Διαφωνούν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες για την τελική τιμή του αρνιού – Δημήτρης Μόσχος: “Αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει την κτηνοτροφία θα κλείσει η πλειονότητα των μονάδων”

Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν με την ίδια θέρμη ότι είναι «άμεσοι συνεργάτες», αλλά όπως φάνηκε στη σημερινή κοινή συνέντευξη τους στη Θεσσαλονίκη, η φετινή τιμή του οβελία ενόψει των εορτών του Πάσχα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει… διαταραχή στη σχέση τους. Κοινή τους θέση πάντως αποτελεί, ότι οι ανατιμήσεις που σημειώνονται σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών φέτος, καθιστά πιο δύσκολο από κάθε αλλη φορά, το να λύσουν την εξίσωση και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Από τη μία πλευρά, οι κρεοπώλες επισημαίνουν ότι η έρευνα αγοράς στο καταναλωτικό τους κοινό έδειξε ότι κανείς τους δεν προτίθεται να αγοράσει σε τιμή άνω των 13-14 ευρώ/κιλό το κυρίως πιάτο του πασχαλινού τραπεζιού (αρνί-κατσίκι), που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν από τους κτηνοτρόφους το πολύ ως 7,5 ευρώ/κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι «να μην πουλήσουν φέτος σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής τους, δηλαδή τα 9 ευρώ/κιλό».

Αμφότεροι πάντως διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να συγκρατηθούν οι τιμές σε επίπεδα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο καταναλωτής, διασφαλίζοντας παράλληλα και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμή για τον φετινό οβελία αναμένεται να «κλειδώσει» το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου, ή το αργότερο την Κυριακή των Βαϊων.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον, τα πάντα αυξάνονται. Αν «πεθάνει» ο κτηνοτρόφος «πεθαίνει» και ο κρεοπώλης και για αυτό το λόγο βάζουμε όλοι πλάτη για να συγκρατήσουμε τα κόστη», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάβας Κεσίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Υπενθυμίζοντας την πρόταση που κατέθεσαν προς τα αρμόδια υπουργεία να τεθεί ανώτατη τιμή σε όλη την αλυσίδα της αγοράς ενόψει των εορτών του Πάσχα για να μην υπάρξει κερδοσκοπία, ο ίδιος σημείωσε ότι «η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες. Αν γεμίσει η αγορά ρουμάνικα αρνιά η προσφορά θα αυξηθεί και αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Εκεί θα κριθούν όλα».

Τονίζοντας πάντως ότι οι κρεοπώλες «θα κινηθούμε φέτος συντηρητικά» ο κ. Κεσίδης είπε ότι ενόψει του Πάσχα πέρυσι τέτοια ημέρα οι παραγγελίες για αμνοερίφια καταγράφονταν διπλάσιες. Σημείωσε δε ότι ο τζίρος στα κρεοπωλεία είναι σήμερα μειωμένος κατά 30-40% σε όλα τα κρέατα, έναντι του 2021.

«Η τιμή των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς μιλάμε για διαφορετική ποιότητα, πουλάμε ποιοτικό κρέας, δεν επιδιώκουμε την αισχροκέρδεια. Στόχος μας να μην ξεπεράσει φέτος τα 13-14 ευρώ/κιλό», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι κυμάνθηκε σε 11,5-13,5 ευρώ/κιλό.

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να φοβάται να ψωνίσει. Αν μειωθεί η ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια, μειώνονται ταυτόχρονα οι σφαγές. Η τελική εξίσωση είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι τιμές στις ζωοτροφές (σιτάρι, καλαμπόκι) διπλασιάστηκαν, στη σόγια τριπλασιάστηκαν. Η ενέργεια εκτοξεύτηκε, οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται, ενώ πολλές έκλεισαν σε περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλία και Ιωάννινα. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο πως οι τιμές ξεφεύγουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς επίσπευσε αυτό που βλέπαμε ότι έρχεται. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε και δεν πήρε μέτρα και τα 47 εκατ. ευρώ που προανήγγειλαν ότι θα δώσουν στους κτηνοτρόφους, σημαίνει ότι έκαστος θα επιδοτηθεί για μιας ημέρας διατροφής του ζώου του», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

«Σήμερα πρέπει να πουλήσουμε στο κόστος παραγωγής το αρνί, χωρίς να βάλουμε μέσα άλλα έξοδα (ενέργεια, εργασία κτλ), αν δεν ενσωματώσουμε τις ανατιμήσεις. Η πραγματική τιμή στο κρεοπωλείο θα μπορούσε να φτάσει και τα 18 ευρώ, αν βάλουμε στα 9 ευρώ και τον ΦΠΑ και το κέρδος του κρεοπώλη, το πού θα κάτσει η αγορά θα το δούμε…Θα γίνουν προσπάθειες να συγκρατηθεί το κόστος από την πλευρά μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό αρνί γάλακτος πουλιέται στην Ισπανία προς 22 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία στο Μιλάνο, προς 18 ευρώ/κιλό, λόγω ποιότητας.

«Αν έρθουν αρνιά από Ρουμανία με χαμηλό κόστος και ελληνοποιηθούν χωρίς κανένα έλεγχο, θα υποστούμε τις συνέπειες. Αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει την κτηνοτροφία θα κλείσει η πλειονότητα των μονάδων. Δεν αντέχεται το κόστος παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι στηρίζουν την ύπαιθρο, όσα δάση βοσκούνται δεν καίγονται», συμπλήρωσε.

«Είναι ώρα μηδέν για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για στήριξη του κλάδου, δεν θα υπάρχουμε του χρόνου τέτοια μέρα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά Δημήτριος Στραζέμης. «Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε όμως κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», υποστήριξε και ανέφερε ότι όσοι σφάζουν σήμερα, το πράττουν με ανοικτές τιμές».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria