Διπλωματικός πυρετός σε θολό τοπίο με τον πόλεμο να συνεχίζεται

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν πάρει φωτιά με την Τουρκία να επιθυμεί να παίξει κομβικό ρόλο φιλοξενώντας το πρωί της Πέμπτης κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας (Σεργκέι Λαβρόφ και Νμίτρο Κουλέμπα) στην Αττάλεια με τη μεσολάβηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ραντεβού των δύο εκπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε άμεση λύση ωστόσο όλοι εύχονται να υπάρξει πρόοδος αν και τα μηνύματα από την ουκρανική πλευρά δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών φρόντισε για αυτό υποβαθμίζοντας το τετ α τετ με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε ανάρτησή του στο facebook ότι δεν έχει υψηλές προσδοκίες από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Αττάλεια.

«Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε σημειώνοντας παράλληλα ότι η ουκρανική πλευρά εργάζεται σκληρά για είναι όσο πιο αποτελεσματικές γίνεται οι συνομιλίες.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

► Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει στην Αττάλεια αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει με τους υπουργούς το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, στις Βερσαλλίες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεδριάζουν ατύπως.

Στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν οι 27 ως προς το τι θα πράξουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ως προς τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι προσπάθειες για άμεση παύση του πυρός και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία αλλά και με τη Γεωργία και την Μολδαβία.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα, το βασικό θέμα των διαβουλεύσεων αναμένεται πως θα είναι η γενικότερη απεξάρτηση από την Ρωσία. Το ενεργειακό είναι το βασικό ζήτημα όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ΕΕ να αναλάβει από κοινού το εκ του ασφαλούς σημαντικό κόστος της απεξάρτησης των κρατών μελών της από τις ρωσικές προμήθειες. Η γαλλική διπλωματία κάνει λόγο για ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας οι πόροι του οποίου θα πρέπει να προέλθουν από κοινό δανεισμό, όπως συνέβη άλλωστε και με το σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Αντιστοίχως οι 27 αναμένεται να συζητήσουν και το πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εμπάργκο κατά της Ρωσίας στον επισιτιστικό τομέα αρχής γενομένης από τις ελλείψεις που αναμένεται να υπάρξουν στα σιτηρά.

Τέλος οι 27 αναμένεται να διαβουλευτούν και ως προς το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Μεταξύ των θεμάτων είναι και αυτό της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας παρέμβασης, όπως άλλωστε και το ζήτημα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και των δημοσιονομικών επιπτώσεων της.

Φως στο τούνελ;

Παρατηρώντας μια στασιμότητα και με τον πόλεμο να κρατά σε μάκρος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε τα δικά του μηνύματα που μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν.

Μιλώντας στη γερμανική Bild, δήλωσε ότι οι εχθροπραξίες μπορούν να σταματήσουν μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού. Στόχος των συζητήσεων είναι το τέλος του πολέμου αλλά μόνο με άμεση επαφή μεταξύ του ιδίου και του προέδρου Πούτιν μπορεί να επιτευχθεί αυτό, ανέφερε επαναφέροντας στο τραπέζι την πρόταση για κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τον Βλ. Πούτιν.

Σε ερώτηση τι απαντά στην απαίτηση από τη ρωσική πλευρά να αποδεχτεί την ανεξαρτησία του Ντονμπάς και την κυριαρχία της Κριμαίας από την Ρωσία, και τι είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει για την ειρήνη, απάντησε ότι είναι έτοιμος για να κάνει ορισμένους συμβιβασμούς, όχι όμως να προδώσει τη χώρα του.

Στο μεταξύ, σύμβουλος (Deputy Chief of Staff ) του προέδρου Ζελένσκι φέρεται να δήλωσε πως η χώρα του «είναι έτοιμη για διπλωματική λύση» και «μπορεί να συζητήσει ουδετερότητα» αλλά «χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλειά της». Ο ίδιος ζήτησε «σαφή απάντηση για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανία στην ΕΕ» και είπε πως «δεν θα παραδώσει ούτε μια ίντσα από τα εδάφη της».

Έκρηξη αισιοδοξίας στις αγορές για διπλωματική λύση

Αν και στο διπλωματικό πεδίο δεν έχει διαφανεί πως οδεύουμε σε τερματισμό του πολέμου οι αγορές δείχνουν αισιόδοξες. Θεαματική ήταν η ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street. Η ίδια αισιοδοξία, παρά τον πόλεμο κυρώσεων Ευρώπης, ΗΠΑ και Ρωσίας που κλιμακώνεται, οδήγησε σε μείωση τις τιμές των βασικών ενεργειακών αγαθών. Θεαματική βουτιά έκανε ο δείκτης TTF του ευρωπαϊκού αερίου ενώ σημαντικές μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα αγαθά στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με χαρακτηριστικότερο το στάρι. Καθοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου.

Στο μεταξύ, η απόφαση δεκάδων εταιρειών δυτικών συμφερόντων να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία οδηγεί το Κρεμλίνο σε λήψη μέτρων με το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία» να ανακοινώνει την Τετάρτη (09/03) ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από την χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία ανάρτησε στο Telegram, σημειώνει ότι η επιτροπή που ασχολείται με την νομοθετική δραστηριότητα υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας νέας διοίκησης, εταιρείες στις οποίες οι ξένοι που προέρχονται από «μη φιλικές χώρες» που κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25%.

Πολεμικές επιχειρήσεις

  • Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη.
  • Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος.
  • Υπό ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο
  • Καταγγελίες για εκατοντάδες συλλήψεις Ουκρανών στη Χερσώνα

Η απομάκρυνση των αμάχων

Στο μέτωπα του πολέμου, περισσότεροι από 40.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από όλη την Ουκρανία την Τετάρτη γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία. Πρόκειται για την πέμπτη προσπάθεια για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων με τη Μόσχα να σημειώνει πως η προσπάθεια «δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με υπαιτιότητα του Κιέβου».

Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των εκεχειριών που θα επέτρεπαν την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμενες ζώνες.

► Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η φρίκη του πολέμου

Έχοντας συμπληρώσει 14 ημέρες πολεμικών συγκρούσεων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία -516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν- αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι».

Οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα, ανέφερε η υπηρεσία. Επικαιροποιημένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ αμάχων από τις πόλεις Βολνοβάχα, Μαριούπολη και Ιζιούμ είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσης εν μέσω ισχυρισμών για εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria