Απόγνωση για το νέο lockdown στη Σανγκάη: Κάτοικοι ουρλιάζουν από τα παράθυρα

Αρχική » Κόσμος » Απόγνωση για το νέο lockdown στη Σανγκάη: Κάτοικοι ουρλιάζουν από τα παράθυρα

Στα πρόθυρα της απόγνωσης και της απελπισίας είναι οι κάτοικοι της Σανγκάης λόγω του νέου αυστηρού lockdown που έχουν επιβάλει οι αρχές της χώρας στην πόλη της Κίνας. Οι κάτοικοι της περιοχής ξεμένουν από τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αρκετοί εκ των οποίων βγαίνουν στα μπαλκόνια τους, για να παραπονεθούν ή να ουρλιάξουν από θυμό.

Οι κάτοικοι της πόλης των 26 εκατομμυρίων κατοίκων δεν ήταν προετοιμασμένοι, αφού οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν υποσχεθεί ότι το lockdown θα τελείωνε στις 5 Απριλίου. Όμως δόθηκε νέα παράταση.

Τα βίντεο που ανεβαίνουν στα social media τα οποία δείχνουν τους κατοίκους της Σαγκάης, αποκλεισμένους μέσα στα σπίτια τους, να παραπονιούνται για έλλειψη τροφής και ιατρικής περίθαλψης είναι πλέον πάρα πολλά.

Ανίκανοι να διαμαρτυρηθούν με κάποιον άλλο τρόπο, οι κάτοικοι εκτονώνουν τον θυμό τους φωνάζοντας από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Τα περισσότερα παράπονά τους έχουν να κάνουν με το φαγητό. «Δεν έχουμε να φάμε», «πεινάμε» ουρλιάζουν.

Την ίδια στιγμή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πάνω στον ουρανό της πόλης, προειδοποιώντας τους ανθρώπους που διαδηλώνουν στα μπαλκόνια τους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Παιδιά, ανάμεσά τους νήπια ακόμη και βρέφη μπαίνουν συχνά σε καραντίνα ξεχωριστά από τους γονείς τους αν και η κυβέρνηση της Σαγκάης αρχίζει τώρα να προσφέρει οικογενειακές καραντίνες για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι αρχές της πόλης ζήτησαν δημόσια συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις προμήθειες τροφίμων.

«Ελέγξτε την επιθυμία σας για ελευθερία»

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι «ελέγξτε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία» γράφει ο διεθνής Τύπος, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη παρατήρηση που έκανε ένας Κινέζος βουλευτής κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020, όταν η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα καραντίνας στην Ουχάν, το σημείο μηδέν της επιδημίας του κορονοϊού.

Ένας στρατός εργαζομένων στον τομέα της υγείας, περίπου 38.000 συνολικά, έχουν σταλεί στη Σαγκάη, με οδηγίες για την πλήρη εξάλειψη του κορονοϊού στην πόλη. Υποβάλλουν τους πάντες σε μαζικά διαγνωστικά τεστ.

Η εθνική κυβέρνηση έχει στείλει χιλιάδες στρατιωτικούς γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από άλλες επαρχίες για να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στο κύμα κορονοϊού, που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Όμικρον. Η κατάσταση έχει μεγάλο αντίκτυπο και στους επαγγελματίες υγείας. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter δείχνει έναν γιατρό να βγαίνει εσπευσμένα από μια μονάδα απομόνωσης, τον οποίο μεταφέρουν ασθενείς, αφού κατέρρευσε ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά του.

Το lockdown στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο μετά το «σφράγισμα» της Ουχάν πριν από δύο χρόνια, είναι η τελευταία προσπάθεια της Κίνας να πετύχει την περίφημη στρατηγική «zero covid». Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει να επιδιώκει το αδύνατο όνειρο της μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό.

Στην πραγματικότητα, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα γιατί η Κίνα αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η COVID-19 είναι πλέον ενδημική, ένας ανώτατος αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας είπε: «Αν σταματήσουμε όλα τα μέτρα περιορισμού τώρα, αυτό θα σημαίνει ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είναι μάταιες». Αλλά σε ένα ακόμη βαθύτερο επίπεδο, η επιμονή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα lockdown δείχνει την επιθυμία του για απόλυτο έλεγχο.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια