Κλεισούρα – Ο Απρίλης χιονίζει σαν Ιανουάριος!

Αρχική » καιρός » Κλεισούρα – Ο Απρίλης χιονίζει σαν Ιανουάριος!

Κορονοϊός, πόλεμος, ακρίβεια, ζοφερή επικαιρότητα και να χεις και τον καιρό λες και θέλει να αποτελειώσει την ψυχολογία και το πορτοφόλι σου. Μπορεί στην Καστοριά σήμερα η μέρα να θύμιζε Μεγάλη Παρασκευή αλλά μάλλον υπάρχουν και χειρότερα. Στην Κλεισούρα το χιόνι πέφτει λες και βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα!

Τι λέτε εκεί στα γραφεία των επαϊόντων του νότου και του κέντρου; Όλα καλά; Μπορεί να μην είναι όλα καλά, αλλά τουλάχιστον το πρόβλημα του 9μηνου Χειμώνα ΔΕΝ το χετε ότι και να λέτε…. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε για το τι σημαίνει αυτή η μόνιμη και σκληρή πραγματικότητα, στην καθημερινότητα και στην τσέπη των κατά τα άλλα «ίσων» πολιτών στη φορολογία, την ζωή και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με το που ζουν.

Συνεννοηθήκαμε;

Δείτε και ένα σχετικό, παλιότερο αλλά πάντα επίκαιρο σχόλιο του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου:

Κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο στην Καστοριά!!!

Απαιτείται θέρμανση  από τον Οκτώβριο έως και Απρίλιο δηλαδή εφτά μήνες . (σ.σ. από Σεπτέμβριο μέχρι Αρχές Ιουνίου θα επισημάνουμε. Μπορεί ο πρώτος και ο τελευταίος μήνας να μην είναι τόσο ενεργοβόρος όσο οι υπόλοιποι, αλλά οι σόμπες στα χωριά πολλές χρονιές ανάβουν αρχές Σεπτεμβρίου σε πιο «ρελαντί» ένταση και σβήνουν οριστικά αρχές Ιουνίου για λιγότερο από τρεις μήνες δηλαδή…)

Ένα σπιτι με μέσο όρο 100~120 τ.μ και τέσσερα ή πέντε μέλη , θα χρειαστεί μισό τόνο πετρέλαιο ήτοι 600 ευρώ το μήνα , επι εφτά μήνες , τελικό κόστος 4.200 ευρώ. (σ.σ. Τιμές 2021)

Η επιδότηση βοηθάει αλλά δεν λύνει το πρόβλημα . Πολλές οικογένειες τον φετινό χειμώνα θα τον περάσουν με το σπιτι παγωμένο ή με ελάχιστη θέρμανση !!!!!

Το σύστημα επιδότησης αγοράς πετρελαίου (γενικώς θέρμανσης) είναι άδικο γιατί κατανέμεται ανισομερώς στην επικράτεια. Η εφαρμογή του συστήματος «βαθμοημέρες»   δημιουργεί στρεβλώσεις . 

Ειδικά η βόρεια Ελλάδα θίγεται περισσότερο από όλες τις περιοχές λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά την διάρκεια του χειμώνα .

Όπως η φορολογία στους πολίτες είναι οριζόντια , έτσι και η επιδότηση πετρελαίου θα πρέπει να είναι οριζόντια  ισομερής και δίκαια . Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να επιβαρυνθεί περισσότερο από κάποιο άλλο  σε οποία περιοχή της Ελλάδος και αν ζει .

Παράδειγμα : Κόστος θέρμανσης στην Κρήτη 1500 ευρώ.

Κόστος θέρμανσης στη Καστοριά 4200. Διαφορά 2700 ευρώ περισσότερο στην Καστοριά.

Η διαφορά αυτήν θα πρέπει να επιδοτείται στο σύνολο της.

Αν όχι , τότε προτείνω και οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ να μειωθούν τουλάχιστον κατά εξήντα τα εκατό . Τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για μετατόπιση του κόστους θέρμανσης με θετικό πρόσημο, σε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών της Καστοριάς ( η Καστοριά ως παράδειγμα ) . 

Το επίδομα θέρμανσης «βαθμοημερών» εμπεριέχει ημιτελώς  τα στοιχεία της δίκαιας κατανομής . 

Δεν γίνεται να είμαστε  ίσοι όλοι οι πολίτες  στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και να μην είμαστε ίσοι όλοι οι πολίτες  στα δικαιώματα μας !!!

Επίσης πολύ βασικό , το κόστος θέρμανσης των επιχειρήσεων το έχει δει κανείς ; 

Ο «Μπάλλος» στην Καστοριά μόλις ξεκίνησε , θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο….   και όποιος αντέξει !!!!!

Ακούει κανείς ιθύνων νους !!!!

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια