Βίβιαν Μπουζάλη στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Τι είναι το πρόγραμμα Smart Cities

Αρχική » Ελλάδα » Βίβιαν Μπουζάλη στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Τι είναι το πρόγραμμα Smart Cities

Tο project MYTILINEOS Smart Cities παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της εταιρείας, Βίβιαν Μπουζάλη, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Έκανε λόγο για μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία και μίλησε για τις ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνοντας την αρχή από τα Άσπρα Σπίτια στη Παραλία Διστόμου, το “σπίτι” των εργαζομένων του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος του Τομέα Μεταλλουργίας.Remaining Time-0:12FullscreenUnmute

Αναλυτικά η κ. Μπουζάλη ανέφερε:

“Σήμερα θα λυθεί το μυστήριο και θα σας αποκαλύψω τι είναι το project MYTILINEOS Smart Cities, και τι ετοιμάζουμε για τις έξυπνες πόλεις. 
Για τις έξυπνες πόλεις που οραματιζόμαστε με νέα και πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες.

Για τον σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος, για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο “πράσινη”. 

MYTILINEOS Smart Cities λοιπόν. Υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων πιο εύκολη. 

Παράλληλα, για πόλεις, κοινότητες οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία. 

Με την εγγύηση ποιότητας της MYTILINEOS και για πρώτη φορά με την συνεργασία σχεδόν όλων των Τομέων Επιχειρηματικότητας: Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Τι είναι μία έξυπνη πόλη; Μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, αλλά αναβαθμίζεται τεχνολογικά. Αλληλεπιδρά σε όλα τα επίπεδα, δίνει λύσεις, προσφέρει ευκαιρίες, μειώνει κόστη, σέβεται το περιβάλλον, αλλά πάνω απ’ όλα παραμένει ανθρώπινη. 

Αυτό είναι το όραμα της MYTILINEOS και αυτή είναι η ιδέα πίσω από τα Smart Cities.

Ο στόχος είναι να αναδείξουμε τη κοινότητα και τον άνθρωπο και τις δυνατότητες τους. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Ξέρει τι πληρώνει, έχει επίγνωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και επιλέγει την πιο πρόσφορη επιλογή για αυτόν, με την ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στο περιβάλλοντος. Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές. Οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται και διαδρούν ουσιαστικά με τις ανάγκες των πολιτών, με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Τι θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν μία έξυπνη πόλη; 
Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας, 
έξυπνη διαχείριση υδάτων, 
έξυπνης διαχείριση απορριμμάτων,
υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο – δηλαδή από τα πιο απλά, όπως σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5 G / wi fi, έως εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού. 

Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
Αξιοποίηση δυνατοτήτων για 5G

Κι όλα αυτά, από συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα
Αυτά για την κοινότητα, αλλά τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας; 
Εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών σε οικίες όπως μετρητών, μπαταρίας, inverter, φ/β πάνελ, αλλά και 
Εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων
Κι όλη αυτή την πληροφορία, μπορούμε να την ελέγχουμε και να τη διαχειριζόμαστε ακόμα και απομακρυσμένα, από το κινητό μας
Και όλα αυτά μέσω ευέλικτων εφαρμογών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που η MYTILINEOS έχει ήδη δημιουργήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει. 
Έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, Citizen/Tourist services, μπαίνουν στη ζωή μας για να την κάνουμε πιο εύκολη.


Σας δίνω μόνο μία εικόνα των υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα smart cities, γιατί πραγματικά οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες.
Όχι δεν είναι μία φουτουριστική παρουσίαση. Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Ξεκινάμε από τα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου

Το πρώτο μας έργο θα είναι εδώ κοντά, στα Άσπρα Σπίτια. 
Στη πρότυπη αυτή κοινότητα του Αλουμίνιου της Ελλάδος, θα δημιουργήσουμε την πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη. 

Θυμίζω πως τα Άσπρα Σπίτια είναι ένας πρότυπος οικισμός στην Παραλία Διστόμου που κτίστηκε αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρει ένα σπιτικό στους εργαζόμενους της Αλουμίνιον της Ελλάδας τη δεκαετία του ’60. Ήταν το όραμα του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Απόστολου Δοξιάδη και ανά τα χρόνια έχει επαινεθεί για την ιδιαίτερη ρυμοτομία του και το αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο που προσφέρει στους κατοίκους του. Σήμερα, η MYTILINEOS διατηρεί τη μοναδική φυσιογνωμία του οικισμού που παίρνει ζωή από τις γενιές των εργαζομένων στο ιστορικό εργοστάσιο του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας.

Εφαρμόζοντας λοιπόν πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις, στοχεύουμε στην πραγματική και ουσιαστική του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού. Παράλληλα, θα εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους στις νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που θα παρέχονται.

Μέσω όλων αυτών των υπηρεσιών, αυξάνεται και η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία όλων μας. Από τον πολίτη στη κοινότητα. Φέρνουμε κοντά τους κατοίκους αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους. Και μάλιστα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν συνεργάτες μας στη νέα και ανανεωμένη ενεργειακή αγορά.

Συγκεκριμένα αναπτύσσουμε μια πρώτη γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν την διαχείριση υδάτων, την διαχείριση ενέργειας, έξυπνους πόλους που θα μπορούν να δίνουν πληροφορία μέσω wifi, καθώς και την πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι η πρώτη βάση. 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η MYTILINEOS είναι ότι οι Τομείς Δραστηριότητάς της δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών ανάπτυξης υπηρεσιών, προϊόντων ή εφαρμογών που πρώτα έχουμε αξιοποιήσει για εμάς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου CCGT παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ήδη σε λειτουργία στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και δημιουργήθηκε από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και πια χτίζουμε σε όλο τον κόσμο, όπως αναλάβαμε πρόσφατα στην Αγγλία.
Αυτοί θα είναι οι πολίτες του μέλλοντος. Θα ζουν σε έξυπνες πόλεις με απεριόριστες δυνατότητες. 

Η MYTILINEOS μετασχημάτισε τη ΜΕΤΚΑ σε ένα Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Είμαστε περήφανοι στη MYTILINEOS που πρωτοπορούμε για μία ακόμα φορά και είμαστε περήφανοι που μέσω και αυτής της νέας υπηρεσίας προωθούμε τις αρχές της βιωσιμότητας. Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, όταν δεν συνοδεύονται με πράξεις και ιδιαίτερα σήμερα – στην πρωτόγνωρη συγκυρία που ζούμε – οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ένα μέλλον πραγματικά βιώσιμο για όλους.

Στη MYTILINEOS επενδύσαμε από πολύ νωρίς σε αυτό. Ουσιαστικά, μετασχηματίσαμε όλη την εταιρεία, ώστε στο επίκεντρο της στρατηγικής της να είναι οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης. 
Όχι μόνο ως θεωρία, αλλά και ως business. 
Πολλοί είχαν ξαφνιαστεί όταν αλλάξαμε το παραδοσιακό όνομα της ΜΕΤΚΑ σε Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος. 
Η εταιρεία, πέραν των παραδοσιακών έργων υποδομών, στοχεύει πλέον και σε έργα που προάγουν τη βιωσιμότητα: έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνους οδοφωτισμούς, υβριδικά έργα και άλλα. 

Έργα δηλαδή που έχουν στον πυρήνα τους την αναβάθμιση της ζωής της κοινότητας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.
Εξάλλου, η χώρα μας το προσεχές διάστημα πρέπει να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του RRF, που δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για τη χώρα μας και μεγάλες ευκαιρίες για εταιρείες αλλά και την ελληνική κοινωνία. 

Η MYTILINEOS έχει προετοιμαστεί, έχει μετασχηματιστεί και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της για την επόμενη μέρα. Αυτό εξάλλου αναγνωρίζουν οι συνεργάτες που μας επιλέγουν ιδιαίτερα στο εξωτερικό. 

Smart and Sustainable – ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ο πλανήτης αλλά και οι εταιρείες

Στη MYTILINEOS προχωρήσαμε σε κάτι ακόμα πιο τολμηρό, αλλά για εμάς αναγκαίο. Πρώτοι στην Ελλάδα, αλλά και από τους πρώτους στην Ευρώπη, αναλάβαμε φιλόδοξες δεσμεύσεις για μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων για όλη την επιχειρηματική μας δραστηριότητα έως το 2030 και σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα  έως το 2050.  Από σήμερα, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων. 

Αναπτύσσουμε έτσι ένα εξειδικευμένο πλάνο πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών ξεχωριστά για κάθε Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, που εστιάζει στο:
(1)    Να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα  εκπομπών στους Τομείς Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, έως το 2030
(2)    Να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία μέσα από τη δέσμευσή της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων του Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% και αντίστοιχα τις ειδικές εκπομπές ρύπων, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%  μέχρι το 2030 
(3)    Να αποτελέσει τον καταλύτη για μία ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh, έως 50% έως το 2030.

Ξέρετε, οι επενδυτές πλέον έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση για το πώς και που επενδύουν τα χρήματά τους. Αν παράγεις αλουμίνιο που δεν είναι πράσινο, δεν σε επιλέγουν – ούτε βέβαια και οι πελάτες σου, γι αυτό επενδύσαμε τόσο στο πράσινο αλουμίνιο.

Αν δεν έχεις προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, δεν έχεις μετασχηματίσει την εταιρεία στην κατεύθυνση του ESG, δεν συμμετέχεις σε διεθνή ratings και φόρα, δεν είσαι διάφανος, είσαι πια αόρατος. 
Τη MYTILINEOS αξιολογούν ως προς της επιδόσεις της μεγάλοι οργανισμοί όπως Sustainalitics, S&P Global, Bloomberg, CDP, ISS ESG, Refinitiv etc και σκοράρει ψηλά. 

Αυτό βέβαια της δίνει κι άλλες δυνατότητες ως προς τις γραμμές χρηματοδότησης, όπως πράσινα ομόλογα με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, και μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που μας επιτρέπουν να αναπτυσσόμαστε ως εταιρεία, αλλά και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας.

Αντιλαμβανόμαστε την βιωσιμότητα ως ευθύνη, αλλά και ως δημιουργική πρόκληση. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, οι φιλόδοξοι στόχοι μας αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, είναι στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Μόνο θέτοντας θαρραλέους και υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, ξεκινώντας από εμάς τις βιομηχανίες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όφελος όλων και ενός συλλογικού βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Αναγάγουμε τις δραστηριότητές μας με τέτοιο τρόπο που αντανακλά τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας, όσο και των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται (μέτοχοι, επενδυτές, stakeholders). Δεν ακολουθούμε τη τάση, διαμορφώνουμε σταθερές. Δείχνουμε το δρόμο για την υγιή επιχειρηματικότητα του μέλλοντος”.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια