στην αγορά παγκοσμίως.

Παράλληλα, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Ενδεχομένως, ένας από τους λόγους της καθυστέρησης που παρατηρείται έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις.

Σημειώνεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει περαιτέρω κούρεμα των φθηνών δανείων, αλλά η αγορά περιμένει ότι την τελευταία στιγμή κάτι θα αλλάξει που θα περιορίσει περαιτέρω το επιστρεπτέο ποσό.

Σημειώνεται ότι συνολικά από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί περί τα 8,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό η κυβέρνηση θα βεβαιώσει περί τα 3 δισ. ευρώ ενώ το εισπραχθέν ποσό περιορίζεται στα 2,3 δισ.

Με βάση τα ισχύοντα η προθεσμία για όσους επιθυμούν να αποπληρώσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τα τέλη Μαΐου με επιπλέον έκπτωση 15%, ενώ από τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι υπόχρεοι την αποπληρωμή σε 96 δόσεις των υποχρεώσεων τους.  

Τι ισχύει σήμερα:

1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

– Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

– Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

– Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria