Με την συμμετοχή του Στρατού η περισυλλογή των νεκρών Αργυροπελεκάνων στην Μικρή Πρέσπα

Την  περισυλλογή των εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων από την γρίπη των πτηνών στην Μικρή Πρέσπα αλλά και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πρέπων, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, του Δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Πασχαλίδη, εκπροσώπων του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην Φλώρινα.

Του Σπύρου Κουταβά

Την τελευταία βδομάδα έχουν εντοπιστεί περί τα 700 πουλιά κυρίως Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκανοι να κείτονται νεκροί στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας, ενώ μικρότερος αριθμός περίπου 30 άτομα έχουν εντοπιστεί στην λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο, ενώ μόλις ένας στην λίμνη Ζάζαρη. Επίσης μικρός αριθμός νεκρών Αργυροπελεκάνων έχει εντοπιστεί και στην λίμνη της Καστοριάς. Μικροβιολογικές εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική υπηρεσία Φλώρινας έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν από το μικρόβιο της γρίπης ων Πτηνών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς αναφερόμενος στον ιό της γρίπης  ανέφερε  ότι «δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο» ωστόσο όπως τόνισε «η σπουδαιότητα του βιότοπου μας  των Πρεσπών μας υποχρεώνει να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα ώστε να προστατεύσουμε την ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής». Προανήγγελλε την εμπλοκή ου Στρατού  αλλά και την παρουσία πιστοποιημένων εταιριών που θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά τηρώντας όλα τα  πρωτόκολλα δημόσιας υγείας ενώ επεσήμανε ότι «έχουν βρεθεί και οι αναγκαίο πόροι για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος».

Πρόκειται για ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα και σύμφωνα με την διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού «αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στην Ευρώπη».

Η κ. Μαλακού εξέφρασε τους φόβους της  για την εξάπλωση της γρίπης και σε άλλους υδροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση. «Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και αποτελεσματικός, να μην εξαντλείται μόνο σε μια περιοχή αλλά να περιλαμβάνει και άλλους υδροβιοτόπους γιατί ο ιός της γρίπης  μπορεί να επεκταθεί και σε αλλά πουλιά» τόνισε η κ. Μαλακού .

Το παραπάνω ενδεχόμενο ανησυχεί τους ειδικούς γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ως προς την  μετάδοση του ιού σε πληθυσμούς πουλιών που βρίσκονται  σε μεγαλύτερους αριθμούς όπως οι κορμοράνοι  που συνήθως συνεργάζονται με τους Αργυροπελεκάνους στην αναζήτηση της τροφής. Όπως αναφέρει Νίκος Παναγιωτόπουλος  από τον Σταθμό περίθαλψής Αγρίων ζώων του δήμου  Καστοριάς «η γρίπη των πτηνών έχει ήδη μεταδοθεί  κα σε ορισμένα ζευγάρια Κύκνων που φωλιάζουν στην λίμνη» ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μετάδοσης και στις αποικίες των κορμοράνων που στην λίμνη της Καστοριάς βρίσκονται σε πολύ υπερπολλαπλάσιους αριθμούς.

Τα πουλιά όσο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή γιατί με την βελτίωση του καιρού και την  άνοδο της θερμοκρασίας θα αρχίσουν να αποσυντίθεται ταχέως απειλώντας την ασφάλεια  της  μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στο κόσμο. Σύμφωνα με την Μυρσίνη Μαλακού  «στην Πρέσπα υδροβιούν περίπου 4.000 Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκάνοι και αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος».

Στην επιχείρηση περισυλλογής των πουλιών θα συμμετάσχει κλιμάκιο Μηχανικού όπου θα αναπτύξει πλωτά μέσα στην Μικρή Πρέσπα,  όπου με την σειρά τους τα ειδικά συνεργεία που θα συσταθούν τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης θα συγκεντρώνουν τα νεκρά πουλιά.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη η επιχείρηση περισυλλογής θα ξεκινήσει άμεσα  και η αποτέφρωση των Αργυροπελεκάνων θα γίνει σε δύο πιστοποιημένους κλιβάνους στην Περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης.

Μετά την σύσκεψη ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πρεσπών τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του φορέας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών κατευθύνθηκε στο πεδίο ανάμεσα στην Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα όπου φωλιάζουν οι Αργυροπελεκανοι και με κιάλια  παρατήρησε τις φωλιές που κείτονται τα νεκρά πουλιά.

Ανάλογη σύσκεψη με την παρουσία του κ. Αμυρά πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Καστοριάς με την συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria