Για χαοτικές συνθήκες μιλούν οι traders στην ευρωπαϊκή αγορά του φυσικού αερίου, αφότου οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι εξετάζουν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εντείνοντας τους φόβους για διατάραξη των προμηθειών στις αγορές εμπορευμάτων γενικότερα.
Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπης εκτινάχθηκε έως και κατά 79% στα 345 ευρώ ανά MWh. Η τιμή αυτή ισοδυναμεί σε πετρέλαιο άνω των 600 δολαρίων το βαρέλι.
Η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται ως επίπεδο αναφοράς για την Ευρώπη, σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 33% στα 256 ευρώ. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία εκτινάχθηκε κατά 60% στα 675 ευρώ ανά MWh, που επίσης αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το ράλι των τιμών αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλα margins calls, αναγκάζοντας τις εταιρείες να καταθέσουν στα χρηματιστήρια περισσότερα μετρητά ως collateral για να στηρίξουν τα trades τους.
Αυτή τη στιγμή, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ζήτησης, δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις κατά της χώρας. Οι αποστολές παραμένουν σταθερές, με την να επαναλαμβάνει σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζονται κανονικά. Όμως, οι traders φοβούνται διατάραξη των ροών αυτών.
Η όποια απαγόρευση ή διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα απαιτούσε «ακραία» μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης τόσο των βιομηχανιών όσο και των νοικοκυριών από την πλευρά των κυβερνήσεων, είπε η επικεφαλής της γαλλικής Engie στην εφημερίδα Les Echos. Η Ευρώπη έχει αρκετές προμήθειες για να βγάλει τον χειμώνα, όμως προβλήματα θα σημειωθούν την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δημιουργούνται εκ νέου τα αποθέματα για την επόμενη χειμερινή σεζόν, σημείωσε η Catherine MacGregor.
Εάν οι ροές προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας περιοριστούν, τότε το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1%, ενώ εάν σταματήσουν εντελώς, το πλήγμα θα είναι 2,2% ετησίως, υπολογίζει η Goldman Sachs. Ακόμα και στο κεντρικό σενάριο, όπου το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα συνεχίσει να ρέει κανονικά, οι υψηλές τιμές του μπορούν να προκαλέσουν πλήγμα 0,6% στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον οίκο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τις πιθανώς σοβαρές επιπτώσεις στην περίπτωση που επηρεαστούν οι προμήθειες. Η Κομισιόν θα υιοθετήσει μια νέα στρατηγική στις 8 Μαρτίου για την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών και την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Παράλληλα, σχεδιάζεται η αύξηση των εισαγωγών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Νορβηγία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν.