Προς διπλωματική λύση στο Ουκρανικό - Οριστικά εκτός ΝΑΤΟ η Ουκρανία - OlaDeka

Προς διπλωματική λύση στο Ουκρανικό – Οριστικά εκτός ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Κρίσιμη συνάντηση των ΥΠΕΞ Lavrov – Kuleba (10/3)

Όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κρίσιμη συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών (Ρωσίας – Ουκρανίας) Lavrov – Kuleba στις 10 Μαρτίου 2022

Μετά το χάος…σειρά έχει διπλωματία στο ουκρανικό ζήτημα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν την οριστική λύση και κατάπαυση του πυρός, ενόψει και της κρίσιμης συνάντησης στην Αττάλεια της Τουρκίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών (Ρωσίας – Ουκρανίας) Lavrov – Kuleba την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022.
Αν μη τι άλλο, αυτή είναι κυριότερη ένδειξη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας και ψάχνουν μία φόρμουλα, πέρα από τις επιθετικές διακηρύξεις και το… πινγκ πονγκ δηλώσεων.
Πάντως, μέχρι στιγμής οι τρεις γύροι συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν αποδώσει πολλά πράγματα.
Άνοιξαν μεν τη συζήτηση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, αλλά οι αποφάσεις περιορίστηκαν στο να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους – κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει τηρηθεί.

«Έτοιμοι για μια διπλωματική λύση» 

Πάντως, η ξεκάθαρη δήλωση προήλθε από τον αναπληρωτή επικεφαλή του προσωπικού του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος τόνισε στις 9 Μαρτίου 2022, ότι «σίγουρα, είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική λύση» εφόσον δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.
Έτσι, συμπλήρωσε ο ίδιος, η Ουκρανία θα συζητήσει για το ζήτημα της ουδετερότητας, αν και δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε μέτρο από τα εδάφη της.

Εγγυήσεις θα πρέπει να προέρχονται από τους γείτονες της Ουκρανίας, είπε, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα. 

«Η Ρωσία δεν επιχειρεί ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης» 

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.
Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι στόχοι της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου.
Η Maria Zakharova ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία.
Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει δει έγγραφα που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν συστατικά βιολογικών όπλων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.

Η Maria Zakharova τόνισε ότι «η στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. όπως ονομάζει την εισβολή στην Ουκρανία η Μόσχα) της Ρωσίας εξελίσσεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιo» και επανέλαβε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό».

Τηλεφωνική συνομιλία Putin – Scholz για «διπλωματικές προσπάθειες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια ακόμη ένδειξη «διάθεσης διαλόγου» σημείώνεται από την επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz.
Έγινε λόγος για «διπλωματικές προσπάθειες» αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών για την απομάκρυνση αμάχων, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το Κρεμλίνο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «επιλογές σχετικά με πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες» και ο Ρώσος πρόεδρος «παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές μαχών», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. 

Η Ουκρανία αποχαιρετά το ΝΑΤΟ 

Την ίδια ώρα, ο Zelensky δεν επέμεινε στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός στον διάλογο για το καθεστώς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.
Αναλυτικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος με φόντο την τριμερή των ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ρωσίας και την Ουκρανίας στην Αττάλεια στις 10 Μαρτίου σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν δηλαδή από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία.
Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Putin αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν εξαπολύσει τον πόλεμο.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ.
«Η Συμμαχία φοβάται ότι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Zelenksy δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Ανοιχτός στον διάλογο για Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ο Zelensky 

Ο Putin απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο». 
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας.
Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια
συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε. 
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη» συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».
«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Putin να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε. 

Τι ζητά ο Putin – Οι τέσσερις όροι

Προ ημερών ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskov είχε κάνει γνωστούς τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος ζητά: την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης, ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου και η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη. Τότε πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεχθεί «τα τελεσίγραφα του Putin».

Τι πέτυχε όμως η Ρωσία μέχρι στιγμής;

Ο μεγάλος νικητής αυτού του χάους είναι η Ρωσία.
Γιατί;

1)Η Ουκρανία έχει εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία έχει δίκιο, το ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να επιδιώκει προς ανατολάς επέκταση, δεν υπήρχε περίπτωση να μην αντιδράσει η Ρωσία όσο η βορειοατλαντική συμμαχία πλησιάζει στα ρωσικά σύνορα.

2)Λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και σε άλλες χώρες της περιοχής που θα εξέταζαν ένταξη στο ΝΑΤΟ, μην διανοηθείτε…
Ήδη η Σουηδία απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

3)Η πολιτική του ανίκανου πολιτικού Biden του αμερικανού Προέδρου που πάσχει από άνοια, έχει εντείνει το ψυχροπολεμικό κλίμα.
Έχει δίκιο ο Trump ότι εάν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ η Ρωσία δεν θα εισέβαλλε στην Ουκρανία κυρίως γιατί θα είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την εξ ανατολών επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ο σχεδιασμός εξ ανατολών είναι προκλητικός και η αιτία του δράματος.

4)Στην Ουκρανία η Ρωσία έχει πετύχει 100% τους επιχειρησιακούς στόχους, μετά την Κριμαία, ελέγχει πλήρως την περιοχή Donbass.
Επίσης ελέγχει τον νότιο άξονα που είναι μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Η κατάληψη του Κίεβου είναι μια συμβολική πράξη επειδή είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά δεν έχει στρατηγική σημασία.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποκάλυψε σχέδιο αποτροπής επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή Donbass.

5)Η Δύση δεν αντιμετώπισε στρατιωτικά την Ρωσία αλλά μόνο με οικονομικές κυρώσεις που ενώ αρχικά έπληξαν την ρωσική οικονομία, μετατρέπονται σε μπούμερανγκ κατά της Δύσης.
Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στις ΗΠΑ από την αύξηση του φυσικού αερίου το κόστος θα αυξηθεί κατά 3.000 ευρώ.
Ο ενεργειακός πόλεμος πλήττει καίρια την Ευρώπη.
Ότι θα φθάσει τα 140 ή 150 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο μεταφράζεται σε ύφεση για τις οικονομίες της Ευρώπης.

6)Για την Ρωσία είναι αληθές υπάρχει πολύς οικονομικός πόνος, οι πολίτες δέχονται μεγάλες πιέσεις αλλά ανάλογες είναι οι πιέσεις και στην Δύση.
Όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, η Δύση νόμισε ότι θα γονατίσει την Ρωσία αλλά φαίνεται ότι οικονομικά γονατίζουν και η Ρωσία και η Δύση.

7)Ο Biden είναι όχι απλά άχρηστος, αλλά ανίκανος… όταν δηλώνει ότι για την αύξηση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Biden αποδεικνύεται λίγος απέναντι σε αυτές τις μεγάλες εξελίξεις.

8)Η Ρωσία και ο Putin μπορεί να υποχρέωσαν σχεδόν όλον τον πλανήτη να συνταχθεί εναντίων τους αλλά στην πράξη… έχουν κερδίσει τον πόλεμο, απομένουν οι μάχες… ο πόλεμος έχει κριθεί και δεν αναφερόμαστε σε πόλεμο με στρατιωτική ορολογία αλλά στον οικονομικό και ενεργειακό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και προσεχώς θα επισκιάσει και τον στρατιωτικό μέτωπο της Ουκρανίας. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria