Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς - OlaDeka

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.

Με τη δύναμη της εκ των υστέρων γνώσης μπορούμε να πούμε σήμερα, χωρίς περιστροφές, ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην εγκατάλειψη του λιγνίτη ήταν μια κακή απόφαση. Δεν της βγήκε. Ασφαλώς η Ελλάδα έπρεπε να μπει σε πορεία απολιγνιτοποίησης, όπως όλη η Ευρώπη, ωστόσο πριν «τρέξουμε» θα έπρεπε να έχουμε φροντίσει να έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για ενεργειακές επενδύσεις και να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο οι ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά, τα έργα αποθήκευσης κ.α. Και μπορεί το 2019 η επιλογή του φυσικού αερίου (με τιμές του Dutch TTF Gas τότε κοντά στα 10 με 15 ευρώ) να ήταν λογική, ωστόσο, δεν υπήρχε καμία διασφάλιση για το τι θα συμβεί στη χώρα και την οικονομία αν η τιμή του TTF πήγαινε στα 100 ευρώ που είναι τώρα. Και δεν είναι μόνο η ρωσική εισβολή. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου είχε αρχίσει από το 2021: τον Ιούνιο πέρυσι είχε φτάσει τα 20 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2021 ξεπέρασε τα 100 ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο μετά την ρωσική εισβολή ξεπέρασε και τα 200 ευρώ (τώρα είναι στα 109 ευρώ), καλπασμός που εν πολλοίς οφείλεται στην άτσαλη και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό «πράσινη στροφή» της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε με επικοινωνιακούς όρους. Και με τόσο μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, μετά την εγκατάλειψη των λιγνιτικών, δεν υπάρχει καμία διαφυγή.

— Και έχουμε φτάσει σήμερα σε μια κατάσταση εν πολλοίς μη διαχειρίσιμη, καθώς η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι ακόμα πιο βαριά και ασήκωτη για μια φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα. Έτσι, η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις που δεν θα ήθελε, όπως το να «κάψει» μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας και να «αναστήσει» τον λιγνίτη ως plan b. Αλλά οι νεκραναστάσεις δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρώτα πρώτα οι περισσότερες μονάδες που έκλεισαν, έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν άλλο ή πιο σωστά για να λειτουργήσουν απαιτούνταν μεγάλες επενδύσεις. Επίσης εγκαταλειφθήκαν και τα ορυχεία λιγνίτη με αποτέλεσμα σήμερα να αγοράζουμε λιγνίτη από το Σκόπια προκειμένου να λειτουργήσουν οι εναπομείνασες μονάδες.

— Η στήλη δεν μπαίνει στη συζήτηση για το αν και κατά πόσο είχε νόημα να προχωρήσουμε σε επενδύσεις ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε πιο αποδοτικά και με λιγότερους ρύπους τα αποθέματα λιγνίτη που υπάρχουν στη χώρα για κάποια χρόνια (λένε ότι αυτό δεν είναι εφικτό καθώς τα εγχώρια κοιτάσματα είναι κακής ποιότητας και χαμηλής απόδοσης). Ωστόσο ένα είναι βέβαιο: σχεδόν το σύνολο του κόστους του φυσικού αερίου φεύγει εκτός εγχώριας οικονομίας, ενώ σχεδόν το σύνολο του κόστους του λιγνίτη μένει εντός χώρας.

– Μια μεγάλη κηλίδα στη μακρά θητεία της Άγκελα Μέρκελ αφήνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία. Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Οστ Πολιτίκ που άρχισε ο Β. Μπραντ, με το άνοιγμα στην ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του ’60, επί ημερών Μέρκελ παρατράβηξε και έδωσε την ευκαιρία στον Πούτιν να θέσει σε ενεργειακή ομηρία τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να έχει μετατραπεί το Βερολίνο στο μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στη Ρωσία, πρωτίστως στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες ίσως να είχαν άμεσο αντίκρισμα στην ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

— Δύο αριθμοί είναι αρκετοί για να καταλάβει κανείς πόσο εσφαλμένη ήταν η πολιτική της Μέρκελ (πίσω από την οποία, ας μην το ξεχνάμε, στοιχιζόταν και το βιομηχανικό κατεστημένο της Γερμανίας): το 2014, όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία, αλλάζοντας για πρώτη φορά ευρωπαϊκά σύνορα με πόλεμο μετά το 1945, η Γερμανία εισήγαγε από τη Ρωσία το 36% του φυσικού αερίου που χρειαζόταν. Όταν ο Πούτιν έδωσε την εντολή για την εισβολή στην Ουκρανία, αυτόν τον Φεβρουάριο, το ποσοστό είχε εκτιναχθεί στο 55%. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα βρει αρκετά θετικά στοιχεία στα 16 χρόνια ηγεσίας της Μέρκελ, αλλά στο κεφάλαιο των σχέσεων με τη Ρωσία μάλλον θα χρειαστούν πολλές μαύρες σελίδες…

— Ελαφρώς καλύτερα από αυτά που περίμεναν οι επενδυτές ήταν τα μεγέθη της ΔΕΗ για το 2021. Ακόμα πιο καλά τα νέα από την ενημέρωση αναλυτών – επενδυτών που ακολούθησε μετά την δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων, καθώς το guidance που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ήταν επίσης ελαφρώς καλύτερο από αυτό που ανέμενε η αγορά. Οι αναλυτές εστιάζουν κυρίως στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) που ξεπέρασαν ελαφρώς τις αρχικές εκτιμήσεις της ΔΕΗ. Οι ζημιές προ φόρων ήταν αναπόφευκτες, καθώς ο ειδικός ρόλος της επιχείρησης επέβαλε τις μεγάλες εκπτώσεις, της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, που πρόσφερε στους καταναλωτές. Το ζητούμενο τώρα είναι να κλείσει το συντομότερο αυτό το κεφάλαιο της ενεργειακής κρίσης, ώστε να σταματήσει και η «αιμορραγία» από τις εκπτώσεις και να φανεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων και στην τελική γραμμή. Πάντως, με αυτές τις εκπτώσεις στους καταναλωτές και με ζημιές προ φόρων, φαίνεται ότι οριστικά κλείνει η συζήτηση για επιβολή φόρου υπερκερδών στη ΔΕΗ. 

— Νωρίς σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα βασικά σημεία και τους στόχους του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την τετραετία 2022 – 2025. Το νέο business plan μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικό, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά – πολλά χρόνια ο σχεδιασμός θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τράπεζας, τον εμπλουτισμό των πηγών εσόδων και την ενίσχυση της θέσης της τράπεζας και όχι στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και των προβλημάτων της κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή, η τράπεζα χθες ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ κίνηση που όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου «θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της Τράπεζας και στην ενίσχυση της ήδη ισχυρής τεχνογνωσίας της στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών». Σημειώνεται ότι στις 12 ώρα Ελλάδος (και 14.00 ώρα Λονδίνου) η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει αναλυτικά τους στόχους του business plan σε ξένους και Έλληνες επενδυτές.

— Με διάθεση ανάκτησης του ορίου των 900 μονάδων ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση αλλά τα ξένα δεν βοήθησαν, ενώ, το «κατακόκκινο» κλείσιμο της Νέας Υόρκης κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες. Το ΧΑ, πάντως, κράτησε δυνάμεις, την ώρα που οι διεθνείς αγορές δέχονταν πιέσεις, με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ να κάνουν τη διαφορά.

— Λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση του σχεδίου για το «πρασίνισμα» των ΕΛΠΕ, εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκης και τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα που έχει δημιουργήσει ο όμιλος στην Κοζάνη και συγκαταλέγεται στα 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ένα έργο που εντάσσεται στο στρατηγικό άνοιγμα στις ΑΠΕ και θα διασφαλίσει ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα έχει αναπτυξιακές δυνατότητες μέσα από την καθαρή ενέργεια. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria