Η κίνηση του Ζελένσκι να κηρύξει ανεπιθύμητο τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ δημιουργεί διπλωματικό επεισόδιο Ευρώπης – Ουκρανίας

Ανεπιθύμητο κήρυξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε μία απόφαση που προκαλεί την απογοήτευση του Βερολίνου και μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματική κρίση Ευρώπης – Ουκρανίας και μάλιστα σε περίοδο που η ανάγκη για συνεργασία είναι μεγαλύτερη από ποτέ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ, ο οποίος θεωρείται σύμβολο της μετριοπαθούς γραμμής που ακολουθούσε η Γερμανία απέναντι στη Ρωσία πριν ξεκινήσει την εισβολή, είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Κίεβο την Τετάρτη μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Όμως ο Γερμανός πρόεδρος αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του -το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας- αφού το Κίεβο ανέφερε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος στην Ουκρανία

Όπως σημειώνει το POLITICO, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ταπείνωση για τον Γερμανό πρόεδρο αλλά και για τη Γερμανία γενικότερα. Άλλωστε ο Σταϊνμάιερ είναι ο πρώτο πολίτης της χώρας

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την απόφασή για το «στοπ» λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο μυστικό ταξίδι του Σταϊνμάιερ και μάλιστα μετά από πολυήμερη προετοιμασία μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου και μάλιστα οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν την είδηση γερμανική Bild, βάθυνε τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

Ο Σολτς δεν θα πάει στην Ουκρανία στο σύντομο μέλλον

Ο καγκελάριος της Γερμανία Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θεωρεί «ενοχλητική» την απόφαση του Ζελένσκι να μην υποδεχθεί τον Σταϊνμάιερ. Απαντώντας στην ουκρανική πρόσκληση να επισκεφθεί ο ίδιος την Ουκρανία, ο Σολτς δήλωσε στο ραδιόφωνο RBB24 ότι δεν σχεδιάζει κανένα τέτοιο ταξίδι στο εγγύς μέλλον. Ο καγκελάριος διευκρίνησε ότι είχε πάει στο Κίεβο μόλις μία εβδομάδα περίπου πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και ότι μιλούσε τακτικά με τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο, πιο πρόσφατα την Κυριακή

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, κυβερνητικός Γερμανός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η γερμανική αντίδραση είναι νηφάλια και ψύχραιμη, λέγοντας ότι ο Σταϊνμάιερ «παίρνει μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι είχε απευθύνει και άμεση έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ωστόσο, άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν πιο επικριτικοί. «Κατανοώντας την υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, περιμένω από τους Ουκρανούς εκπροσώπους να τηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», δήλωσε ο Rolf Mutzenich, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα από το οποίο προέρχονται τόσο ο Σολτς όσο και ο Στάινμάΐερ.

Ο Μικαελ Ροθ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, δήλωσε στο POLITICO ότι είναι «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι. «Ο Σταϊνμάγερ θα είχε ταξιδέψει ως ο ανώτατος εκπρόσωπος της χώρας μας με ένα σαφές μήνυμα: “Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας – με λόγια και πράξεις. Είναι κρίμα”, δήλωσε ο Ροθ, ο οποίος είναι επίσης Σοσιαλδημοκράτης.

Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη μαζί με άλλους δύο κορυφαίους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας – τη Μαρί Αγκνες Στρακ Ζίμερμαν από τους Φιλελεύθερους (FDP), πρόεδρο της επιτροπής άμυνας της Bundestag, και τον Άντον Χόφραιτερ των Πρασίνων, πρόεδρο της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων. Οι τρεις τους συναντήθηκε με Ουκρανούς νομοθέτες με τον Ροθ να υπογραμμίζει ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι πολύτιμος. «Μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία. Στις συνομιλίες μας καταφέραμε να ξεκαθαρίσουμε και να διευκρινίσουμε πολλά πράγματα», δήλωσε.

Η Στρακ Ζίμερμαν δήλωσε στην τηλεόραση ZDF ότι η απόφαση του Ζελένσκι δεν ήταν «φιλική», αλλά εξέφρασε επίσης κάποια κατανόηση: «Τα νεύρα είναι παντού τεντωμένα», είπε και πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπιστεί «παρασκηνιακά» και όχι δημοσίως.

Τι απαντά το Κίεβο

Ο Αλεξέι Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι ο Ζελένσκι ήθελε να έρθει στο Κίεβο μόνο καγκελάριος Σολτς και να ανακοινώσει την προμήθεια περισσότερων όπλων. «Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο, ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων», δήλωσε ο Αρίστοβιτς.

Ο Σολτς καθυστερεί να αποφασίσει αν θα προμηθεύσει γερμανικά άρματα μάχης και βαρέα όπλα στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις των εταίρων στην τρικομματική γερμανική κυβέρνηση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria